Obamas beste vitser - og noen andre presidenter med komikertalent

En gang i året kan USAs president ustraffet harselere med pressen, meningsmotstandere og særlig med seg selv. Søndag natt er Barack Obamas åttende og siste opptreden.

The White House Correspondents' Dinner er de siste årene blitt en stor affære i den amerikanske hovedstaden. Arrangementet, som i utgangspunktet var en slags årsfest for reporterne som dekker Det hvite hus, er blitt en av de virkelig store se-og-bli-sett-tilstelningene i Washington DC med voldsom rift om billettene og Hollywood-stjerner blant publikum.

Presidenten sparket mot høyre og venstre natt til søndag:

Årsaken til Trump-kandidatur?

Årets seanse natt til søndag norsk tid er president Obamas siste mulighet som president til å leke stand-up-komiker på dette arrangementet.

De siste ukene har flere kommentatorer i amerikansk presse, blant annet New York Times og New Yorker, spekulert på om den verbale tyn Donald Trump fikk under denne middagen i 2011, er årsaken til at han stiller i presidentvalget i år. Men The Washington Posts Roxanne Robert satt ved siden av Trump den gang og hun er ikke så sikker. – Det er mange grunner til at jeg stiller, men dét er ikke en av dem, har han fortalt henne.

Presidenten har gjort det skarpere på målingene i det siste:

Middagene er blitt stjernespekkede de siste tiårene. I 2012 var George Clooney blant gjestene.
I 2013 tullet Obama med kona Michelles nye hårlugg.

Obama får komikerrosFlere presidenter har vist sitt potensial som komikere under den årlige middagen, men Obama får skryt fra profesjonelle, blant andre Jerry Seinfeld, for sin evne til å levere poengene med god timing. Han har selvsagt et helt lag med taleskrivere som utarbeider talen, men tidligere medarbeidere har fortalt at Obama selv er med å bearbeide den endelige utformingen av poengene.

Her kan du se Obamas 2015-tale:

Her er noen høydepunkter fra tidligere år:

I 2012 sa Obama om daværende leder av Representantenes hus, John Boehner, som ofte er særs solariumbrun:

«Jeg synes synd på speakeren i Huset. I disse dager er republikanerne røffere med ham enn med meg, noe som nok er et tegn på at 'orange really is the new black'.»

Obama hisset nylig på seg britiske EU-motstandere:

Obama gjør high five med komiker Jimmy Kimmel i 2012.

Samme år nevnte han også døtrene og fikk mikset inn kritikken mot den massive satsingen på dronekrig:«The Jonas Brothers er her. Sasha og Malia er store fans. Men ikke få noen ideer, gutter. Jeg har ett ord til dere: Krigsdroner. Dere vil ikke ane hva som traff dere. Jeg spøker ikke.»

Fikk du med deg denne saken om presidentbarn gjennom tidene?

I 2015 viste han sin sedvanlige selvironi:

«Noen folk sier jeg er arrogant, reservert og nedlatende ... Noen folk er så dumme.»

Flere år har han kommentert påstandene, som mange tror på, om at han egentlig er muslim.

«Det er aldri lett å være president. Jeg må ordne opp med innvandringsproblemene, true med veto og forhandle med Iran. Samtidig må jeg fortsatt sette av tid til å be fem ganger om dagen.»

Han kom i 2015 også med en referanse til debatten om diskriminering av homofile:

«Joe Biden er ikke bare en stor visepresident, han er en god venn. Vi er blitt så nære at enkelte steder i Indiana vil de ikke lenger servere oss pizza.»

Obama så i fjor fremover mot 2016-valgkampen:

«Hillary startet det hele med å dra anonymt på en Chipotle-restaurant. For ikke å bli overskygget dro Martin O’Malley anonymt på et Martin O’Malley-valgmøte. Og Bernie Sanders stiller kanskje opp. Jeg liker Bernie, han er en interessant fyr. Åpenbart ønsker noen seg en hasjrøykende sosialist i Det hvite hus. Kanskje vi faktisk får en tredje Obama-periode?»

