IRA gjenoppstår og vil trappe opp angrepene

Tre væpnede nord-irske grupper slår seg sammen og tar tilbake navnet IRA. Den nye organisasjonen skal inkludere flere hundre medlemmer og sier de planlegger å trappe opp angrepene på sikkerhetsstyrker og andre britiske mål.

The Real IRA er en av gruppene som utgjør det nye IRA. Bildet er fra 2011, og viser medlemmer av The Real IRA på en minnemarkering for det seks dager lange Påskeopprøret mot det britiske styret i Irland i 1916.

Tre av de fire viktigste republikanske dissidentgruppene i Nord-Irland slår seg nå sammen i et opptrappet forsøk på å destabilisere maktfordelingen i landet.

Den nye organisasjonen skal inkludere flere hundre bevæpnede medlemmer.

Vil trappe opp angrep

Organisasjonen planlegger angivelig å trappe opp angrepene på sikkerhetsstyrker og andre mål de regner som symboler på den britiske tilstedeværelsen.

Eksempler på slike mål er politistasjoner, det regionale hovedkvarteret til Ulster Bank og feiringen av Storbritannias kulturby 2013 i Derry.

De opposisjonelle har kalt kulturby-feiringen en «normalisering av britisk styre».

I en erklæring overlevevert til avisen the Guardian hevder medlemmene at de vil være «underordnet Den irske republikanske arméens konstitusjon».

Den nye organisasjonen ønsker å legge sterkere press på Storbritannia for at de skal trekke ut det militære nærværet i Nord-Irland og slutte å blande seg i nordirsk politikk.

Organisasjonen kritiserer også partiet Sinn Féin (se faktaboks), som siden 2007 har deltatt i den nordirske samlingsregjeringen med det unionistiske partiet Democratic Unionist Party (DUP).

Det nye IRA mener det irske folk har latt seg kjøpe av en falsk fred.

«Det er Storbritannia, ikke IRA, som har valgt provokasjon og konflikt», skriver de.

— Ingen betydningsfull trussel

Men Kevin Toolis, forfatter av boken Rebel Hearts: Journeys Within the IRA's Soul, mener den nye organisasjonen ikke utgjør noen sterk trussel.

- Det er snakk om svært små grupper, og de har ikke vist kapasitet til noen varig terrorkampanje siden Langfredagsavtalen, sier han, og refererer til fredsavtalen som den britiske og irske regjeringen undertegnet i 1998.

— Uansett hva de kaller seg, representerer de for øyeblikket ingen betydningsfull trussel til den nordirske politiske løsningen. De kan sprenge noen bomber her og der, men det kommer ikke til å endre den politiske virkeligheten. De har ikke vært i stand til å demonstrere operasjonell kapasitet. Det er forskjell på vilje og evne, sier han til Aftenposten.no.

Første gang siden 1998

De tre væpnede gruppene som nå har slått seg sammen er The Real IRA, Republican Action Against Drugs (RAAD) og uavhengige republikanske fraksjoner, en sammenblanding av væpnede grupper som opererer i Nord-Irland (se faktaboks).

Dette er første gang siden fredsavtalen i 1998 et flertall av de irske dissidentgruppene har slått seg sammen.

Blant medlemmene er tidligere aktivister i det oppløste Det provisoriske IRA (PIRA), som har utført en voldelig kampanje mot menn de anklager for å være narkotikalangere i Nord-Irlands nest største by Derry.

Andre medlemmer skal være det organisasjonen kaller «republikanske ikke-konformister», eller mindre uavhengige grupper fra Belfast og provinsielle deler av Nord-Irland. Republican Action Against Drugs og the Real IRA vil nå opphøre, ifølge en kilde som skal være nær aktivistene.