Verden

Ny massedemonstrasjon på Island

Tusenvis av islendinger demonstrerer for sjette dag på rad i Reykjavik med krav om at regjeringen må gå i kjølvannet av avsløringene i de såkalte Panama Papers.

Islands innbyggere demonstrere mot at den sittende regjeringen ikke vil gå av.
  • Ntb

Mens politiet telte litt over 6.000 demonstranter utenfor Alltinget lørdag kveld, hevdet arrangørene at nærmere 14.000 hadde møtt opp. Demonstrantene krever regjeringens avgang og at det må holdes nyvalg.

— Etter alle avsløringene denne uken, den ene etter den andre, er det en skandale at vi har en regjering som ikke viser tegn til anger, som ikke sier noe om skatteparadiser og som ikke har ytret en eneste unnskyldning, sier Jorun Sigurvarsdottir (61), en av de mange demonstrantene.

  • Dette er saken:Tidenes største dokumentlekkasje avslører hvordan statsledere og politikere gjemmer bort milliarder

Postboksselskap

Sigmundur David Gunnlaugsson ble den første regjeringssjefen som måtte gå som følge av Panama Papers. Der ble det avslørt at han og kona har plassert flere titall millioner kroner i selskapet Wintris, et postboksselskap registrert på De britiske jomfruøyene.

At Gunnlaugsson etter massivt press til slutt gikk av og ble erstattet av Sigurdur Ingi Johansson, er langt fra nok, mener mange på sagaøya. For Johansson leder det samme regjeringskollegiet som Gunnlaugsson, kun en minister er ny.

Det er imidlertid ikke mistanke om at de eller Gunnlaugsson har gjort noe straffbart, noe de selv også har vært nøye med å understreke.

Vil ha valg raskt

Både demonstrantene utenfor Alltinget og opposisjonspartiene inne i nasjonalforsamlingen vil ha nyvalg raskt.

En meningsmåling utført av universitetet på Island torsdag og fredag, viser at 51 prosent av de spurte mener det må holdes nyvalg i mai eller juni. 26 prosent er derimot enig med statsminister Johansson i at valget kan vente til høsten.

23 prosent svarer at de synes valget kan vente til april 2017, slik det opprinnelig var planlagt.

Piratpartiet på frammarsj

Panama-avsløringene har ført til at opposisjonspartiet Piratpartiet har fått en voldsom økning i oppslutning de siste dagene. 43 prosent av islendingene sa ifølge en annen måling denne uke at de ville ha stemt på Piratpartiet dersom det var valg nå.

Men de to regjeringspartiene Framskrittspartiet, som tilsvarer det norske Senterpartiet, og det borgerlige Selvstendighetspartiet, har fortsatt solid flertall i Alltinget, og forkastet blant annet fredag et mistillitsforslag mot regjeringen.

Les mer om

  1. Panama Papers