Slik kom Gudfaren Michael Corleone inn i årets valgkamp:

Donald Trump og kona Melania var i 2011 på middagen. «Det sies at Trump vil stille i presidentvalget som republikaner. Jeg trodde han ville stille som en vits», sa komiker Seth Meyers. Trump lo av Obamas Trump-vitser, men hadde steinansikt under Meyers opptreden.

Trump og 2011-middagenI 2011 var Donald Trump til stede i salen og han hadde i lang tid fremsatt krav om at Obama måtte offentliggjøre den fullstendige versjonen av sin fødselsattest for å bevise at han var født i USA – og ikke i for eksempel Kenya.

Først sa Obama at han skulle vise film av fødselen sin og på skjermen kom da åpningsscenen fra Disneys Lion King :

«Det var en vits. Det var ikke den ekte fødselsvideoen min. Det var en tegnefilm for barn. Ring Disney om dere ikke tror meg. De har den fullstendige versjonen.»

Videre sa han:

«Ingen ville være mer glad for å legge denne fødselsattest-saken bak oss enn The Donald. Dermed kan han endelig konsentrere seg om de viktige sakene: Forfalsket vi månelandingen? Hva skjedde egentlig i Roswell?»

Les korrespondent Kristoffer Rønnebergs analyse av Trumps utenrikspolitiske tale:

Bill Clinton stilte sitt siste år med en hjemme-hos-film som skulle vise hvordan han fikk lange, kjedelige dager til å gå i sin siste tid som USAs president.

Tradisjon siden 1920Middagen for Det hvite hus-reporterne har vært holdt årlig siden 1920 og finner sted på The Washington Hilton. Alle presidenter siden har stilt opp minst en gang, den første var Calvin Coolidge i 1924. Siden Ronald Reagan har presidenten møtt opp de fleste år og levert en monolog på 10–20 minutter. President George W. Bush sendte et år kona Laura og i 2006 stilte han opp sammen med en Bush-imitator.

George W. Bush fulgte opp tradisjonen med fleip og selvironi på den årlige middagen.

«Mediene irriterer meg. De forsøker å dumme meg ut ved ikke å redigere det jeg sier», sa imitatoren.

George W. Bush sa selv det samme året – etter at visepresident Dick Cheney hadde såret en jaktkamerat med et vådeskudd:

«Jeg er enig i at Dick var litt sen med å rapportere den jaktulykken i Texas. Faktisk visste jeg ikke noe om det før jeg så ham på Americas Most Wanted».

Ronald Reagan omtalte i 1988 kritikk om at han hadde problemer med å konsentrere seg om saker.

«Jeg har tenkt jeg skulle kommentere det, men ... svarte heller, la oss gå videre til en annen sak.»

I 1981 var Reagan ikke til stede, dette var bare en måned etter at en attentatmann skjøt og såret ham. Reagan ringte imidlertid til festen:

«Hvis jeg bare får gi dere et lite råd: Hvis noen ber deg forte deg inn i en bil; gjør det.»

I 1987 kalte Ronald Reagan kona Nancy opp på talerstolen for å si noen ord til pressen.

Clinton og Trump satser stadig mer på å angripe hverandre fremfor egne partifeller:

Slagferdige presidenter

The Washington Post har i år laget en oversikt med en vits, spydig poeng eller harselas fra hver president fra Obama og tilbake til George Washington. Her er et par eksempler:

Gerald Ford på en fuktig samling for TV— og radiofolk:

«I en tid da forsvarsbudsjettet kan bli kuttet, er det godt å se at så mange av storkanonene i deres bransje fortsatt blir fyrt opp.»

Lyndon B. Johnson om Gerald Ford:

«Han er så dum at han ikke han fjerte og tygge tyggegummi samtidig.»

Franklin D. Roosevelt da han ble fortalt at kona var satt i fengsel:

«Jeg er ikke overrasket. Hva for?»

Andrew Johnson:

«Washington DC er et sted på 12 kvadratkilometer som grenser mot virkeligheten.»

Abraham Lincoln:

«Hvis jeg hadde to ansikter, ville jeg da brukt dette?»

James Madison på dødsleiet:

«Jeg snakker alltid bedre når jeg ligger.»

Fikk du med deg denne artikkelen om Barack Obamas utenrikspolitiske metode?