Donald Trump besøker løvens hule

DAVOS (Aftenposten): USAs internasjonale omdømme raser under Donald Trump, men han ble tatt imot som en stjerne da han ankom Davos.

Donald Trump skal holde avslutningstalen under World Economic Forum i Davos fredag ettermiddag.
  • Øystein Kløvstad Langberg

«Å skape en felles fremtid i en oppsplittet verden», er det luftige temaet for årets utgave av Verdens økonomiske forum som startet mandag. Men det er et stort spørsmål om forumets hovedattraksjon vil bidra til denne visjonen.

Donald Trump vant valget ved å gå til angrep på den internasjonale eliten og ved å love å sette «Amerika først». Derfor vakte det oppsikt da Trump, som første amerikanske president siden Bill Clinton i 2000, annonserte at han skulle delta på eliteforumet i Davos.

Torsdag ettermiddag ankom presidenten kongressenteret i den sveitsiste alpebyen med sitt store følge. Hundrevis av deltagere klynget seg sammen for å få et glimt av presidenten.

Mens statsledere flest får gå mer eller mindre uforstyrret rundt i gangene i Davos, ble kongressenteret snudd på hodet da USAs president dukket opp torsdag ettermiddag.

På spørsmål fra en av deltakerne om hva som er hans budskap under besøket svarte Trump «fred og velstand», noe som utløste lett latter hos enkelte.

Øystein K. Langberg, Aftenpostens korrespondent, i Davos

På nivå med Bush etter Irak

Mens amerikansk økonomi vokser raskt og børsene setter nye rekorder, har USAs internasjonale omdømme rast under president Trump.

Ferske tall fra meningsmålingsbyrået Gallup viser at andelen europeere som er tilfreds med jobben USAs lederskap gjør, har falt fra 44 prosent under Obama til 25 prosent under Trump. Han er dermed nesten nede på nivå med Bush-administrasjonen i dens siste år, som var svært upopulær blant annet på grunn av Irak-krigen.

Ser man på nordmenn isolert er fallet enda større. 55 prosent var tilfreds med Obama-administrasjonen, kun 13 prosent er fornøyd med Trump.

På kant med Davos-visjonen

Trump har tatt USA ut av Paris-avtalen, satt spørsmålstegn ved NATO-samarbeidet og truer med å trekke USA ut av NAFTA. Flere har satt spørsmålstegn ved hvorfor Trump drar til et forum som har globalt samarbeid som hovedmål.

– Trump er det fremste eksempelet på vår oppsplittede verden. Hans Amerika først-agenda har svekket enhver følelse av en felles fremtid, sier Philip Jennings, generalsekretær i UNI Global Union, en global arbeidstagerorganisasjon, til USA Today.

Trump ankom Davos med helikopter fra Zurich.

Det er blitt spekulert i om Trump vil bruke forumet til å rekke ut en hånd til verdenssamfunnet, men ifølge Det hvite hus er målet å fremme USA og Amerika først-politikken.

Elton John på gjestelisten

Presidenten ankom Davos med en stor delegasjon. Blant annet deltar utenriksminister Rex Tillerson, finansminister Steven Mnuchin og svigersønnen Jared Kushner.

En rekke andre verdensledere har også stått på deltagerlisten. To ledere som hadde et budskap som kan komme til å treffe Davos-publikumet bedre enn Trumps, var den franske presidenten Emmanuel Macron og den canadiske statsministeren Justin Trudeau. Også Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Italias statsminister Paolo Gentiloni og Storbritannias statsminister Theresa May har holdt taler i Davos.

En annen tungvekter på programmet var Indias statsminister Narendra Modi.

Men det er Trump som får siste ord når han etter planen skal tale fredag ettermiddag.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).