Verden

Polens statsminister diskuterte rettsreform med Juncker

Polens ferske statsminister Mateusz Morawiecki gikk i møte med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker samme dag som han rokerte i regjeringen.

Polens statsminister Mateusz Morawiecki ommøblerer regjeringen, trolig i et forsøk på å bedre forholdet til EU. Foto: AP / NTB scanpix

Ommøbleringen av regjeringen blir sett på som et forsøk på å bedre forholdet til andre EU-land. Nyheten ble kjent samme dag som Morawiecki satte seg på flyet til Brussel, for en arbeidsmiddag med Juncker.

Konstruktivt

I en pressemelding fra EU-kommisjonen blir møtet mellom de to tirsdag kveld beskrevet som konstruktivt. Sammen hadde de en detaljert samtale om den omstridte rettsreformen, men var også innom andre temaer som EUs framtid og Polens posisjon i forhold til unionen. De snakket også om økonomi, energi og migrasjonspolitikk.

Det er sterk misnøye i Brussel rundt den polske rettsreformen som EU-kommisjonen mener vil føre til at landets domstoler underlegges politisk kontroll.

EU-kommisjonen truer med å ta i bruk artikkel 7 i EU-traktaten mot landet, noe som i siste instans kan føre til at landet mister sin stemmerett i EU.

Byttes ut

Tirsdag ble det bekreftet at den polske presidenten bytter ut landet omstridte forsvarsminister Antoni Macierewicz og utenriksminister Witold Waszczykowski. I tillegg mister også miljøminister Jan Szyszko jobben.

Innenriksminister Mariusz Blaszczak overtar posten som forsvarsminister, mens viseutenriksminister Jacek Czaputowicz overtar som utenriksminister.

Omstridt rettsreform

Morawieckis ommøblering av regjeringen blir av analytikere sett på som et forsøk på å bedre forholdet til EU.

– Morawiecki og Czaputowicz kan ikke anklages for å ønske et polexit, sier den polske analytikeren Mystewicz, men henvisning til britenes brexit.

Han beskriver den nye utenriksministeren som sentrumsorientert og tror Czaputowicz kan bidra til å forbedre forholdet mellom Warszawa og Brussel.