Verden

Han introduserte Kim Jong-un for Dennis Rodman. Nå kan han bli holdt i et hemmelig kinesisk fengsel i et halvår.

Fem ting du må vite om «Huawei-prinsessen» og den diplomatiske krisen mellom USA, Canada og Kina.

Michael Spavor (til høyre) er kjent for sine tette bånd til Nord-Koreas diktator Kim Jong-un. Blant annet introduserte han Kim for den amerikanske basketstjernen Dennis Rodman.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Journalist

– Bli med ut, så tar vi noen øl!

Michael Spavor var i godt humør. I en Facebook-oppdatering forrige søndag opplyste den canadiske forretningsmannen at han «feiret livet», og at han gledet seg til å reise fra Kina til den sørkoreanske hovedstaden Seoul dagen etterpå.

Spavor kom seg aldri på det flyet.

Mandag ble han nemlig arrestert og plassert i kinesiske sikkerhetsmyndigheters varetekt. Det samme ble Michael Kovrig, en tidligere canadisk diplomat som nå jobber for tankesmien International Crisis Group, der blant annet Ap-leder Jonas Gahr Støre sitter som styremedlem.

Arrestasjonene skjedde en uke etter at kinesiske Meng Wanzhou, finansdirektør i telegiganten Huawei, ble anholdt i Canada på anmodning fra amerikanske myndigheter. En dommer skal nå avgjøre om hun skal utleveres til USA.

Meng Wanzhou er finansdirektør i telegiganten Huawei. Nå kan hun bli utlevert til USA for banksvindel.

Saken har skapt en diplomatisk krise mellom USA og Kina der Canada har havnet i kryssilden mellom de to stormaktene.

Forvirret? Det er det mange som er. Her er fem spørsmål og svar som kanskje hjelper som et kart i ulendt terreng.

1. Hvorfor ble Huawei-direktøren arrestert?

Meng Wanzhou er kjent som «Huawei-prinsessen» fordi hun er datter av selskapets grunnlegger, Ren Zhengfei.

Huawei, verdens nest største produsent av smarttelefoner, antas å ha svært tette bånd til Beijing-myndighetene. Det amerikanske forsvaret har tidligere bannlyst Huawei-produkter fra militærbasene sine av frykt for at utstyret kan brukes til spionasje.

Demonstranter utenfor rettslokalene i Vancouver viste sin støtte til Meng Wanzhou før hun ble løslatt mot kausjon.

Meng ble arrestert 1. desember da hun mellomlandet i Vancouver på vei fra Hongkong til Mexico. Det amerikanske justisdepartementet anklager Meng for å ha lurt flere banker til å gjennomføre transaksjoner som var i strid med de amerikanske sanksjonene mot Iran.

En canadisk dommer skal nå vurdere om Meng skal utleveres til USA, der hun kan bli dømt til fengsel på livstid. Tidligere denne uken ble hun løslatt mot kausjon fra varetekt, men hun må gå med elektronisk fotlenke og får ikke forlate landet før dommen faller.

2. Har dette noe med handelskonflikten mellom USA og Kina å gjøre?

Tannhjulene i det amerikanske rettsvesenet beveger seg sakte, og prosessen som førte til Mengs arrest, har trolig pågått i lang tid. Da hun mellomlandet i Canada, grep amerikanerne muligheten.

Samtidig er det umulig å se denne saken uten å inkludere det store bildet. Samme dag som Meng ble arrestert, satt presidentene Donald Trump og Xi Jinping i et langt og konstruktivt møte i Buenos Aires for å finne en løsning på handelskonflikten mellom USA og Kina.

Presidentene Xi Jinping og Donald Trump møttes til middag i Buenos Aires 1. desember. Møtet skal ha vært vellykket, men handelskrigen er på ingen måte avblåst.

Både kinesiske og amerikanske myndigheter har vært tydelige på at handelsforhandlingene fortsetter uavhengig av utviklingen rundt Meng. Men torsdag skapte Trump forviklinger da han i et Reuters-intervju sa at han kan komme til å gripe inn i saken mot Meng dersom det vil bidra til en bedre handelsavtale.

– Trump ble gitt en gyllen mulighet til å vise kontrasten mellom rettsstaten USA og Kinas misbruk av rettsprinsippene. Han rotet det til, sier den tidligere britiske diplomaten Charles Parton til Aftenposten. Han har bodd i Kina i en årrekke og har lang erfaring i å forhandle med Beijing-myndighetene.

