Verden

- Vi engelskmenn ønsker av hele vårt hjerte at skottene skal bli

LONDON (Aftenposten): Nå trygler resten av Storbritannia skottene om å bli værende i den britiske familien.

Venninnene Gloria Martin (t.h) og Jeanette Nathan kledde seg opp i sine mest patriotiske klær for å vise sin støtte til unionen. - Skottene er blitt lurt til å tro de vil få det bedre alene, men det har jeg ingen tro på, sier Nathan. HELLE SKJERVOLD

 • Aftenpostens Korrespondent I Storbritannia.
 • Helle Skjervold

På den historiske datoen 15. september, da ”slaget om Storbritannia” sto under andre verdenskrig, inviterte i dag nei-siden til ”slaget for Storbritannia”.

Denne gangen kommer trusselen innenfra, nærmere bestemt fra Skottland der det torsdag avholdes folkeavstemning hvor skottene kan tre ut av unionen og danne sin egen selvstendige stat.

Det er det mange i resten av den britiske unionen som liker dårlig, og nå tar de til gatene for å trygle skottene om å bli. Det bor rundt 90.000 skotter i London, men de færreste av disse kan stemme i torsdagens folkeavstemning.

Det er kun skotter og andre EU-borgere med bostedsadresse i Skottland som kan avgi stemme.

— Jeg føler meg helt maktesløs i dette viktige spørsmålet. Dette er eneste måten jeg kan få frem min mening, sier nord-irske Richard Given, mens han veiver et stort, britisk flagg i vinden.

Tusenvis av flagg vaiet

Han er en av mange tusen tilhengere av den britiske unionen som mandag kveld tok turen til Trafalgar Square, under parolen “Vær så snill - hold oss sammen, med kjærlig hilsen resten av Storbritannia”.

Med politiske appeller vaiet tusenvis av Union Jack-flagg i den britiske hovedstaden, tre dager før skottene tar sitt valg. Og håpet er at denne appellen nådde helt til Skottland.

- Jeg er her i solidaritet med skottene, og for å vise dem at vi engelskmenn ønsker av hele vårt hjerte at de skal bli. Vi er en helt enestående familie, sier Gloria Martin, som har iført seg en dressjakke med påsydd beskjeden: please stay .

Både hun og vennen Jeanette Nathan tror mange briter bosatt utenfor Skottland har innsett i seneste laget at Skottland kan være i ferd med å forsvinne fra unionen.

— Det skjedde så raskt, og nå håper jeg skottene innser at de er nødt til å bli. Det er en tragedie om skottene løsriver seg, jeg vil bli sønderknust om de vender oss ryggen.

LES MER:

Les også

Slik skal usikre skotter overbevises i siste liten

Nei-siden i høygir

Unionistene mobiliserer nå for harde livet, etter at støtten til uavhengighet har økt kraftig den siste tiden. Flere målinger viser tilnærmet dødt løp mellom ja— og nei-siden, og det har overrasket mange.

— Stemmer skottene ja danner de ikke bare et nytt land, de bryter opp vårt felles land. For meg er det fullstendig uproblematisk å være både nordire og brite, det er det som er Storbritannias skjønnhet, sier nordirske Given.

Engelske Angela Kenny (t.v) og skotske Fiona Baxter er bekymret for hva en skotsk løsrivelse vil bety, både for Skottland og de gjenværende i unionen. - Økonomisk vil det få store konsekvenser, for alle. HELLE SKJERVOLD

— Så du kjenner deg ikke igjen i skottenes frustrasjon av å bli delvis fjernstyrt fra London?- Nei, alle familier har sine ulikheter og feider. Og jeg mener det ikke er tvil om at vi får mer ut av å holde sammen, ikke bare økonomisk men også kulturelt og sosialt. Vi står sterkere sammen, og deler både de risikoer og muligheter moderne nasjoner møter på, sier Given.

Cameron i skytteltrafikk

Statsminister David Cameron har nærmest reist i skytteltrafikk mellom London og Skottland de siste dagene.

Mandag var han tilbake i Skottland for å forsøke å overbevise usikre skotter om å bli, med en tale politiske kommentatorer beskriver som bedende – på grensen til det desperate.

— Ikke la noen fortelle dere at dere ikke kan være stolte skotter og samtidig stolte briter. Ikke mist troen på hva dette landet er, og hva vi kan bli, sa Cameron i sin tale.

— Snu ikke ryggen til verdens beste familie av nasjoner. Så vær så snill, fra alle oss: stem for å holde sammen, stem for å bli, stem for å redde vår britiske union.

BAKGRUNN:

Les også

Hvor sannsynlig er det at skottene løsriver seg?

Satser på stjernestøv

Helt på tampen velger også flere profilerte nei-tilhengere å flagge sin tilhørighet. Fotballikonet David Beckham meldte seg mandag som unionsforkjemper, med en appell til skottene om å stemme nei.

Men britene som mandag stimet sammen i London for å vise skottene at de vil beholde dem som landsmenn har liten tro på at hverken profilerte engelske politikere eller kjendiser kan overbevise Skottland på tampen.

— Jeg tror det at helt vanlige mennesker ber dem bli har mer å si enn David fotballspilleren eller David statsministeren. Toryene har jo knapt vunnet et eneste sete fra Skottland de siste tiårene, så det spørs om det hjelper sier Given.

Nordirske Richard Given sier han mener de mindre landene i den britiske unionen må finne seg i at England er størst både ressurs- og folketallmessig. Det eneste som irriterer ham er at nordirske fotballresultater bare omtales i notisform i engelske aviser. - Men det får jeg bare tåle, sier han. HELLE SKJERVOLD

Andre mener statsminister Cameron har engasjert seg for lite — og for sent.- Cameron reiste opp igjen til Skottland nå i dag, men det frykter jeg er for sent. Men vi kan virkelig håpe det har en effekt, og at det vipper folkeavstemningen i nei-sidens favør, sier Fiona Baxter, som selv er skotte bosatt i London. Hun og venninnen Angela Kenny har også kledd seg i unionsflagget Union Jack, og håper å sende en beskjed nordover:

— Jeg elsker at vi er en nasjon bestående av fire sterke og egenartede kulturer, det gir oss en helt unik kultur og et helt spesielt fellesskap. Og denne folkeavstemningen er ikke bare viktig for Skottland, det betyr enormt mye for oss alle.

 1. Les også

  Frykter at de må vise pass for å drikke kaffe sammen

 2. Les også

  Baby som bestilt

Budskapet er tydelig på Trafalgar Square, midt i London sentrum, tre dager før skottene fatter sitt valg. HELLE SKJERVOLD

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Brexit kan drive skottene ut av Storbritannia: – Vi ville vært mye tryggere i EU

 2. VERDEN

  Britiske førstesider sparer ikke på kruttet dagen derpå Brexit

 3. KRONIKK

  Vil Skottland igjen kreve folkeavstemning om selvstendighet?

 4. POLITIKK

  Skotsk politiker trygler EU om hjelp etter Brexit-beslutning: - Ikke svikt oss nå

 5. VERDEN

  Storbritannia slår sprekker etter Brexit

 6. MENINGER

  Frank Rossavik anbefaler: De beste internasjonale artiklene om Brexit