Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

Etter at over 300 raketter ble skutt mot Israel, har landet gjennomført luftangrep mot Gazastripen. Angrepene er trolig de mest omfattende siden krigen i 2014.

En eksplosjon på Gazastripen etter israelske angrep mandag.

Natt til tirsdag ble det første dødsfallet på israelsk side bekreftet, da en mann i 40-årene ble funnet død i ruinene til en bygning i Ashkelon, sør i Israel.

Israel ble angrepet med over 300 raketter fra Gazastripen mandag. Det israelske forsvaret gjennomføre deretter luftangrep mot rundt 70 mål på Gazastripen. De gjensidige angrepene ses på som de mest omfattende siden krigen i 2014, ifølge nyhetsbyrået AP.

Tre palestinere, to av dem soldater, ble drept. Ni palestinere ble såret, ifølge palestinske myndigheter. Angrepene på Gazastripen traff også Hamas' fjernsynsstasjon. På israelsk side ble minst 20 personer skadet, hvor en av dem er en alvorlig skadet kvinne.

Alvorlige angrep også i juli

Også i juli ble det utført omfattende angrep på Gazastripen. Den gang ble 200 granater og raketter skutt mot Israel fra Gazastripen, 100 færre enn på mandag. Dette ble den gang omtalt som de mest omfattende angrepene siden 2014. Etter angrepene i midten av juli ble det inngått våpenhvile mellom Hamas og Islamsk jihad og Israel.

Det var egyptiske meglere som klarte å få på plass en avtale den gang. Samme forsøk blir trolig gjort også denne gang. FNs generalsekretær António Guterres sier i en uttalelse natt til tirsdag at FNs Midtøsten-utsending Nickolay E. Mladenov samarbeider med Egypt og andre parter tett på Israel og Palestina om å gjenopprette ro i området. Guterres oppfordrer også Israel og Hamas til å vise «størst mulig beherskelse».

Israelske soldater ligger på bakken nær Gazastripen.

Etterforskning

Hamas, som styrer Gazastripen, krever at mandagens angrep må etterforskes internasjonalt. I en uttalelse hevder gruppen at Israel utførte angrep som var «bevisst rettet mot sivile».

– En uavhengig etterforskning av de forferdelige israelske forbrytelsene bør etableres nå. Hamas er klar til å gi alt av bevis om den israelske forbrytelsen mot menneskeheten, heter det fra Hamas.

I uttalelsen ber de FN om melde Israel inn for Den internasjonale straffedomstolen.

Hamas hevder israelske jagerfly bare slo til mot sivile. Israel hevder på sin side at Hamas bevisst plasserer sivile i visse områder og bruker dem som menneskelige skjold.