Verden

Strengere britiske droneregler etter Gatwick-kaos

Nye regler gir britisk politi mer makt til å fjerne droner. Endringene kommer etter at London-flyplassen Gatwick var stengt flere dager før jul.

Det var trangt i avgangshallen på Gatwick før jul på grunn av dronekaoset. Foto: Foto: AP / NTB scanpix

  • uvakt@ntb.no

Samferdselsdepartementet i Storbritannia sier de nye reglene blant annet gir politiet fullmakt til «ransaking av lokaler og beslag av droner». Dette inkluderer å hente ut elektroniske data som er lagret på enheten.

I uttalelsen heter det videre at myndighetene vil teste ny teknologi som gjør det mulig å «forhindre en gjentagelse av hendelser som den som nylig skjedde på Gatwick».

Om lag 1000 fly ble kansellert eller dirigert til andre flyplasser i løpet av de tre dagene på Storbritannias nest største flyplass var stengt før jul. Saken førte til kaos på flyplassen, hvor passasjerer måtte vente i timevis for å komme seg hjem. En mann og en kvinne ble pågrepet for droneflyvningen, men ble senere løslatt uten siktelse.

I tillegg til at politiet får mer makt, innføres den samme regelen som vi har i Norge, nemlig at sikkerhetssonen for droneflyvning ved en flyplass utvides kraftig og får en radius på 5 kilometer.

Fra november 2019 må også eiere av droner som veier mer enn 250 gram, registrere enheten sin offentlig og ta en sikkerhetstest på internett.

Les mer om

  1. Flyplass
  2. Luftfart
  3. Storbritannia
  4. Fly