Verden

Erdogan og Trump varsler koordinert innsats i Syria

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og hans amerikanske motpart Donald Trump er enige om å styrke koordineringen mellom de to landene i Syria-konflikten.

Foto: Presidential Press Service via AP / NTB scanpix

 • nils.inge.kruhaug@ntb.no

President Recep Tayyip Erdogan truer på nytt med en offensiv mot den kurdiske YPG-militsen nord i Syria. Foto: AP / NTB scanpix

I en telefonsamtale fredag sa de to lederne seg enig i behovet for «mer effektiv koordinering» i Syria, ifølge kilder nær Erdogan.

– De ble enige om å sikre mer effektivt samarbeid i Syria-spørsmålet, sier en kilde.

Samtalen fant sted etter at Erdogan tidligere på dagen på nytt truet med å drive kurdisk milits ut av området øst for elva Eufrat nord i Syria.

– Vi er fast besluttet på å bringe fred og sikkerhet i områdene øst for Eufrat, sa Erdogan.

– Tyrkia har kastet bort nok tid på å intervenere for å renske opp i terror-sumpen øst for Eufrat. Tålmodigheten er slutt, vi kommer ikke til å vente en eneste dag lenger, sa han.

Erdogan har gjentatte ganger de siste månedene varslet en storoffensiv mot den kurdiske YPG-militsen øst for Eufrat, til protester fra USA.

YPG er den dominerende styrken i opprørsalliansen SDF, som støttes militært av USA og har vært sentrale i å drive den ytterliggående islamistgruppen IS ut av det nordlige Syria.

YPG regnes som den kurdiske PKK-geriljaens syriske gren og Tyrkia har satt begge de to opprørsgruppene på sin liste over terrororganisasjoner. USA har PKK på sin terrorliste, men ikke YPG.

Les mer om

 1. Krigen i Irak og Syria

Krigen i Irak og Syria

 1. VERDEN
  Publisert:

  – Russisk angrep mot tre sykehus i Syria

 2. VERDEN
  Publisert:

  Syrias utenriksminister ber flyktningene vende hjem

 3. DEBATT
  Publisert:

  Et ulovlig missilangrep | Langford og Ulfstein

 4. VERDEN
  Publisert:

  TV-stasjonen skulle rapportere om Syria-bombing: Viste tre år gammel video fra Ukraina

 5. VERDEN
  Publisert:

  Ett angrep – minst tre versjoner av hva som skjedde