Hatsk stemning før brexit-avstemning. I helgen gikk May på nytt nederlag.

Nok et nederlag for Theresa May i helgen: Brexitkomiteen i Underhuset sier at skilsmisseavtalen er som «et enormt steg ut i det ukjente».

Søndag ble det gjennomført en «forræderimarsj» i London ledet av den kjente nasjonalisten og brexit-tilhengeren Tommy Robinson.

«Oh Tommy, Tommy» ropte de 3000 brexit-forkjemperne mens de marsjerte gjennom Londons gater. De ble møtt med motdemonstranter som ropte «nei, til rasisme».

Tusenvis gikk i rivaliserende demonstrasjoner i London to dager før den viktige brexit-avstemningen i Underhuset.

Omstridt aktivist

Tommy er Tommy Robinson og går fremst i demonstrasjonstoget. Han er tidligere leder av English Defence League, kjent islamkritisk aktivist og nasjonalist – og mener at myndighetene saboterer britenes utmelding av EU. Nigel Farage, den tidligere lederen av UKIP (UK Independence Party), meldte seg ut av partiet han har vært frontfigur for da det ble kjent at den nåværende ledelsen har gjort omstridte Robinson til rådgiver.

Demonstrantene som støtter Robinson er for at Storbritannia skal forlate EU. Men de er svært skeptiske til den skilsmisseavtalen statsminister Theresa May har fremforhandlet med EU.

En deltager i protesten hadde for eksempel med seg en galge. På spørsmål fra en journalist på hvorfor han hadde med seg den, svarte han: «Dette er hva May fortjener. Dette er hva som venter forrædere.»

Den såkalte «forræderimarsjen» ble møtt av en antirasistisk motmarsj. Her skal opp mot 15.000 ha deltatt, ifølge initiativtager.

På et tidspunkt var det bare et kobbel av politimenn som skilte de to grupperingene.

Politiet advarte på forhånd mot vold og spetakkel. Scotland Yard uttalte at de hadde en «robust» pågripelsespraksis rettet mot bråkmakere.

Tommy Robinson i front av «forræderimarsjen» søndag.

Avstemning tirsdag

Det er ikke bare i Londons gater temperaturen stiger.

Tirsdag skal det britiske Underhuset avgjøre om de støtter Theresa Mays skilsmisseavtale med EU.

Det ble mobilisert mot den såkalte «forræderimarsjen». «Ikke la rasister splitte oss», var deres slagord.

De fleste regner med at May vil gå på et nederlag, og derfor har britiske medier meldt at det jobbes med å få statsministeren til å utsette avstemningen.

Søndag understreket Regjeringen imidlertid at avstemningen skal gå som planlagt.

Britenes ferske brexitminister Stephen Barclay understreket til BBC at det ikke er forandring i planene fordi:

«Det er en god avtale, og det er den eneste avtalen».

Blir May sittende?

Barclay insisterte også på at Theresa May forblir statsminister, selv om avtalen skulle stemmes ned tirsdag.

Partiopprører Boris Johnson sier også at statsminister May godt kan bli sittende selv om hun taper, men søndag nektet han også for å avvise at han prøver å bli statsminister selv.

– Jeg gir et løfte om at jeg vil fortsette å kjempe for det jeg synes er den mest fornuftige veien videre, sa Johnson i et TV-intervju søndag.

Samme dag nektet også Esther McVey og Dominic Raab for å avvise at de har lederambisjoner – skulle avstemningen tirsdag bli siste kapittel i Mays statsministerhistorie.

Theresa May kjemper for den fremforhandlede skilsmisseavtalen med EU - og sitt politiske liv.
Les også

Tirsdag avgjør britene hvordan de skal skille seg fra EU. Nå blander ungdommen seg inn i maktkampen.

Knusende kritikk

Samtidig som stemningen stiger både i Londons gater og mellom politikerne, kom den tverrpolitiske parlamentskomiteen for EU-utmeldingen med sin uttalelse søndag.

Resultatet er knusende for May. Komiteen lister opp et titall problemer med avtalen, blant annet reserveløsningen for irskegrensen.

– Denne avtalen innebærer et enormt steg ut i det ukjente. Den gir hverken det britiske folket eller næringslivet den klarheten og tryggheten de trenger om handelsforbindelsene til EU om fem eller ti år, sier komitéleder Hillary Benn.

May mener på sin side at situasjonen vil være langt mer usikker dersom avtalen ikke blir vedtatt.

– Når jeg sier at vi vil være i ukjent farvann dersom denne avtalen ikke går gjennom, håper jeg folk innser at det er noe jeg inderlig tror og frykter kan skje, sier May i et intervju med avisen Daily Mail.

Les også

Innspurt i bittert basketak om brexit: Snedig sjikane og syrlige sarkasmer

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.