Indonesia hever farenivået for vulkanen Anak Krakatoa

Indonesiske myndigheter hever beredskapsnivået til nest høyeste nivå for vulkanen Anak Krakatoa, fem dager etter utbruddet som medførte en dødelig tsunami.

Radarbilder fra JAXAs ALOS-2-satellitt kombinert med analyse fra Geospatial Information Authority fra Japan viser vulkanen Anak Krakatoa før og etter utbruddet 22. desember. Den sørvestre delen av vulkanen kollapset, raste ned i havet og forårsaket en tsunami. Bildet til venstre er fra 20. august, bildet til høyre er fra 24. desember.

Hevingen av farenivået inkluderer at beredskapen står i «stand by» – klar til å rykke på kort varsel – og at den avstengte sonen rundt vulkanen utvides til en radius på fem kilometer.

Talsperson for kriseberedskapsmyndighetene BPNB i Indonesia, Sutopo Purwo Nugroho, sier at vulkanen i Sundastredet mellom Java og Sumatra også onsdag spydde ut aske og røyk. Byene Serang og Cilegon i Banten-provinsen var særlig berørt.

– Den vulkanske asken er harmløs, hevder Nugroho, som sier asken faktisk vil være bra for landbruket.

Innbyggerne rådes imidlertid til å ha på seg maske og beskyttende briller når de er utendørs.

Vulkanutbruddet lørdag medførte at en del av vulkanens sørvestlige side falt sammen, raste ned i havet og forårsaket en undersjøisk tsunami.

Tsunamien slo innover kystområdene i provinsene Lampung og Banten rundt stredet. Minst 430 personer har mistet livet.