Verden

Svensk forsvarsminister vil gjeninnføre verneplikt - og ha med kvinnene

Sverige avviklet verneplikten i 2010. Siden har de hatt store problemer med å skaffe nok soldater. Nå vurderer forsvarsministeren å snu, i et svensk forsvar som er i krise.

Den svenske forsvarssjefen Sverker Göranson fikk så mye pepper etter å ha advart mot et svekket forsvar at han ble sykmeldt en lang periode.
 • Sveinung Berg Bentzrød
  Sveinung Berg Bentzrød
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Det er flere krenkelser mot svensk territorium som får forsvarsminister Peter Hultqvist til åpent å vurdere om verneplikten må gjeninnføres. Og at den må gjelde også for kvinner.

Også bladet Norges Forsvar siterer svenske militæreksperter på at verneplikten kan bli gjeninnført.

Årsaken er at det svenske forsvaret — Försvarsmakten - er i krise når det gjelder soldater, etter at verneplikten ble avviklet den 10. juni 2010, og landet kun skulle holde seg med yrkessoldater.

 • Det står dårlig til med rekrutteringen.
 • De ungdommene som kommer inn er ikke alltid dem Försvarsmakten ønsker seg.
 • Mange yrkessoldater slutter etter kort tid.
 • Den siste brigadeøvelsen i Sverige (øvelse som omfatter store hærstyrker, og ev. andre våpengrener) ble sist holdt i Sverige i 1992.
 • Selve våpenmateriellet i Sverige holder høy kvalitet. Men det skorter på personell til å bruke det, og penger til å drive trening og øvelser.

Har kuttet og kuttet i budsjettene

Försvarsmakten ønsker ikke å kommentere situasjonen overfor Aftenposten.

- Verneplikt er et politisk spørsmål, som må gå til regjeringen, skriver pressesekretær Philip Simon i en tekstmelding.

Aftenposten har fulgt utviklingen i det svenske forsvaret gjennom flere år. Mens det norske forsvarsbudsjettet har økt de siste åren, i hvert fall på papiret, har man i Sverige jevnt og trutt kuttet i budsjettet, siden 2007.

Ifølge Norges Forsvar kuttet man ti prosent - fem milliarder kroner - bare mellom 2007 og 2010.

Under den kalde krigen utgjorde forsvarsbudsjettet 3,5 prosent av Sveriges BNP, i dag 1,1 prosent.

Les også

Bekrefter fremmed ubåt i svensk skærgård


Se video fra Husebyleiren: Pusser tenner ved siden av pissoaret

Kunne bare forsvare en del av Sverige — i en uke

Reformen i Sverige ble vedtatt i 2009, en reform forsvarssjef Sverker Göranson kalte den største endringen i forsvaret på 100 år.

På samme måte som i Norge ble den viktigste oppgaven å kunne stille styrker til internasjonale oppdrag, som i Afghanistan.

Men man nådde ikke målene for antall soldater. Penger til øving av soldatene hjemme uteble, og søkningen til befalsutdanning i Sverige stupte.

På samme måte som tidligere norsk hærsjef Robert Mood gikk ut og sa at Forsvaret bare kunne forsvare Røa bydel i Oslo i noen få dager, uttalte Göranson at Sverige (som ikke er NATO-land) bare kunne forsvare en del av landet, og i en uke.

Forsvarssjefen ble sykmeldt

Göranson høstet så mye pepper for sine varslinger om et svekket svensk forsvar at han en lang periode var sykmeldt.

Men etter at Russland i april i fjor trente på flyangrep mot Sverige, at svenskene ikke hadde fly å sende opp, samt etter Ukraina-situasjonen i år, skjedde det noe.

Regjeringen Reinfeldt, som gjennom flere år har kuttet i budsjettene, bevilget 100 millioner til flytimer til piloter og mer seiling for marinen.

Dette var likevel ikke nok til at Sverige lyktes i å finne ubåten som nå bekreftes å ha vært i den svenske skjærgården nå i høst.

Aftenposten har i år skrevet om at forholdet til Russland er endret, at det norske forsvaret har for få soldater, og at det nå skal rustes opp.

Forsvarsminister Peter Hultqvist i Sverige ønsker en bred enighet om å endre det militære systemet. Og at den folkelige forankringen må være sterk.

Les også

 1. - Russland øvde på bombeangrep mot Sverige

 2. - Russerne er mer aggressive og tester NATO-forsvaret

 3. Russland skremmer - økt svensk og finsk beredskap i Østersjøen

Les mer om

 1. Verneplikt
 2. Sverige