Verden

Børge Brende: Israel begynte

Washington (Aftenposten): Norges utenriksminister sier at Israel tok det første steget i utviklingen som har ført til full stans i fredsforhandlingene med palestinerne.

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Brende er i USAs hovedstad denne uken hovedsakelig for å delta på en arbeidsmiddag for å snakke om fredsforhandlingene i Midtøsten.

— Det har skjedd mye på kort tid. Utgangspunktet for samtalene er nok en annen nå enn vi trodde for en uke siden, sier utenriksministeren.

Avbryter forhandlingene

Israel kunngjorde torsdag at de legger fredssamtalene med palestinerne på is etter at palestinske myndigheter tidligere i uken inngikk et samarbeid med den ytterliggående Hamas-bevegelsen.

Dermed ser det ut til at denne runden med fredsforhandlinger, en runde der USAs utenriksminister John Kerry har vært svært sterkt engasjert, er lagt død.

Les også:

Les også

Kerry ringte Netanyahu etter Brende-møte

— Det er forferdelig trist dersom man gir opp samtalene nå. Det vil ta lang tid før det dukker opp en ny mulighet, sier Brende, som sier at han likevel øyner et håp om at prosessen kan fortsette.

- Israel begynte

Han mener at Israel tok det første steget mot sammenbruddet i forhandlingene.

— Dette begynte jo med at Israel ikke utleverte 400 palestinske fanger slik de hadde sagt de skulle gjøre. Det førte til at palestinerne meldte seg inn i 15 internasjonale organisasjoner, noe som irriterte Israel. Det ble en negativ spiral som fikk utvikle seg, sier han.

Norges utenriksminister, Børge Brende, har funnet tonen med sin amerikanske kollega John Kerry. Torsdag møttes de i Washington. KRISTOFFER RØNNEBERG

Men han mener ikke at det derfor er Israel som er nødt til å ta initiativet til å starte opp forhandlingene på nytt.— Begge parter er tjent med å fortsette. Men de må gjøre dette selv. Det hjelper ikke at vi eller andre ønsker at de skal forhandle dersom de ikke vil det selv, sier Brende til Aftenposten.

Les også:

Les også

Israel avbryter fredssamtaler etter palestinsk avtale

I går ettermiddag traff han USAs utenriksminister John Kerry i Washington, DC.

— Vi samarbeider tett med Norge på en rekke områder. Forholdet vårt kunne ikke vært bedre, sa Kerry da de to kollegene møtte norsk og amerikansk presse i forkant av møtet.

- 40.000 russiske soldater ved grensen

Møtet handlet i hovedsak om to ting: Midtøsten og den spente situasjonen i Ukraina.

— Utviklingen i Ukraina har vært svært negativ det siste døgnet. Den oppbyggingen vi ser på den russiske siden av grensen er helt uakseptabel. Russland må akseptere Ukrainas suverenitet, det har de forpliktet seg til i internasjonale konvensjoner, sier Brende.

Han frykter at situasjonen kan utvikle seg til en krig.

— Jeg er veldig bekymret for at vi kan havne i en situasjon der det kan komme trefninger mellom russiske og ukrainske soldater. Russland har 40.000 soldater langs grensen. Det som bekymrer meg er at Russland ser ut til å følge samme fremgangsmåte som på Krim, sier utenriksministeren.

Han er klar på at Vesten må innføre nye sanksjoner mot Russland dersom russiske soldater sendes inn i Ukraina.

— Der må Norge og andre være krystallklare. Russland er nødt til å forholde seg til Ukrainas suverenitet. Det må få konsekvenser dersom de krysser den grensen, sier Brende.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Støre om Trump-plan: – Det er en diktert løsning til palestinerne

 2. VERDEN

  Trump-sjokket i Midtøsten har lagt seg, men fortsatt mye usikkerhet

 3. VERDEN

  Putin prøver nå det Obama drømte om, men ikke fikk til: Skape fred mellom israelere og palestinere.

 4. VERDEN

  Trump lover «århundrets avtale» for Israel og Palestina

 5. VERDEN

  Donald Trump kalte svigersønnens Midtøsten-plan for «århundrets avtale». Nå er han ikke så sikker lenger.

 6. VERDEN

  Voldsomme demonstrasjoner i raseri over flytting av USAs ambassade til Jerusalem. Dødstallene stiger raskt.