Verden

Slik omgår Trump og hans venner stabssjefens strenge regime i Det hvite hus

John Kelly har lykkes med å ta kontroll over Det hvite hus. Men presidenten selv gjør det han kan for å komme seg rundt systemet, skriver USAs største avis.

Stabssjef John Kelly bak Trumps skrivebord i Det ovale kontor i Det hvite hus’ vestfløy. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix

 • Tarjei Kramviken

Stabssjef Kelly tok i sommer over som Trumps viktigste rådgiver og portvokter. Den tidligere generalen fikk raskt bedre kontroll enn sin forgjenger.

Kort tid etter forsvant noen av de mest omstridte av Trumps rådgivere, som sjefstrateg Steve Bannon og kommunikasjonssjef Anthony Scaramucci. Kelly innførte også strenge regler for de ansatte. Hensikten var å innføre sårt tiltrengt disiplin.

Presidenten og noen av hans uformelle rådgivere skal imidlertid ha funnet måter å omgå reglene, skriver The Wall Street Journal (WSJ).

Her er noen av Kelly-reglene og hvordan de omgås:

Ingen får ringe direkte til Trump

Tidligere kunne Trumps venner ringe sentralbordet i Det hvite hus og bli satt over til presidenten. Der kom de gjerne med gode eller dårlige råd og delte sine synspunkter på dagens nyheter. Det satte Kelly en stopper for.

For å få tak i presidenten uten å gå via Kelly har flere nå begynt å ringe førstedame Melania i stedet, skriver WSJ.

– Om du ikke vil vente 24 timer på en oppringning fra presidenten, er det mye enklere å komme gjennom til Melania, sier en kilde til avisen.

 • President Trump har en nervepirrende uke foran seg: Her kan du lese om de viktige sakene som står i kø denne uken i amerikansk politikk.

Førstedamens talskvinne sier i en uttalelse at opplysningene er «falske nyheter» og «anonyme kilder som kommer med ting som rett og slett ikke er sant».

Kelly ble tatt i ed som stabssjef og ble presentert av president Trump 31. juli i år. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

... alle ansatte er underordnet Kelly

En annen av Kellys regler er at det ikke er lov å gå uanmeldt inn på Trumps kontor. Bare dem som leverer en skriftlig forespørsel og deretter får ja fra Kelly, slipper inn i Det ovale kontor.

Trump ringer derfor heller sine rådgivere fra residensen sent på kvelden og gir dem arbeidsoppgaver. Så ber ham dem om å ikke si noe til Kelly, ifølge WSJs kilder.

Reglene rundt Det ovale kontor har nemlig vært så vellykket at til og med datter Ivanka Trump og svigersønn Jared Kushner må gå gjennom Kelly for å snakke politikk med presidenten.

Kelly vil styre hva Trump ser

Før viste folk Trump nyhetssaker som opprørte dem, og som de visste også ville opprøre presidenten. Trump tvitret så gjerne om saken. Slikt sporet han av den planlagte dagsordenen.

Nå får Trump bare se nyhetsklipp og kortfattede sammendrag som er forberedt av en medarbeider og stabssjefen selv.

På Twitter kan imidlertid Trump omgå Kellys regime. Han ser ting fra obskure og ytterliggående nettsider ved å surfe gjennom tweets om seg selv, skriver Politico. Nettstedet har snakket med to kilder som kjenner Trumps bruk av det sosiale mediet. Noen ganger velger han å retvitre ting han leser, som videoene som skapte en internasjonal minikrise forrige uke.

Kelly kontrollerer heller ikke hva presidenten ser på TV. Mange av Trumps Twitter-meldinger kan spores tilbake til temaer fra det svært Trump-vennlige frokost-TV-programmet Fox & Friends.

John Kelly har tilbrakt hele sitt yrkesliv i forsvaret. Foto: Erin A. Kirk-Cuomo

... men forholdet mellom Trump og Kelly er likevel godt.

WSJ skriver at alt dette til tross: Trump respekterer fortsatt sin stabssjef og mener han gjør en god jobb. Det har presidenten uttrykt gjentatte ganger offentlig, men også privat sier Trump at han setter Kelly høyt.

Likevel er ikke forholdet mellom presidenten og hans stabssjef spesielt nært på det personlige plan.

– Kelly er for mye general, og Trump er for mye Trump, sier en av WSJs kilder.

Der Trump har tilbrakt hele sitt liv i eiendoms- og underholdningsbransjen, har Kelly vært i Marinekorpset nesten hele sitt vokste liv. Der gikk han gradene fra menig og sersjant til å bli en av landets mektigste generaler.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Det hvite hus

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Topprådgiver ute etter krangel med førstedamen om flyseter. Trump grubler på å sparke flere.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Trump: John Kelly går av som stabssjef

 3. VERDEN
  Publisert:

  Trumps avtroppende stabssjef: «For å være ærlig. Det er ikke en mur»

 4. VERDEN
  Publisert:

  Generalen snakket om sin døde sønn. Så kom han plutselig med falske anklager mot en kongresskvinne.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Amerikanske medier: Trump sparker sikkerhetsrådgiver

 6. VERDEN
  Publisert:

  Han skulle få orden på Det hvite hus. Nå står John Kelly midt i stormen.