Verden

Brende trapper opp Israel-kritikken

Utenriksminister Børge Brende (H) frykter en israelsk bakkeoffensiv kan ta livet av flere hundre palestinere.

En moské i Gaza ble bombet sønder og sammen natt til lørdag. Israel hevder det ble lagret våpen der.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det er den israelske utenriksministeren Avigdor Lieberman som varsler at en avgjørelse er nært forestående. Han har den siste uken presset hardt på for en bakkeoffensiv, mens statsminister Benjamin Netanyahu har vært tilbakeholden.

– I øyeblikket er vi i første fase, som er luftangrep. Jeg ser for meg at vi i morgen eller dagen etter vil bestemme hva som blir neste fase, sa Lieberman i et TV-intervju fredag.

– Må fullføre

Selv mener han at Israel nå må «gå hele veien» og sørge for at den islamistiske bevegelsen Hamas mister makten på Gazastripen.

– Vi kan ikke ha en situasjon hvor vi ikke fullfører jobben. Det vil bare lede til en nedtelling fram til neste militæroperasjon, sa Lieberman ifølge avisaJerusalem Post.

Utenriksminister Børge Brende (H) advarer sterkt mot en bakkeoffensiv.

– Det innebærer en ytterligere opptrapping. Hundrevis av sivile palestinere risikerer å miste livet, og det vil også kunne føre til israelske tap. Den eneste farbare vei er en umiddelbar våpenhvile, sier Brende til NTB.

Ingen vil gi seg først

Statsminister Benjamin Netanyahu har på sin side sagt at offensiven på Gazastripen vil fortsette til Hamas' rakettangrep mot Israel tar slutt. Fredag avviste han at internasjonalt press vil føre til at angrepene innstilles.

Hamas' øverste leder på Gazastripen, den tidligere palestinske statsministeren Ismail Haniyeh, mener imidlertid at det er Israel som må stanse sine angrep først.

– Det var Israel som begynte denne aggresjonen, og den må stanse. Vi forsvarer oss bare, sier han.

Natt til lørdag ble 16 mennesker drept i israelske angrep på Gazastripen, ifølge palestinske kilder. I Beit Lahiya ble to personer drept i et angrep som skal ha rammet en veldedig organisasjon som jobber med å hjelpe funksjonshemmede.

En rekke andre personer ble drept blant annet i Gaza by, ifølge palestinske helsemyndigheter.

Opprørt over angrep

Brende, som befinner seg i New York der han de siste dagene har vært engasjert i det diplomatiske arbeidet rundt krisen på Gazastripen, mener nå at det ikke er forholdsmessighet mellom angrepene på Israel og de angrepene som sivilbefolkningen på Gazastripen blir utsatt for.

– Jeg er veldig opprørt over de angrepene på rene sivile mål som vi har sett de siste dagene. Det er forferdelig når vi ser at det er sivile som lider mest. Det er kvinner, barn og eldre. Mange barn er drept og skadd. Dette kan ikke fortsette, sier Brende tilNRKi New York.

– Verre enn i 2009

Siden de israelske angrepene på Gazastripen ble trappet kraftig opp tirsdag, er til sammen 121 mennesker blitt drept, ifølge nyhetsbyrået AFP. En stor andel av de døde er sivile.

I samme periode har væpnede palestinske grupper skutt over 500 raketter og bombekastergranater mot Israel. Så langt er ingen blitt drept i disse angrepene.

Den norske legen Erik Fosse, som befinner seg på Gazastripen, mener situasjonen der er verre enn under krigen mellom Israel og Hamas i 2009.

– Det er fem år siden Mads Gilbert og jeg var her under krigen, og det er bare blitt verre, sier Fosse tilNRK.

Han har reist til Gazastripen med organisasjonen NORWAC og skal i første omgang koordinere nødhjelp og sørge for å få utstyr inn i det palestinske området.

(NTB)

Les også

  1. Vurderer å invadere Gaza

  2. Kommer Israel til å beordre invasjon?

  3. Israels utenriksminister: - På tide å gå hele veien

  4. - Det er én overgriper og ett offer

  5. Shaima så moren og broren dø