To pågrepet, en etterlyst etter at over 80 biler ble påtent i Sør-Sverige mandag kveld. Ungdommer kastet stein mot politiet.

Sverige statminister Stefan Lövfen mener de voldsomme bilbrannene natt til tirsdag var så velorganisert at de «nesten så ut som en militæroperasjon».

To unge menn er pågrepet mistenkt for grov mordbrann og voldsomme opptøyer etter mandagskveldens branner flere steder i Göteborg, melder SVT Nyheter. De to mennene er 16 og 21 år.

Ytterligere en ung mann er etterlyst, og ifølge SVT opplyser politiet at de fleste innblandet i brannene skal være i tenårene eller i 20 årsalderen.

Ifølge politiet ble oppmot 100 biler satt i brann i Göteborg og andre sørsvenske byer. Brannene skal ha vært startet av svartkledde ungdommer. Ett av stedene kastet ungdommer stein på politiet slik at brannmannskapene ikke slapp til.

Det brant voldsomt i flere biler, flere steder i Göteborg, sent mandag kveld.

– Tragisk

– Dette er Sverige 2018. Tragisk, kommenterer den unge, lokale Moderaterna-politikeren Zagros Hama på Twitter.

Han filmet biler i brann på ett av åstedene, Frölunda torg, sørøst for bykjernen. Der brant 31 biler, og det ble begått hærverk på ytterligere 35 kjøretøyer.

– Hva faen holder dere på med?

Statsminister Stefan Löfven ble tirsdag spurt om saken i det svenske radioprogrammet Ekot. Han brukte ord statsministre vanligvis holder seg unna.

– Jeg blir forbannet på ordentlig. Og mitt spørsmål til de som gjør dette er: «Hva faen holder dere på med?» sa Löfven, ifølge Reuters.

Intervjueren sa dette hadde vært et problem også tidligere i Löfvens tid som statsminister og spurte om han ikke hadde noe ansvar.

– Det finnes intet samfunn som kan si at vi ikke kommer til å ha noe kriminalitet i det hele tatt. Vi har tilført politiet mer ressurser enn de krevde selv, sa han.

Lövfen sa også at «det virket veldig organisert, nesten som et militær operasjon».

Når det handler om årsakene til bråket, sa Löfven at sosialdemokratene arbeider med å minske forskjellene i samfunnet, styrke skolene og bekjempe langtidsledigheten.

– Men, la han til, – mitt budskap til dem som har gjort dette, er at hverken skuffelse, frustrasjon eller urettferdighet kan motivere at man går og tenner på andres biler.

Löfven og justisminister Morgan Johansson reiser til Göteborg senere i dag, tirsdag, for å møte politiet i Västra Frölunda.

Leder Ulf Kristersson i Høyres svenske søsterparti, Moderaterna, uttrykte også sinne over hendelsene.

– Det gjør meg faktisk rasende. Samfunnskontrakten er mer sårbar enn en del tror, sier han.

Stein mot politiet

– Vi har vært ca. 20 steder i Göteborg. Det er først og fremst kjøretøyer som har brent, men også en nedgravd søppelstasjon, sa Johan Eklund i redningstjenesten i Storgöteborg til nyhetsbyrået TT i natt.

Vitner oppgir at gjerningspersonene var fra fem til ti personer. I Trollhättan var det imidlertid en større gruppe på opp mot 40. Seks biler ble stukket i brann der. Veier ble sperret, og ungdommer kastet stein mot politi og politibiler.

Utelukker ikke organisering

– Vi vet av erfaring at slike branner oftere skjer i uken før skolestart enn andre uker. Men det er klart at når så mye skjer rett etter klokken 21, kan vi ikke utelukke at noe har skjedd over nettet, sier Ulla Brehm, pressetalsperson i politiets region vest til TT.

Utbrente biler i Frölunda tirsdag morgen.

Flere av bilene var påtent ved Frölunda torg og ved Hjällbo. Det er kom også meldinger om bilbranner i Kronogården i Trollhättan, i Alafors i Ale kommune samt på to ulike steder i Malmö.

Like før midnatt meldte politiet også om at det var satt fyr på flere bildekk i Lysekil nord for Göteborg.

Øyenvitne: – Dette var organisert

– Jeg så tre-fire svartkledde gutter. En av dem kastet en molotovcocktail mot en bil som tok fyr med en gang. Så var det kraftig smell, forteller et øyenvitne til avisen GT.

– Dette var organisert. De ville gjøre så mye skade som mulig. Jeg var redd, fortsetter han.

Et stort antall politifolk rykket ut til Frölunda torg etter at brannene ble startet.

Flere vitner oppgir systematisk hærverk fra gjerningsmennene.

– En gikk og knuste bilvinduer mens en annen helte tennvæske inn i bilene. De gikk systematisk rundt på hele parkeringen og satte fyr på bilene, sier Eden (21), som så hva som hendte i Frölunda, til Aftonbladet.

Ungdommer kastet stein mot politiet

Det har også kommet meldinger om at ungdommer skal ha tent på dekk og lastepaller på området Kronogården i Trollhättan.

– Det er en ungdomsgjeng som også kaster kinaputter og stein mot politiet på Trollhättan, sier Ulla Brehm til Aftonbladet.

Ingen politimenn skal ha blitt skadet.

Begynner å få kontroll

Den svenske politikeren Zagros Hama, som tilhører partiet Moderaterna, var på Frölunda torg og filmet de dramatiske scenene via en livestream på sosiale medier.

https://t.co/2uYc7AvHdd

Ved 22- tiden meldte redningsetaten at de hadde ganske god kontroll på de fleste av brannene.

Bilbrann også i Helsingborg

Sent mandag kveld, like før klokken 23.30, fikk politiet i den svenske byen Helsingborg også melding om bilbrann. Der var det to biler som var satt i brann. Det var en stund fare for spredning, men brannmannskapene fikk etter hvert kontroll på ilden.

Ingen personer skal ha kommet til skade. Heller ikke her var noen mistenkte pågrepet tirsdag morgen.