Verden

Prinsgemalen i Danmark vil igjen være prins

Ektemannen til dronning Margrethe av Danmark dropper tittelen prinsgemal, som han selv innførte. Nå skal han igjen tiltales som prins Henrik.

Dronning Margrethe av Danmark og prins Henrik av Danmark besøkte Eidsvoll i mai 2014.
  • Ntb

Endringen skjer i forbindelse med at dronningens mann har pensjonert seg fra sine offisielle plikter.

— Det er hans kongelige høyhets egen beslutning å endre sin tittel til det mindre formelle prins Henrik. Prins Henrik har funnet at det passer bedre til hans nåværende situasjonen etter pensjonering, sier det danske hoffets kommunikasjonssjef Lene Balleby til Ekstra Bladet.

Det var prins Henrik selv som innførte tittelen prinsgemal. I biografien «Enegænger - Portret av en Prins» begrunner han det slik: «Det var min beslutning å ta den tittelen. Hvorfor? Fordi jeg var lei av å bli kalt «prinsen». For hvilken prins? Er det lille prins Felix? Er det dronningens mann?».

Når prins Henrik nå går tilbake til sin gamle tittel, er det ifølge historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen et uttrykk for at han ønsker å signalisere at han ikke lenger er dronningens faste støtte ved statsbesøk og andre offisielle arrangementer, slik tittelen prinsgemal er forbundet med.