Verden

Forhatt i vest, hyllet i øst

DONETSK/KIEV (Aftenposten): De 18 politifolkene som ble drept på Maidanplassen i Kiev, er falne helter i Øst-Ukraina.

En opprørssoldat i sin gamle uniform fra spesialstyrken Berkut feirer at den selvoppnevnte «Folkerepublikken Donetsk» erklærer seg selvstendig. - Dette blir en krig vi vinner, hevder opprøreren, og viser frem sin kone og sønn i kamuflasjeskjorter.
  • Per Anders Johansen
    Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent
«Våre drepte venner». Opprørerne i Donetsk i øst hedrer de 18 politifolkene som ble drept under demonstrasjonene på Maidanplassen om helter.

I Kiev er sikkerhetspolitifolkene forhatte massemordere som sto bak drap på 102 ubevæpnede mennesker. Blant opprørerne i øst er de heltemodige gutter som ofret livet i krigen mot «fascistene».

- Han er halvannet år, sier den tidligere Berkut-politimannen, og peker stolt på sin sønn i kamuflasjedrakt.

Kona og sønnen er på besøk på farens nye arbeidsplass — den okkuperte bygningen i millionbyen Donetsk øst i Ukraina. Her har opprørerne som er ferd med å føre Ukraina ut i en borgerkrig, sitt hovedsete.

Per Anders Johansen og Jan T. Espedal er Aftenpostens team i Ukraina.

Frem til februar tjenestegjorde faren for det ukrainske sikkerhetspolitiet Berkut. Han vil ikke si sitt navn. Nå er han en av elitesoldatene i «Folkehæren» til den selvoppnevnte «Folkerepublikken Donetsk».

Han går stolt rundt med «Berkut» på ryggen i sin gamle uniform.

De døde går igjen

På et telt utenfor barrikadene til opprørerne i Donetsk henger bildene av politisoldatene som ble drept på Maidanplassen i de blodige gatekampene mellom provestlige demonstranter og politistyrkene til president Viktor Janukovitsj. De er «Våre døde venner»: politifolkene, opprørerne og sivile som er døde i Kiev, Slavjansk, Odessa og andre byer hvor frøene til en ny borgerkrig i Europa er sådd.

Les også:

Les også

Her erklæres et nytt land i Europa

«Vi tilgir aldri», står det på minneplassen for de døde i Odessa.

700 kilometer lenger vest — i Kiev - valfarter mennesker til Maidanplassen.

Her henger bildene av de 102 menneskene som ble drept. De fleste ble trolig drept av skarpskyttere fra Berkut og spesialsoldater, som lå på takene og skjøt ned i menneskemengden.

I Kiev prøver venner, familie og pårørende fortsatt å finne ut hva som skjedde med deres kjære, hvor de ble drept - og hvorfor.

Historiene om de samme grusomme hendelsene og de samme døde menneskene fortelles fullstendig forskjellig i Øst- og Vest-Ukraina. Dette er en av hovedgrunnene til det er i ferd med å åpne seg en avgrunn mellom de to delene av landet.

Erklærte selvstendighet

- I dag fødes en ny, fri nasjon i Europa, sa opprørslederen Denis Pushilin da «Folkerepublikken Donetsk» ble erklært for selvstendig etter en svært omstridt folkeavstemning.

Les også:

Les også

Russiske myndigheter anerkjenner folkeavstemning i Ukraina

Deretter la han at han vil be Russland vurdere å ta imot «folkerepublikken».

- Det er forferdelig. De var så unge, sier en dame som studerer navn og bilde av de drepte demonstrantene på Maidanplassen i Kiev. ­Demonstrantene ble drept av skuddene fra sikkerhetspolitiet.

Flere av de russiske journalistene klappet.

Beslutningen møter massiv fordømmelse i vest, og kan føre til nye sanksjoner mot Russland. Putin hevdet at valget var sivilisert.

Krangler om hvem som verst

På lokal-TV og russiske medier har tidligere Berkut-politifolk fremstått som helter. De fremstilles som tapre menn som kjempet en heltemodig kamp ultranasjonalister i Høyre Sektor og «horder av fascister» på Maidanplassen.

De 102 døde demonstrantene blir bortforklart i øst med at de ble drept av fascister støttet av USA som ønsket å provosere frem et kupp.

Les også:

Les også

Her er Europas nye «Folkehær»

I Kiev og vestlige medier har historiene om de drepte politifolkene kommet helt i skyggen av det store antallet drepte demonstranter.

Ifølge den ukrainske regjeringen ble de fleste i Odessa-massakren drept av sine egne eksplosiver og brannfakler, og av russiske agenter.

- Vi vil vinne

Den lille familien skal hjem og fortsatte feiringen av «Folkerepublikken».

Spørsmålet nå er hva den ukrainske regjeringen gjør etter at de væpnede opprørerne, med til dels stor støtte i befolkningen, har tatt makten i egne hender.

- Er du ikke redd for at dette fører til krig?

- Nei. Dette blir en krig vi vinner. De våger ikke komme hit, sier Berkut-soldaten.

Les mer om

  1. Ukraina