Erdogan og Trump varsler koordinert innsats i Syria

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og hans amerikanske motpart Donald Trump er enige om å styrke koordineringen mellom de to landene i Syria-konflikten.

I en telefonsamtale fredag sa de to lederne seg enig i behovet for «mer effektiv koordinering» i Syria, ifølge kilder nær Erdogan.

– De ble enige om å sikre mer effektivt samarbeid i Syria-spørsmålet, sier en kilde.

Samtalen fant sted etter at Erdogan tidligere på dagen på nytt truet med å drive kurdisk milits ut av området øst for elva Eufrat nord i Syria.

– Vi er fast besluttet på å bringe fred og sikkerhet i områdene øst for Eufrat, sa Erdogan.

– Tyrkia har kastet bort nok tid på å intervenere for å renske opp i terror-sumpen øst for Eufrat. Tålmodigheten er slutt, vi kommer ikke til å vente en eneste dag lenger, sa han.

Erdogan har gjentatte ganger de siste månedene varslet en storoffensiv mot den kurdiske YPG-militsen øst for Eufrat, til protester fra USA.

YPG er den dominerende styrken i opprørsalliansen SDF, som støttes militært av USA og har vært sentrale i å drive den ytterliggående islamistgruppen IS ut av det nordlige Syria.

YPG regnes som den kurdiske PKK-geriljaens syriske gren og Tyrkia har satt begge de to opprørsgruppene på sin liste over terrororganisasjoner. USA har PKK på sin terrorliste, men ikke YPG.