Verden

Trump kvitter seg med McMaster

USAs president Donald Trump bytter ut sin nasjonale sikkerhetsrådgiver, H. R. McMaster. Tidligere FN-ambassadør John Bolton tar over den innflytelsesrike jobben.

H.R. McMaster forlater jobben som nasjonal sikkerhetsrådgiver.
  • Harald Stolt-Nielsen
    Harald Stolt-Nielsen
    Journalist

Det melder Trump på Twitter.

McMaster blir erstattet av tidligere FN-ambassadør John R. Bolton (69), fra og med 9. april. Han blir dermed Trumps tredje sikkerhetsrådgiver.

«Jeg er veldig takknemlig for innsatsen til H. R. McMaster som har gjort en fremragende jobb, og vil for alltid være min venn», skriver Trump.

– Jeg forventet ikke at presidenten skulle annonsere dette i dag, sier Bolton i et intervju med Fox News.

Til TV-kanalen sier 69-åringen at Trump trenger en rekke ulike råd fra rådgiverne sine, skriver Reuters.

– Den nasjonale sikkerhetsrådgiveren bør gi en rekke ulike råd til presidenten, sier han.

McMaster pensjonerer seg

– Jeg er takknemlig overfor president Donald Trump for å ha fått muligheten til å jobbe for ham og landet som nasjonal sikkerhetsrådgiver, sier McMaster i en uttalelse.

En talsperson i Det hvite hus sier begge parter var enige om McMasters avgang.

I pressemeldingen sier McMaster at han vil pensjonere seg fra det amerikanske militæret fra sommeren av, og at han vil forlate offentlig tjeneste.

I am pleased to announce that, effective 4/9/18, @AmbJohnBolton will be my new National Security Advisor. I am very … https://t.co/dlRJSb9xW1

«Aggressiv stemme»

Ved å ansette Bolton får Trump en sikkerhetsrådgiver som har en mer aggressiv personlighet, skriver The Washington Post.

Bolton er en av de mer splittende utenrikspolitiske ekspertene som har vært FN-ambassadør, skriver AP. Han blir beskrevet som en aggressiv stemme, med en krigslignende fremgangsmåte i republikanske utenrikspolitiske sirkler.

Bolton tjenestegjorde for administrasjonene til en rekke republikanske presidenter. Deriblant Ronald Reagan og George W. Bush.

McMaster tok over som nasjonal sikkerhetsrådgiver etter at Michael Flynn ble sagt opp etter bare tre uker i jobben. Avisen skriver at McMasters største seier gjennom tiden i Det hvite hus er økningen av styrker i Afghanistan.

For tre dager siden skrev John Bolton på Twitter følgende:

«Presidentvalget i Russland var en mulighet for Putin til å øve på valginnblanding i sitt eget land, slik at han kan gjøre det bedre andre steder. Vi trenger en langsiktig strategi, slik at vi kan forholde oss til land som Russland og Kina med ledere som sitter over lang tid».

Tidligere FN-ambassadør John R. Bolton blir Trumps nye sikkerhetsrådgiver.

Gikk aldri overens

Flere amerikanske medier skrev i forrige uke at Trump hadde bestemt seg for å sparke McMaster. Når, var derimot uklart.

Jobben som nasjonal sikkerhetsrådgiver blir regnet som en av de mest innflytelsesrike i amerikansk politikk. Personen som innehar stillingen kan ofte ha større påvirkning på utenrikspolitikken enn både utenriks- og forsvarsministeren.

Trump og McMaster skal aldri ha fått et spesielt godt forhold. Visstnok skal presidenten ha klaget over McMasters orienteringer. Trump skal ha ment at de var for lange og virket irrelevante, skriver The Washington Post.

Sparket Tillerson på Twitter

En rekke rådgivere og ansatte i Trump-administrasjonen har måtte forlate Det hvite hus den siste tiden.

I forrige uke ble utenriksminister Rex Tillerson sparket. CIA-sjefen Mike Pompeo ble utnevnt som Tillersons arvtager ved det amerikanske utenriksdepartementet.

Også Trumps øverste økonomiske rådgiver, Gary Cohn, varslet i mars sin avgang. Han hadde den siste tiden vært svært uenig med Trumps planer om å innføre toll på stål og aluminium.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. USA