Verden

Dystre utsikter for Merkel før skjebnesvangert valg i Hessen

Angela Merkels kristeligdemokrater er i ferd med å gå på et nytt stort nederlag i et delstatsvalg, denne gangen i Hessen. Det kan få følger for den nasjonale regjeringen.

Det går mot et nytt braknederlag for Angela Merkels kristeligdemokrater i et delstatsvalg, denne gangen i Hessen.
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Meningsmålinger viser at Merkels CDU kun har 26 prosent oppslutning i delstaten, ned fra 38 prosent i valget i 2013. Volker Bouffier, som har ledet CDUs delstatsregjering i Hessen, sitter stadig mer utrygt.

Meningsmålinger viser at oppslutningen om koalisjonen som nå regjerer Tyskland, kristeligdemokrater (CSU/CSU) og sosialdemokrater (SPD), faller dramatisk nasjonalt.

Valget i Bayern for to uker siden gikk spesielt hardt utover sosialdemokratene. Derfor spør flere i SPD seg spør seg om hvorfor de skal bli sittende i en koalisjonsregjering de bare ser ut til å tape på. Valget i Hessen kan derfor føre til at regjeringskoalisjonen knekker. Ord som mindretallsregjering og nyvalg svever i luften.

– Det har helt siden begynnelsen vært tydelig for våre medlemmer at vi ikke kan forbli i alliansen til enhver pris, sier fungerende formann Ralf Stegner i SPD til Die Welt.

Les også

5000 feiret Pegida-jubileet. Dobbelt så mange demonstrerte mot islamkritikerne

Småpartiene vokser

Merkels strategi om å regjere gjennom kompromiss har mistet sin sjarm og hennes vedvarende satsing på storkoalisjon har heller skapt velgertretthet, viser spørreundersøkelser.

To små partier har dratt nytte av denne utviklingen, det sterkt innvandringskritiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD) og De Grønne. AfDs innvandringspolitikk har løftet partiet inn i nasjonalforsamlingen Bundestag og sikret dem plass i 15 av 16 delstatsparlamenter.

Samtidig gir meningsmålinger De Grønne en oppslutning på mellom 18 til 22 prosent i Hessen så langt, en kraftig vekst siden 2013. Partiet er innvandringsvennlig, klimavennlig og i sterk opposisjon til det de mener er storpartienes overbærenhet med bilindustrien etter det siste årets utslippsskandale.

Les også

Merkels partner i Bayern mister flertallet. Dette er duoen som seiler opp som valgets vinnere.

Intern krangling

De Grønnes leder Tarek al-Wazir sier han spådde at De Grønne ville tjene på de opphetede interne kranglene som har rammet Merkels koalisjon de siste månedene, hovedsakelig om AfD og innvandring.

– Mens CDU og CSU (søsterpartiet i Bayern) har vært opptatt med hverandre, har vi aldri tillatt oss å bli drevet til galskap av AfDs angrep, sier han.

Merkel selv innrømmet at intern krangling frastøter velgere og at «slike folk ikke får stemmer».

Valgresultatet i Bayern ga CSU 37,2 prosent av stemmene, en nedgang på hele 10 prosentpoeng på fem år. SPD fikk kun 9,7 prosent, om lag halvparten av stemmene fra 2013.

Die Welt skriver at et nytt nederlag i Hessen kan utløse en «dynamikk som vil koste Merkel alle hennes poster». Avisen fulgte opp med spørsmålet «hvem vil drepe dronningen?».

Valget i Hessen er søndag 28. oktober.

Les mer om

  1. Valget i Tyskland
  2. Angela Merkel