Anti-brexit demonstrant kastet seg foran bilen til Theresa May. Det var ikke den eneste hindringen hun møtte i Brussel i dag.
EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker rikket seg ikke en millimeter da han tok imot Storbritannias statsminister Theresa May.
– Er dette helvete, statsminister? ropte en journalist da May ble ønsket velkommen av EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker torsdag formiddag.
Den britiske statsministeren var på besøk i Brussel for å gjenoppta forhandlingene om brexit. De har kjørt seg fullstendig i vranglås etter at Underhuset i januar stemte ned utmeldingsavtalen som May forhandlet fram med EU i fjor.
Nå vil May ha endringer i avtalen. Men det sier EU kategorisk nei til.
Mann stoppet Mays bil
På vei mellom hennes planlagte møter i Brüssel møtte Theresa May demonstranter. En av dem hoppet foran bilen hennes med en stor plakat i hendene. Bilen bremset opp, og mannen ble håndtert av en vakt på stedet.
Etterpå forklarte mannen til The Guardian at hovedmålet hans var å vise henne plakaten.
– Hvis bilen hennes hadde stoppet, ville det vært bra. Beskjeden min er at regjeringen i London leker med økonomien i landet. Hvis Storbritannia er ute av EU neste måned, vil det være en katastrofe for landet. Alle vil bli fattige, det vil være en katastrofe, sier mannen.
Ble avvist av Juncker
Etter møtet mellom Juncker og May sendte de to lederne ut en felles uttalelse.
Der kom det frem at Juncker hadde gjentatt overfor May at EU ikke kommer til å gjenåpne forhandlingene om utmeldingsavtalen. Men Juncker åpnet for å forhandle om endringer i en tilhørende politisk erklæring som EU og Storbritannia har forhandlet frem om rammene for hvordan det fremtidige forholdet skal se ut.
Denne politiske erklæringen er ikke juridisk bindende på samme måte som selve utmeldingsavtalen. Terskelen er derfor lavere for å gjøre endringer i den.
Vil fortsette samtalene
EUs håp er at slike forhandlinger skal berede grunnen for en mykere brexit, en løsning også opposisjonen i Storbritannia i stor grad støtter.
Men May har en sterkt EU-kritisk fløy i det konservative partiet å ta hensyn til, noe som gjør det vanskelig for henne å gå inn for tettere bånd til EU enn det dagens avtale legger opp til.
I stedet vil hun ha endringer i utmeldingsavtalens kontroversielle ordninger for irskegrensen, som May ser på som hovedgrunnen til at Underhuset stemte ned avtalen i januar.
May og Juncker ble enige om å fortsette samtalene. Det er nå ventet at teamene deres vil møtes mandag for å diskutere videre.
En spesiell plass i helvete
Etter besøket ved EU-kommisjonens hovedkvarter dro May videre for å møte EU-parlamentets president Antonio Tajani og Guy Verhofstadt, leder i EU-parlamentets brexitutvalg.
Så avsluttet hun dagen med et besøk hos EUs president Donald Tusk.
Han skapte overskrifter verden rundt dagen i forveien da han sa at det må finnes en «spesiell plass i helvete» for dem som kjempet fram brexit uten å ha noen plan klar for hvordan utmeldingen skal gjennomføres på en forsvarlig måte.
Tusk kom med uttalelsen på en pressekonferanse sammen med Irlands statsminister Leo Varadkar.
– Du kommer til å få masse trøbbel for det der, advarte Varadkar da de gikk av scenen etterpå.
Men Tusk bare smilte og lo – tilsynelatende fullstendig klar over hvilke reaksjoner han hadde i vente.
Klokken tikker
Etter torsdagens møter kunne May fortelle at hun hadde tatt opp saken med Tusk.
– Den språkbruken var ikke til hjelp og ble møtt med forferdelse i Storbritannia, sa hun.
Ifølge henne bør EU og Storbritannia i stedet rette oppmerksomheten mot hva de kan gjøre for å sikre et tett forhold i framtida.
– Vi har hatt robuste diskusjoner, men de har vært konstruktive, oppsummerte hun.
Utgangspunktet er at Storbritannia skal forlate EU den 29. mars, en tidsfrist May så langt har vært krystallklar på at hun akter å rekke.
Men skilsmissen kan bli svært kaotisk hvis ingen avtale er på plass i tide.