Verden

Nabolandene sliter med å håndtere flyktningstrømmen fra Venezuela. Men FN nekter å utnevne en spesialutsending.

To millioner venezuelanere har flyktet fra landet. Nå sprer frykten seg i nabolandene og innvandring er blitt et tema i politikken.

Venezuleanske migranter venter på å slippe inn i Peru, som er ett av landene som har innført strengere migrasjonsregler etter flyktningstrømmen fra Venezuela. Douglas Juarez / Reuters

 • Pål A. Solheimsnes
  Journalist

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) advarer om at flyktningstrømmen fra Venezuela er på vei til å bli like alvorlig som situasjonen i Middelhavet.

– Dette bygger seg opp mot en krise vi har sett andre steder i verden, særlig i Middelhavet, sier Joel Millman, talsmann IOM, ifølge Reuters.

Mange av Venezuelas naboland sliter med hvordan de skal håndtere de over to millioner menneskene som har flyktet fra landet.

Avviser behov for spesialutsending

Under et møte med Colombias utenriksminister Carlos Holmes Trujillo fredag, sa FNs generalsekretær António Guterres at det ikke er behov for en egen spesialutsending til det kriserammede landet.

Da Holmes besøkte FN for første gang ba han om at det ble utnevnt en spesialutsending som kunne lede en samordnet respons på krisen.

Det får han ikke, men FN setter ned et eget kriseteam.

 • Les hvordan den økonomiske katastrofen i Venezuela ble skapt.

FN mener det ikke er behov for en spesialutsending som kan samordne responsen på krisen i landet. Salvatore Di Nolfi / NTB scanpix

600 flyktninger daglig

Men etter hvert som flyktningstrømmen øker, minker tålmodigheten til nabolandene.

Forrige fredag tok folket i den lille brasilianske byen Pacaraima til gatene, etter at en lokal butikkeier skal ha blitt ranet og banket opp av venezuelanske flyktninger. Under den påfølgende demonstrasjonen kastet lokalbefolkningen steiner på migrantenes telt og satte fyr på eiendelene deres. Mer enn tusen venezuelanere flyktet tilbake over grensen.

Pacaraima ligger på grensen mellom Venezuela og Brasil, på den eneste veien mellom de to landene. Byen er blitt overveldet av flyktningene. Rundt 600 venezuelanere kommer til eller gjennom byen hver dag, skriver Wall Street Journal.

«Vi er venezuelanere som leter etter hjelp og jobb, Gud velsigne deg», står det på skiltene som blir holdt opp i grensebyen Tumbes i Peru. Douglas Juarez / Reuters

Innvandring er blitt politisk tema

Opprøret mot migrantene har skapt frykt for flyktninger fra Venezuela i noen av nabolandene.

I Brasil har presidentkandidaten Jair Bolsonaro inntatt en særlig innvandringskritisk posisjon, før landet går til valgurnene i oktober. I nabolandet Perus hovedstad Lima har innvandring blitt en stor politisk sak nå som byen skal velge ny borgermester.

For det meste har Venezuelas naboland ønsket venezuelanerne velkommen så langt, men nå begynner mange å føre en strengere innvandringspolitikk.

Peru har vedtatt å nekte innpass til venezuelanere som ikke har pass. Ecuador innførte en lignende regel, men den ble senere annullert av rettsvesenet.

Peru er en av landene som nå krever at de som kommer inn i landet har pass, og ikke bare sine nasjonale ID-papirer. Martin Mejia / NTB scanpix

Colombia tar imot flest

Men i Colombia, som har tatt imot den største andelen migranter, har de ikke strammet inn reglene ennå.

Tidligere president Juan Manuel Santos ga over 400.000 venezuelanere arbeidsløyve, helseforsikring og studiemuligheter, før han gikk av tidligere i år. Den konservative nye presidenten Iván Duque har ikke endret på denne politikken.

Regjeringens «migrasjonsdirektør» har kritisert Peru og Ecuadors restriksjoner.

Han sier at Colombia er fast bestemt på å hjelpe venezuelanerne. Dette kan være fordi Venezuela tok imot over 700.000 colombianere i løpet av Colombias borgerkrig.

Katastrofal økonomi

Venezuela er blitt kalt verdens verste økonomi blant land som ikke er i krig, av The Economist.

Bruttonasjonalproduktet (BNP) falt med en tredjedel mellom 2013 og 2017, inflasjon kan kom til å passere en million prosent i år, ifølge IMF og landet klarer ikke importere nok mat og medisiner. Flere av byene er lammet av vann- og strømmangel.

Tumbes i Peru ligger på grensen mot Ecuador. Douglas Juarez / Reuters

IOM har bedt Latinamerikanske land om ikke å gjør det vanskeligere for venezuelanere å flykte.

Peru svarte med å si at de kom til å unnta noen venezuelanere fra de nye pass-reglene – hovedsakelig foreldre med barn som vil forenes med familiene sine, gravide kvinner og de alvorlig syke.

Godsnakker med egne innbyggere

Mens nabolandene sliter med å finne ut hvordan de skal håndtere flyktningstrømmen, prøver regjeringen i Venezuela å godsnakke med sine egne innbyggere.

Informasjonsminister Jorge Rodriguez sier at en ny pakke med økonomiske tiltak kom til å overtale venezuelanere som hadde forlatt landet om å komme tilbake.

Venezuela fjernet nylig fem nuller fra sin valuta, økte prisen på drivstoff og økte minstelønnen med mer enn 3000 prosent.

Venezuelas president Nicolás Maduro kalte løsningen «en virkelig imponerende trylleformel». Kritikerne har forblitt uimponerte og sier dette ikke er i nærheten av nok til å få økonomien på skinner.

– Vi konkluderer med at venezuelanere kommer til å komme tilbake, sier Rodriguez.

– Og vi inviterer dem tilbake, for vi trenger dem til denne reparasjonsplanen.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Venezuela
 2. Colombia
 3. Peru
 4. Ecuador

Relevante artikler

 1. VERDEN

  President Maduro flyr venezuelanere hjem fra Peru

 2. VERDEN

  Naboer ber Venezuela ta imot krisehjelp - men landet vil ikke

 3. VERDEN

  Tente på teltene til flyktningene og knuste tilfluktsstedet deres med traktor

 4. VERDEN

  Venezuelanere stormer grensen til Colombia

 5. VERDEN

  Asylsøknadene til Europa øker igjen. Men nå kommer stadig flere innvandrere fra vest.

 6. VERDEN

  Et av verdens mest oljerike land har gått tom for bensin. Hvordan kunne det skje?