Verden

Topprådgiver ute etter krangel med førstedamen om flyseter

Mira Ricardel var i et halvt år en av Donald Trumps fremste sikkerhetspolitiske rådgivere, men tirsdag sa førstedamen hva hun mente om henne.

Assisterende nasjonal sikkerhetsrådgiver Mira Ricardel var tirsdag på en tilstelning i Det hvite hus sammen med president Trump. Bare minutter senere kom den overraskende beskjeden fra førstedamen.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Tirsdag sto en smilende Mira Ricardel sammen med president Donald Trump i Det hvite hus under en mottagelse i forbindelse med den hinduistiske høytiden diwali. Bare minutter senere kom en twittermelding om henne som vakte oppsikt.

– Fortjener ikke den ære

Vanligvis er det president Donald Trumps meldinger som legges merke til. Tirsdag tok førstedame Melania Trumps talsperson Stephanie Grisham mye av oppmerksomheten med et tindrende klart budskap om Ricardel: «Det er oppfatningen ved førstedamens kontor at hun ikke lenger fortjener den ære det er å arbeide i Det hvite hus».

Onsdag bekreftet Sarah Sanders, Trumps pressetalskvinne, at Ricardel skal få andre oppgaver i regjeringsapparatet.

Hadde feide med Mattis

Ricardel, en 58 år gammel veteran i Det republikanske parti, har vært regnet som svært Trump-lojal, men har også rykte som en kranglefant. Hun ble håndplukket i april av Trumps da nyutnevnte nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton til jobben. Det var allerede da kjent at hun hadde en langvarig feide med forsvarsminister Jim Mattis.

Krangel om Afrika-tur

Ifølge flere amerikanske medier, blant annet New York Times, skal en konflikt om førstedamens nylige Afrika-reise ha vært den utløsende årsaken til degraderingen.

Førstedame Melania Trump besøker barnehjemsbarn i Kenya. I begynnelsen av oktober var hun dessuten innom Malawi, Ghana og Egypt i løpet av fem dager.

Ricardel og flere i den nasjonale sikkerhetsstaben hadde forventet å være med på Afrika-turen, men ble fortalt at det ikke var ledige seter til dem om bord i Trumps fly. Ricardel skal deretter ha truet med å trekke budsjettstøtte fra det nasjonale sikkerhetsrådet til reisen. Ricardel ble til slutt ikke med på turen.

I tillegg skal førstedamens stab mistenke Ricardel for å være kilden til negative historier om dem og Melania Trump i mediene.

Vurderer mannskapsbytter

Ricardel er på ingen måte den første rådgiveren på toppnivå som forsvinner fra Trumps hvite hus. Ifølge rapporter i amerikanske medier grubler presidenten på å gjøre større endringer i regjering og stab.

Blant annet sier anonyme kilder i Det hvite hus til flere medier at Trump vil kvitte seg med både sin stabssjef John Kelly, en pensjonert general, og hans fortrolige i regjeringen, sikkerhetsminister Kirstjen Nielsen.

Handelsminister Wilbur Ross, en søkkrik investor, og innenriksminister Ryan Zinke, en skandalerammet tidligere spesialsoldat, skal også ligge tynt an hos Trump for tiden.

Les også

 1. Det hvite hus’ mest populære: Hun gir stadig presidenten små stikk

 2. Melania Trump føler seg som verdens mest mobbede person

 • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump
 3. Det hvite hus
 4. Melania Trump