Verden

Russland: Storbritannia må legge frem beviser

Russlands FN-ambassadør krever at Storbritannia legger frem reelle beviser for nervegiftangrepet og sier Russland ikke har noe å skjule.

Russlands president Vladimir Putin under en konsert i forbindelse med valgkamp i Krim.
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Russland har ingenting å skjule, framholdt den russiske FN-ambassadøren under et hasteinnkalt møte i FNs sikkerhetsråd onsdag.

– Theresa May skaper en hysterisk atmosfære, sa den russiske FN-ambassadøren Vassilij Nebenzja og framholdt at Russland ikke snakker et språk der det stilles ultimatum.

Det er nettopp det han mener statsminister Theresa May har gjort ved å kreve en forklaring fra Russland på hvorfor den russiske nervegiften Novitsjok er blitt brukt til å angripe en russisk eksspion og hans datter på britisk jord.

Samtidig har hun truet med at Russland vil bli holdt ansvarlig for nervegiftangrepet hvis det ikke kommer noe troverdig svar.

Britene hadde bedt Sikkerhetsrådet kalle inn til hastemøte for å drøfte den spente politiske situasjonen som har oppstått etter nervegiftangrepet mot Sergej Skripal og hans datter Julia.

  • Slik svarer britene på giftangrepet: Utvisninger, kongelig VM-boikott og frysing av bankkontoer

Britene ber om FN-støtte

– I dag vil jeg be mine kolleger i Sikkerhetsrådet om å stå sammen med oss i kampen mot slike handlinger, sa Storbritannias viseambassadør i FN, Jonathan Allen, før møtet i Sikkerhetsrådet onsdag.

Under møtet fikk britene klar støtte fra USA, som i likhet med Storbritannia beskylder Russland for angrepet.

– USA tror at Russland er ansvarlig for angrepet på to personer i Storbritannia, der det er brukt en nervegift med militær gradering, sa USAs FN-ambassadør Nikki Haley.

Britene har krevd at Russland redegjør for hvordan det har seg at den russiske nervegiften Novitsjok er blitt brukt i et angrep mot en russisk eksspion på britisk jord.

President Vladimir Putin brukte onsdag innspurten i valgkampen til et besøk på Krim.

Krisen med Storbritannia og giftangrepet nevnte han ikke med et ord.

Britenes FN-ambassadør Jonathan Allen (t.h) snakket onsdag kveld. Til høyre sitter USAs ambassadør til FN, Nikki Haley.

Men russerne har ikke svart, og onsdag reagerte Storbritannia med å utvise 23 russiske diplomater.

Ikke ventet kunngjøring fra sikkerhetsrådet

Ifølge Jonathan Allen betyr mangelen på en russisk forklaring at Storbritannia ikke har noe annet valg enn å konkludere med at det dreier seg om et statsstøttet angrep.

Det er ikke ventet at Sikkerhetsrådet vil vedta noen kunngjøring om saken.

Statsminister Theresa May har tidligere sagt at Russland mest sannsynlig står bak angrepet på eksspionen Skripal og datteren.

FN-toppen vil ha granskning

FNs generalsekretær António Guterres kaller nervegiftangrepet i Storbritannia for uakseptabelt og tar til orde for en grundig granskning.

– Bruk av nervegift som våpen er under alle omstendigheter uakseptabelt, og dersom det er brukt av en stat, er det et alvorlig brudd på folkeretten, sier en talsmann for FNs generalsekretær António Guterres.

Les mer om

  1. Russland
  2. FN
  3. Storbritannia