Verden

Trump varsler IS' fall i neste uke

USAs president Donald Trump sier at han i neste uke vil kunne kunngjøre at USA og dets allierte har tatt tilbake 100 prosent av IS' områder i Syria og Irak.

President Donald Trump klapper etter sin tale onsdag. Foto: AP / NTB scanpix
  • frode.kvam@ntb.no

– USAs hær, våre koalisjonspartnere og SDF-alliansen har frigjort nærmest hele området som tidligere var kontrollert av IS i Syria og Irak, sa Trump under en konferanse i utenriksdepartementet i Washington onsdag ettermiddag.

Trump sa han venter på klarsignal fra hæren, fordi han «ikke ønsker å si noe for tidlig»:

– Det bør kunne kunngjøres offisielt en gang i neste uke at vi har 100 prosent av kalifatet, sa presidenten.

– Vi ser fram til å gi våre krigere en varm velkomst når de kommer hjem, sa Trump, med henvisning til planene om å hente hjem de 2.000 amerikanske soldatene som fortsatt er i Syria.

Uttalelsene kom under en internasjonal konferanse i amerikansk UD med utenriksministre og høytstående tjenestefolk fra de 79 landene som deltar i koalisjonen mot IS, blant dem Norge.

IS har mistet 99,5 prosent av sitt såkalte kalifat og sitter nå igjen med mindre enn 5 kvadratkilometer territorium i Syria, i noen landsbyer i Eufrat-dalen, ifølge amerikanske myndigheter.

– Alt de har nå er rester, men rester kan være svært farlige, sa Trump.

Les også

  1. Trump maner til politisk samling

  2. I kaoset rundt Trump er det lett å glemme at han tilfredsstiller mange velgeres ønsker og mildner deres frykt. | Frank Rossavik

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Syriakrigen
  3. USA