Trump og partiet frykter flertallet skal glippe. Gir full støtte til kandidaten som er anklaget for å antaste ungjenter.

«Go get ´em, Roy»: USAs president Donald Trump og det republikanske partiet kaster seg inn i kampen for en kandidat de hittil har vært lunkne til.

Roy Moore har gjort det til en vane å ri til stemmelokalet på valgdager.

Tirsdag neste uke skal velgerne i Alabama bestemme hvem som skal overta justisminister Jeff Sessions’ ledige sete i USAs senat. Suppleringsvalget i delstaten følges tett i hele USA.

Årsaken til dette er at Donald Trumps parti bare har et knapt flertall i senatet – 52 mot 48. Flere av senatorene er dessuten tilbøyelige til ikke å følge partilinjen. En valgsmell i Alabama kan derfor gjøre det enda vanskeligere å få gjennom kampsaker.

I tillegg kom det nylig frem at Moore (70) anklages for å ha antastet ungjenter helt ned i 14-årsalderen. Dette skal ha skjedd da han selv var i 30-årene. Dermed gikk interessen for valget til himmels i medier over hele USA. Selv avviser han anklagene som «ondskapens verk».

Steve Bannons kandidat

Det republikanske partiet støttet opprinnelig helhjertet opp om en annen kandidat, Luther Strange, men han ble gruset av Moore i nominasjonen. Den tidligere dommeren Moore har derimot hele tiden fått begeistret støtte av Trumps høyreradikale eks-rådgiver Steve Bannon.

Nå har imidlertid partikontoret gitt opp sin motvilje. De siste ukene har partieliten sentralt, særlig representert ved majoritetsleder Mitch McConnell, vist stor skepsis. McConnell har stemplet Moore som «en helt uakseptabel kandidat» og sagt at det første som vil møte Moore i Senatet, er en granskning i etikkomiteen.

Det var Bannons nettsted Breitbart som først meldte at partiet nå støtter Moores kampanje med penger. Flere medier fikk senere bekreftet dette.

Det hvite hus opplyste mandag at presidenten hadde snakket med kandidaten på telefon. Og Moore gikk selv ut på Twitter og refererte Trumps oppmuntrende ord: «Go get ´em, Roy».

"Go get 'em, Roy!" – President Trump Just got off the phone with president Trump who offered his full support and … https://t.co/eJvS097Zse

Ble avsatt to ganger som dommer

Den tidligere sjefdommeren var sterkt omstridt allerede før anklagene fra kvinner. To ganger er han avsatt fra jobben som dommer fordi han har nektet å følge opp vedtak i høyere domstoler.

Den første gangen ville han ikke fjerne et monument over de ti bud foran rettsbygningen. Den andre gangen instruerte han dommere til å håndheve delstatens underkjente forbud mot homofile ekteskap.

Moore har også en historie med omstridte uttalelser og standpunkter. Han har:

  • brukt begrepene «gule» og «røde» om folkegrupper.
  • sammenlignet Koranen med Mein Kampf og ønsket å forby muslimer å bli kongressmedlemmer.
  • hevdet at Obama var født utenlands – også etter at Trump hadde droppet anklagen.
  • antydet at 11. september-angrepet kunne skyldes tiltagende gudløshet i USA.
Roy Moore og kona Kayla under en pressekonferanse i november.

Romney kritisk

Det er ikke alle i partiet som nå har snudd og jubler for Moores kandidatur. Mitt Romney, presidentkandidat i 2012, tror på anklagene om antasting. Han skriver på Twitter at hvis Moore blir valgt til Senatet, vil det være en skjønnhetsplett på partiet og USA.

– Ingen stemme, intet flertall, er verdt å miste vår ære og vår integritet for, mener Romney.

Den Trump-kritiske Arizona-senatoren Jeff Flake oppfordrer partiets velgere til i stedet å stemme på den demokratiske kandidaten, Doug Jones.

– Mitt Romney har rett. En Roy Moore-seier er ingen seier for partiet eller landet, mener også han.

Sprikende målinger

Demokratiske givere har sendt millioner av dollar til Doug Jones valgkampkasse i håp om at han skal beseire Moore. Republikaneren har likevel ledet med en håndfull prosentpoeng på flere målinger den siste tiden.

På én måling har Jones en knapp ledelse. Eksperter advarer imidlertid mot å legge for stor vekt på gallupene. Få av de profesjonelle, store byråene har omfattende erfaring i denne delstaten fordi det sjelden er tette valgthrillere her. Trump vant over Hillary Clinton med nesten 28 prosentpoeng i Alabama i fjorårets presidentvalg.