De henger på kontorveggene til Siamak Morsadegh (47), allmennkirurg og direktør for det jødiske veldedighetssykehuset i Teheran. På Doktor Sapir-sykehuset får alle pasienter behandling for en billig penge, uavhengig av religion. De som ikke har råd til å betale, får det gratis.
— Menneskelighet har ingen religion, sier Morsadegh .
— Som en jødisk mann er hovedsaken å behandle andre slik du selv ønsker å bli behandlet. Det er den viktigste tradisjonen i den jødiske religionen, sier han.
Lang historie
Det jødiske sykehuset i Teheran ble åpnet under annen verdenskrig, på samme tid som jøder i Europa ble utsatt for folkemord.
Sykehuset startet som en liten klinikk – et enkelt rom i en synagoge i et jødisk nabolag. Etter hvert donerte jødiske familier hjemmene sine til sykehuset. Andre donerte penger. Slik vokste det, og i dag ligger sykehuset på et område som tidligere utgjorde 52 hus. Her skjer i dag mer enn 300 operasjoner i måneden, og sykehuset har over 250 ansatte.
Mer enn 90 prosent av pasientene er muslimske, og kun fem prosent er jødiske, ifølge Morsadegh.— Det er bare noen få jødiske familier igjen i dette nabolaget. De fleste jødene har fått bedre økonomi og har flyttet til mer velstående deler av byen. Men jøder donerer ennå til sykehuset, sier han.
Det er donasjoner fra privatpersoner, bidrag fra pasienter og fra myndighetene som holder sykehuset i drift, men det har økonomiske problemer.
Stor minoritet
— Iranske jøder er del av den iranske nasjonen. Jødisk kultur har påvirket iransk kultur, og iransk kultur har påvirket jødisk kultur. Vi har en lang historie med sameksistens, sier Morsadegh.
Han sier jødene i Iran ikke blir utsatt for diskriminering i den islamske republikken, og at de lever i harmoni med sine muslimske naboer.
Med Rouhani til FN
I tillegg til å være sykehusdirektør er Morsadegh Irans eneste jødiske representant i nasjonalforsamlingenMajlis.
Da president Hassan Rouhani dro til New York for FNs generalforsamling i høst – der den historiske telefonsamtalen med president Obama fant sted – var Morsadegh med. For mange vitnet det om nye tider i Teheran at presidenten inkluderte landets jødiske parlamentariker i delegasjonen.
Det skapte også overskrifter i høst da president Rouhani og hans utenriksminister Javad Zarif ønsket jødene et godt nyttår på Twitter.
Kontrasten til tiden under den konservative presidenten Mahmoud Ahmadinejad, som benektet Holocaust og raslet med sablene overfor Israel, er stor.
Morsadegh sier imidlertid at det ikke var vanskelig for jøder i Iran under Ahmadinejad.
— I begynnelsen var noen av oss urolige, men vi skjønte snart at det ikke hadde betydning for vår hverdag. Hans problem var med Israel, ikke med iranske jøder. Jeg tror ikke Ahmadinejad var antisemittisk, men han var antisionist.
Ahmadinejad økte den statlige støtten til det jødiske sykehuset til minst én million dollar i året, ifølge Morsadegh. Under Rouhani har støtten fortsatt.
Twitter: @solbergkristin