Verden

Xi Jinping bruker metode fra Maos tid for å holde et jerngrep om eget parti

Dette viser at det er uro i rekkene i det kinesiske maktapparatet, sier ekspert.

Xi Jinping ankommer en partikonferanse i mars 2018 i Beijing.
  • Helene Skjeggestad
    Helene Skjeggestad
    Journalist

1. og 2. juledag hersket det ingen julefred for Politbyrået, det øverste maktorganet i det ateistiske kinesiske kommunistpartiet.

Og det var ikke fordi partiet offisielt ikke feirer jul, men på grunn av at Kinas ubestridte leder og president, Xi Jinping, krevde at medlemmene sto skolerett, bekjente sine synder og tok selvkritikk.

Under det såkalte «Demokratisk livsmøte» i Politbyrået ble også medlemmene utfordret på hvordan de i praksis har fulgt opp og brukt presidentens læresetninger og politikk.

Målet med seansen er å gjenopprette samfunnets tro på kommunistpartiet, ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua News.

Folk i julenissekostymer poserer for fotografen i Beijing på julaften i 2016. Det ateistiske kommunistpartiet er ingen tilhenger av julens kristne budskap, men høytiden brukes ofte som en anledning til å selge flere varer i butikkene.

Kjent fra Maos tid

Kritikk og selvkritikk-metoden er et velkjent grep fra Mao Zedongs tid som leder av Kina.

Ifølge maoismen, er venstre- og høyreavvik alltid en aktuell fare, som må overvinnes ved å øve kritikk og selvkritikk.

Med åpen kommunikasjon i partiet, skal man kunne identifisere problemer og sammen oppnå enighet om veien videre.

Metoden var særlig vanlig under kulturrevolusjonen da frempressede tilståelser ofte ble brukt til å forfølge og straffe partimedlemmer og andre som ikke oppførte seg slik maktapparatet ønsket.

  • BAKGRUNN: Persondyrkelsen av Kinas president har nådd kokepunktet.

Bredt om seg

Xi Jinping har altså gjenopplivet denne praksisen, selv om den for mange i Kina vekker vonde minner. I løpet Xis første regjeringsår, kunne et kinesisk publikum for eksempel se hvordan 25 toppbyråkrater i den nordlige provinsen Hebei tilsto å ha brukt 74 millioner dollar på biler.

De fikk også se hvordan propagandasjefen i samme provins, Ai Wenli, uttrykte dyp anger over å ha brukt 500.000 dollar på kjendis-underholdning under den kinesiske nyttårsfeiringen.

I løpet av de siste årene har praksisen bredt om seg nedover i partiet og på andre arbeidsplasser.

Ekstraordinært

Eksperter mener imidlertid at møtet i romjulen skiller seg fra de mer rutinemessige, og ofte politisk tomme, seansene med kritikk og selvkritikk.

– Dette betyr at noen i Politbyrået har gjort eller sagt noe som strider imot Xi Jinpings interesser, sier Willy Lam, professor ved det kinesiske universitetet i Hongkong.

Han beskriver møtet som «ekstraordinært».

– Partiet innrømmer nå indirekte at det er uro i rekkene, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Lam trekker linjene til Kinas handelskrig med USA, som setter den kinesiske presidenten under sterkt press.

– Han føler seg ikke trygg, og for å være ærlig, viser dette en mangel på selvtillit, sier Hua Po, en uavhengig politisk analytiker i Beijing, og utdyper.

– Hvis Xi Jinping skal takle indre og ytre utfordringer, er det avgjørende at han sikrer seg absolutt lojalitet.

Les også

Med gigantlån sikrer Kina seg makt langs nye handelsruter. På Sri Lanka ble gjelden for stor.

Strammer grepet

Kina har en stadig voksende global innflytelse. Xi presser blant annet på for styrke landets militære fotavtrykk stadig flere steder. Landet er også sentral i etableringen av bistandsbanken Asia Infrastructure Investment bank (AIIB), og skal bruke 10.000 milliarder kroner på å bygge nye handelsruter til resten av verden.

Samtidig strammer presidenten grepet på hjemmebane. Han har innskrenket menneskerettigheter kraftig, og i Xinjang-regionen, er opp mot en million mennesker – hovedsakelig uigurer – plassert i såkalte omskoleringsleire.

Informasjonsflyten er også kraftig regulert. Minst 60 kontrolletater skal være dannet for å holde sensurapparatet i gang.

Leirene eksisterer for å forhindre ekstremisme, ifølge kinesiske myndigheter. Uigurer og andre minoritetsgrupper i leirene tvinges blant annet til å rope ut slagord som hyller kommunistpartiet og president Xi Jinping, ifølge vitner.
  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Politikk
  2. Xi Jinping
  3. Kina