Verden

Mener Hamas ikke har annen mulighet enn å skjule seg blant sivile

Norsk ekspert mener det ikke er tvil om at militante palestinere gjemmer seg blant sivilbefolkningen. I går sa en FN-rapport at 80 prosent av de 168 palestinerne som er drept i den israelske offensiven mot Gaza, var sivile.

Palestinere undersøker skadene på en moské etter et israelsk luftangrep i Deir El Baleh på Gazastripen natt til mandag. Lefteris Pitarakis

 • Tarjei Kramviken

Israel har beskyldt Hamas for å bruke sivilbefolkningen i Gaza som levende skjold når de skyter ut raketter, og for å skjule seg i skoler, moskeer og sykehus.

– Det stemmer utvilsomt at Hamas og Islamsk hellig krig gjemmer seg blant sivilbefolkningen. Jeg vet ikke om det blir riktig å si at de bruker levende skjold, for da tvinger man folk til å stille seg opp. Gaza har nok dedikerte mennesker som vil ta den risikoen frivillig, sier kommandørkaptein Per Christian Gundersen i Forsvarets høgskoles mediegruppe.

Les også:

Les også

FN: 80 prosent av de drepte på Gazastripen er sivile

Bryter folkeretten

Han sier at Hamas klart bryter folkeretten fordi de opererer for nært for eksempel skoler og sykehus, mens Israel bryter folkeretten fordi angrepene mot Gaza ikke står i proporsjon til hva de er et svar på.

Så langt har ingen israelere blitt drept av rakettene som de militante palestinerne skyter inn i Israel fra Gaza.

Les også:

Les også

Hamas tar i bruk droner mot Israel

Da harde kampene fortsatte mandag, og Hamas og andre militante grupper fortsatte å skyte ut raketter. Israelerne svarte med nye angrep, og det israelske forsvaret opplyser at det for første gang har skutt ned en palestinsk drone.

Asymmetrisk krig

Gundersen påpeker at Hamas ikke bruker tradisjonell, militær infrastruktur, men styrer rakettutskytingen fra hjemmene til organisasjonens ledere eller i lokaler de låner rundt om på den beleirede Gazastripen.

– I moderne konflikter er det slik at den underlegne parten gjemmer seg blant sivilbefolkningen for å jevne ut asymmetrien, for å kompensere for motstanderens bedre våpen og teknologiske overtak, legger han til.

Ifølge den israelske avisen Times of Israel hadde Hamas mistet mye av sin popularitet i befolkningen, men på grunn av israelernes angrep på Gazastripen har organisasjonen blitt mer populær blant både palestinere og andre arabere i Midtøsten.

Det israelske forsvaret la ut en video på internett forrige uke som skal vise at sivile palestinere flokker seg til et tak på en bygning i Gaza for å være levde skjold. Det israelske forsvaret

– Hver gang det er væpnet konflikt, øker populariteten til Hamas. Det er en kortsiktig effekt fordi folk vil ha hevn, sier sosialantropolog og førstelektor Dag Henrik Tuastad ved Universitetet i Oslo.

Han har vært mye i Gaza tidligere, og kan fortelle at stemningen nå er på de militantes side.

Les også:

Les også

«Det som skjer i Palestina er apartheid»

Tett befolket

Tuastad understreker at det ikke er et mål i seg selv å bygge tunneler eller rakettutskytningsramper ved offentlige bygninger eller blant sivilbefolkningen, men at det er vanskelig å unngå på den tett befolkede Gazastripen.

– Hamas tar ikke hensyn til sivilbefolkningen når de gjemmer rampene. Ofte lages rakettene i små industrihaller, og så fraktes de i tunneler til rampene. Hadde Hamas stått i åpent lende for å skyte dem ut, ville de ha blitt drept med en gang, sier han.

Les også:

Les også

Frp-topp refses for dette bildet

– Hvis Hamas etablerer seg i nabohuset er det ikke så mye folk kan gjøre med det. Tidligere undersøkelser har vist at befolkningen ikke liker rakettutskytningene, men Hamas har både den politiske og militære makten i Gaza, forteller Gundersen.

Hamas har tidligere nektet for at de bruker sivilbefolkningen som levende skjold.

Mange raketter

De harde kampene startet tirsdag forrige uke, og det israelske forsvaret sier det har gjennomført flere enn 1.300 luftangrep som har ødelagt flere rakettutskytningsramper, ødelagt Hamas-installasjoner og drept mange militante islamister.

Les også:

Les også

Israel og Palestina: En konflikt for de nærsynte

Men nesten 1.000 raketter er blitt avfyrt mot Israel i perioden, og det israelske forsvaret tror Hamas har et arsenal på 10.000 raketter, mange av dem med så stor rekkevidde at de kan nå nesten hele Israel.

Ifølge israelske analytikere er flesteparten av de gjenværende rakettene lagret under bolighus, og den eneste muligheten for å fjerne trusselen fra rakettene helt er å invadere Gazastripen.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Mandag ropte palestinerne på hevn. Tirsdag ba de om våpenhvile. Hvorfor ble det ikke ny krig på Gaza?

 2. VERDEN

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 3. VERDEN

  23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen

 4. VERDEN

  Over 600 raketter skutt mot Israel – Hamas vil fortsette angrepene

 5. VERDEN

  Israel brenner. Se bildene av den nye trusselen fra palestinerne.

 6. VERDEN

  Åtte drept i kamper på Gaza