Les også

Asia-børsene faller etter Huawei-pågripelse

3. Hvem er de to canadierne, og hvorfor ble de arrestert?

Michael Kovrig hadde permisjon fra jobben som diplomat og jobbet som analytiker for International Crisis Group, der han i hovedsak skrev om Nord-Korea.

– Han er en venn av meg. Vi var diplomater samtidig i Beijing. Han er dyktig, nysgjerrig, snakker bra kinesisk, kjenner folk og er veldig energisk, sier Charles Parton, som i dag er tilknyttet den britiske tankesmien RUSI.

Michael Spavor driver selskapet Paektu Cultural Exchange, som spesialiserer seg på turistreiser til Nord-Korea. Han er kjent for sine personlige forbindelser til diktatoren Kim Jong-un – det var blant annet han som introduserte den amerikanske basketstjernen Dennis Rodman for Kim.

Spavor er aktiv i sosiale medier, der han blant annet legger ut hverdagsbilder fra Nord-Korea:

Kinesiske myndigheter bekrefter at de to canadierne er arrestert, og at de mistenkes for «aktiviteter som setter Kinas nasjonale sikkerhet i fare».

Men Parton og en rekke andre Kina-kjennere rister på hodet av denne forklaringen.

– Dette gjør de kun for å legge press på Canada. De ønsker å få Meng løslatt før hun utleveres til USA. Derfor arresterer de canadiere og ikke amerikanere, sier han.

Samtidig kan arrestasjonene være ment som et signal til USA, mener den Hongkong-baserte Kina-analytikeren og forfatteren Edith Terry.

– Fellesnevneren deres er Nord-Korea. Beijing-myndighetene vet at USA trenger kinesisk hjelp for å komme videre i forhandlingene med Nord-Korea. Dette kan være ment som en påminnelse til Washington, sier hun.

Michael Kovrig jobbet i flere år som canadisk diplomat. Siden i fjor har han vært analytiker i tankesmien International Crisis Group.

4. Bør andre utlendinger i Kina frykte å bli arrestert?

Flere utenlandske borgere i Kina frykter at de kan være neste person til å bli anholdt, etter det Aftenposten kjenner til.

Amerikanske myndigheter vurderer å oppjustere advarslene til sine borgere før de reiser til Kina, og flere selskaper og organisasjoner sier at de er urolige på grunn av det som skjer.

– Det er mange som snakker om det her. Dersom de anklager en fyr som Michael Kovrig for å hente inn statshemmeligheter, kan de si det samme om andre som driver med informasjonsvirksomhet – for eksempel journalister eller akademikere, sier Edith Terry.

Charles Parton bekrefter at mange er urolige.

– Jeg hadde vært bekymret dersom jeg var amerikaner i Kina, sier han.

Samtidig hevder både Kina og flere vestlige analytikere – deriblant økonomen Jeffrey Sachs – at også USA lot rettsprinsippene fare da Meng ble arrestert.

– Det er ikke Huawei eller Kina, men Trump-administrasjonen som utgjør den største faren for internasjonal rettssikkerhet – og dermed for verdensfreden, skriver Sachs.

Les også

Kina krever løslatelse av Huaweis finansdirektør i Canada

5. Kommer Meng og canadierne til å bli løslatt?

I kommentarfeltet under meldingen der Michael Spavor kunngjorde Seoul-turen som aldri ble noe av, forteller venner og bekjente at de er bekymret.

Det har de grunn til. Det kinesiske lovverket tilsier at de to canadierne kan holdes i såkalte «svarte fengsler» i seks måneder – uten tilgang til familiemedlemmer eller advokater.

– Kontrasten er stor til hvordan Meng blir behandlet. Hun fikk en åpen høring, og hun blir nå tatt vare på av venner og familie i et av de store, flotte husene sine i Vancouver, sier Edith Terry.

Kovrigs og Spavors skjebne er trolig avhengig av hennes, sier Charles Parton.

– Dersom hun ikke blir utlevert til USA, vil nok de to også bli løslatt etter noen uker. Dersom hun blir utlevert, derimot, vil de trolig bli sittende i mange måneder, kanskje over et år, slik at Beijing får sendt et tydelig budskap til andre land som vurderer å oppføre seg på samme måte, sier han.

Les mer om

 1. Kina
 2. USA
 3. Huawei
 4. Handelskrig
 5. Kim Jong-un
 6. Nord-Korea