Dette toget av mennesker vil inn i USA. Det får Donald Trump til å se rødt.
Fem spørsmål og svar om hvorfor en «migrantkaravane» setter sitt preg på den amerikanske valgkampen.
1. Hva er en «migrantkaravane»?
Tusenvis av mennesker marsjerer nå gjennom den sørlige delen av Mexico med ett mål for øye: USA. Mennesketoget som har beveget seg helt fra San Pedro Sula i Honduras, kalles bare av mediene for «migrantkaravanen».
Karavane er et gammelt persisk uttrykk for et følge av handelsmenn som reiste i store grupper for beskyttelse mot eventuelle angrep og mot uvær.
Migrantene velger å reise i store grupper delvis fordi de dermed slipper utgiftene til menneskesmuglere. I tillegg gir karavanen beskyttelse gjennom land preget av mye vold og gjengkriminalitet.
Det er ikke den første «migrantkaravanen» gjennom Mellom-Amerika med USA som mål. Tidligere i vår var det stor oppmerksomhet rundt en gruppe mennesker på vei gjennom Mexico.
Da den gruppen nådde grensen til California, var det imidlertid bare 200 personer igjen, ifølge NTB. Det samme kan komme til å skje denne gangen, enten fordi folk reiser hjem igjen eller fordi de velger å søke asyl i Mexico.
- MER OM DEN SAKEN: Konvoi av asylsøkere på grensen får piggene ut på begge sider av USAs politiske skillelinje
2. Hvor mange migranter er det?
Menneskegruppen har variert i størrelse.
Den startet med 200 deltagere i San Pedro Sula, men søndag kveld hadde den vokst til 5000 mennesker, ifølge Associated Press.
Antallet skal ha variert gjennom hele uken. Noen er kommet til, andre har gitt opp og reist tilbake.
3. Hvorfor reiser de hjemmefra?
De ulike migrantene oppgir forskjellige grunner til å legge ut på vandring: Alt fra jakten på arbeid til flukt fra trusler om vold og politisk undertrykkelse.
Honduras har for eksempel en av de høyeste drapsratene i verden med 43 drap pr. 100.000 innbyggere.
The Washington Post har fulgt karavanen og skriver at flere av migrantene er personer som har bodd i USA en periode før de er blitt deportert.
En av dem er 32 år gamle Juan Jimenez. Han ble deportert fra Phoenix og sendt til Honduras for seks måneder siden. Nå vil han tilbake til sin seks år gamle sønn, som fremdeles bor i Arizona, USA.
– Jeg savner ham, sier Jimenez til den amerikanske avisen.
4. Hvem har organisert marsjen?
Matt Gaetz, en republikansk politiker fra Florida, fikk stor oppmerksomhet da han på Twitter publiserte en video av migranter som mottar penger for å «delta i karavanen og storme grensen til USA under kongressvalget». Gaetz spør deretter «Soros? På tide å undersøke kilden».
Soros henviser her til George Soros, milliardæren som åpent støtter demokratene i USA.
Senere har journalister, blant annet i The New York Times, faktasjekket videoen og påstandene.
For eksempel var ikke videoen fra Honduras, men fra Guatemala.
George Soros’ organisasjon, Open Society Foundations, nekter også for å være involvert i karavanen.
- «Stopp Soros»-lovene viser til navnet George Soros. Her kan du lese mer om hvorfor milliardæren er så hatet av regjeringer.
Gaetz har tvitret at han trodde videoen var ekte fordi han fikk den av en tjenestemann i Honduras. Han sier også at han ikke fremsetter konkrete anklager – bare «stiller spørsmål».
Nyhetsbyrået Associated Press skriver at karavanen skiller seg ut fordi den er kommet til gjennom «jungeltelegrafen» og har vokst seg større enn tidligere karavaner.
5. Hva er reaksjonene?
USAs president Donald Trump reagerer sterkt på karavanen, som setter dagsorden få uker før mellomvalget i landet.
Trump har slått fast at migrantene ikke vil få komme inn i landet og anklager Demokratene for «svake lover».
Han truer også med å stenge grensen til Mexico, samt å stanse utbetaling av bistandsmidler til Guatemala, Honduras og El Salvador hvis landene ikke får kontroll på migrantstrømmen.
Det mexicanske utenriksdepartementet uttalte lørdag at Mexico vil returnere hundrevis av migranter fra Honduras, El Salvador og Guatemala som har kommet ulovlig inn i landet ved å krysse grenseelven mellom Guatemala og Mexico, ifølge NTB.