Verden

Minst 16 drept i angrep mot hoteller i Elfenbenskysten

Fire av de som er drept etter et angrep mot hoteller i turistbyen Gran-Bassam i Elfenbenskysten, skal være europeere.

Disse sikkerhetsstyrkene rykker til et angrep mot flere hoteller i byen Grand-Bassam på Elfenbenkysten.
  • Håkon Letvik

Ifølge nyhetsbyrået AP har Al Quaida i det islamske Maghreb tatt på seg ansvaret for strandangrepet.

Minst 16 personer er drept etter at maskerte menn med våpen angrep slo til mot blant annet hoteller i kystbyen Grand-Bassam, ifølge Reuters. Byen har 80 000 innbyggere og er populær også blant vestlige turister.

Ifølge avisen Le Monde skal angriperne ha ropt «Allah er stor» før de gikk til angrep. Avisen skriver også at et av ofrene var et barn yngre enn fem år. 17 personer skal ha blitt brakt til sykehus.

Et vitne som arbeidet på ett av hotellene forteller til avisen at angriperne var unge, afrikanske menn og at skytingen pågikk imellom en og en og en halv time før politi og militære kom til stedet.

Politikilder opplyser at seks angripere er «nøytralisert» mens politiet jakter på to andre. Det ble skutt med kalasjnikov automatgeværer og terroristene var også utstyrt med håndgranater.

Fra en politikilde har nyhetsbyrået fått opplyst at minst fire av de drepte skal være europeere.

Norske Richard Skretteberg, som jobber for Flyktningehjelpen, forteller til VG at han satt på en restaurant på hotellet og jobbet da angrepet begynte. Han gjemte seg under et bord slik de andre gjestene i restauranten gjorde.

-Jeg prøvde å ligge helt stille

-Jeg prøvde å ligge helt stille. Jeg holdt pusten mens jeg så rett på angriperne. Det er bare flaks at de gikk en annen vei, sier han til avisen. Skretteberg ble liggende i skjul i en halvtimes tid inntil han hørte at militære styrker hadde kommet til unnsetning.

UD har oversikt over nordmenn som har registrert seg i området, ingen av dem er rammet. Men det er frivillig å registrere seg hos UD, derfor vil alltid norske myndigheter måtte ta forbehold og ta kontakt med lokale myndigheter for å være sikre.

— Utenriksdepartementet jobber med å få oversikt over situasjonen, sier kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i UD.

Al Quaida har tatt på seg ansvaret

Ifølge nyhetsbyrået AP har Al Quaida i det islamske Maghreb tatt på seg ansvaret for strandangrepet.

NUPI-forsker Morten Bøås sier at han ikkee er forundret over at dette var et jihadistisk angrep, og om det er Mokhtar Belmokhtar står bak. Belmokhtar omtales som den enøyde terroristen. Han skal tidligere ha vært kommandør for al-Quaida i det islamske Maghreb, men siden ha grunnlagt sin egen terrorgruppe.

Belmokhtar sto bak angrepet i In Amenas i januar 2013 der fem norske Statoil-ansatte var blant de 40 som ble drept.

— Det er neppe tilfeldig at angrepet kom på en søndag. Mange reiser til dette området i helgene, franskmenn er et definert mål, Frankrike er erkefienden, sier Bøås.

-Tungt bevæpnet og med finlandshetter

Angriperne var «tungt bevæpnet og bar finlandshetter», da de åpnet ild mot gjester på hotellet, opplyser vitner til det franske nyhetsbyrået AFP. Hotellet er fullt av utlendinger i hetebølgen som pågår, ifølge kilden. Angriperne skal ha kommet med båt og startet skytingen allerede før de nådde stranden.

Ifølge The Independent, som siterer Ivorian Connetion, startet angrepet mot hotellet Koral Beach, og fortsatte videre til bygninger i nærheten.

Flere av dem som er rapportert døde, skal ha blitt drept nær eller i Hotel Etoile du Sud, som er et populært strandhotell for turister.

Ifølge The Telegraph har gjerningspersonene tatt gisler, som følge av at spesialstyrker begynte å skyte mot gjerningspersonene.

Som følge av angrepet skal personer som har oppholdt seg på stranden nedenfor hotellet blitt evakuert av soldater, skriver The Independent.

Byen Grand-Bassam ligger rundt fire mil øst for hovedstaden Abidjan og er på UNESCOs verdensarvliste.

UD fraråder reiser

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til Elfenbenskysten. Det advares også om havnebyen Abidjan, som ofte omtales som Afrikas Paris.

Norske borgere som oppholder seg i eller planlegger reise til Elfenbenskysten oppfordres til å registrere sin reise viawww.reiseregistrering.no

Det franske generalkonsulatet i Abidjan advarte ved 18-tiden franske statsborgere om å bevege seg på veien mellom Grand-Bassam og Abidjan fordi sikkerhetsstyrker jakter på terrorister og ikke må hindret i sitt arbeid.

USAs ambassade advarer sine statsborgere mot å reise til Grand-Bassam, og de amerikanere som allerede er der blir bedt om å holde seg i ro på sikre steder inntil situasjonen er helt avklart.

Det har det siste året vært flere terrorangrep mot turistmål i Nord— og Vest-Afrika. Les mer om dem her:

Angrep mot hotell i Burkina Faso i januar:

Les også

29 mennesker fra 18 land ble drept i Burkina Faso

Angrep mot hotell i Mali i november:

Les også

Unntakstilstand og landesorg etter hotellangrep i Mali

Angrep mot strandturister i Tunisia i juni:

Les også

  1. Tunisia-gjerningsmann som drepte 38 utlendinger jobbet med turister