Nye demonstrasjoner i Paris – «De gule vestene» mister støtte fra folket

Demonstrasjonene i Frankrike ser ut til å avta i styrke, og færre deltok lørdag enn tidligere. Men på Champs-Élysées tok politiet nok en gang i bruk tåregass.

For femte helg på rad tar demonstranter til gatene i Paris.

Grasrotbevegelsen «de gule vestene» hadde for femte helg på rad oppfordret til demonstrasjoner mot president Emmanuel Macron og regjeringens politikk, men langt færre var lørdag å se i gatene i Paris og andre franske byer enn tidligere.

Ifølge myndighetene var det snakk om rundt 3.000 demonstranter i sentrum av Paris. I utkanten av markeringen forsøkte enkelte grupper å bryte gjennom politiets linjer, og politiet skjøt tåregass over paradegaten Champs-Élysées for å spre demonstrantene.

Demonstranter begynte lørdag morgen å samle seg i sentrum av Paris, der grasrotbevegelsen «de gule vestene» har varslet nye demonstrasjoner mot president Emmanuel Macron og hans politikk.

Enkelte demonstranter samlet seg også ved Paris-operaen, der det kom til sammenstøt mellom politi og «gule vester». Nyhetskanalen CNews melder lørdag kveld at 196 personer er pågrepet og 96 satt i varetekt i Paris-regionen.

Halvparten

Innenriksdepartementet opplyser at rundt 66.000 deltok i demonstrasjonene midt på lørdag kveld, rundt halvparten av antallet som var med på samme tid uken før.

Bildet er imidlertid langt roligere enn forrige helg, da 135 mennesker ble skadet og over 1.000 pågrepet i harde sammenstøt mellom politiet og demonstranter i Paris.

Færre støtter demonstrasjonene

På tidligere meningsmålinger oppga 70 prosent at de støttet «de gule vestene» fremfor Macron. To meningsmålinger denne uken viser at tallet er markert lavere.

En måling gjennomført av byrået Opinionway viser at 45 prosent av de spurte ønsker fortsatte demonstrasjoner, mens 54 prosent ønsker stans. En måling utført av Odoxa har litt andre tall – her ønsker 54 prosent fortsatte protester, mens 46 prosent ønsker stans.

Det er lite som minner om julestemning i gatene i Paris.

Stemningen i Frankrike er også blitt preget av angrepet mot julemarkedet i Strasbourg tirsdag. Beredskapen er hevet til høyeste nivå, og det har vært uttrykt bekymring for sikkerheten også i forbindelse med demonstrasjonene.

Vandalisme og plyndring

Etter forrige helgs demonstrasjoner melder det franske politiet at de var bedre forberedt på lørdag.

– Forrige helg klarte vi i det store og det hele å håndtere «de gule vestene», men vi var også vitne til innbrudd og plyndring begått av kriminelle. Målet vårt er å håndtere dette bedre, sier politisjefen i Paris, Michel Delpuech til radiostasjonen RTL.

Tungt bevæpnet opprørspoliti voktet i morgentimene lørdag jernbanestasjoner og paradegaten Champs-Élysées, der de eksklusive butikkene hadde satt lemmer foran vinduene for å hindre en ny omgang med vandalisme og plyndring.

21 mennesker ble ifølge politiet pågrepet underveis til demonstrasjonen, uvisst på hvilket grunnlag.

Bred bevegelse

«De gule vestene» begynte som en protest mot økte drivstoffavgifter, men har utviklet seg til en bredere bevegelse med krav om bedre levekår for vanlige franskmenn. Samtidig krever demonstrantene økte skatter for folk med høy inntekt for å utjevne økonomiske forskjeller.

De franske demonstrantene krever økte skatter for rike mennesker.

President Macron har i kjølvannet av de store protestene satt i verk flere tiltak for å komme demonstrantene i møte. De planlagte økningene i drivstoffpriser er droppet, og i en TV-sendt tale mandag lovte presidenten blant annet å heve minstelønnen og gi skattelettelser.

Butikkeiere langs paradegaten Champs-Élysées dekker til vinduene foran lørdagens varslede protest i sentrum av Paris.