Verden

EUS utenriksministere enige om å forlenge sanksjoner mot Russland

BRUSSEL (Aftenposten): EUs utenriksministere vil forlenge sanksjoner de iverksatte mot enkeltpersoner ifjor og forberede flere navn til svartelisten.

afp000833113-WeEKLOExiQ.jpg FRANCOIS LENOIR

 • Ingeborg Moe
  Journalist

EUs utenriksministere ble i kveld enige om å forlenge sanksjonene de innførte i mars i fjor, som innebærer å fryse verdiene enkelte russere og ukrainere har i europeiske banker, samt å forlenge reiseforbudet til de samme personene. Dette omfatter også enkelte selskaper.

Dette ble innført etter at Russland annekterte Krim-halvøya i fjor, og ville løpt ut i mars. Nå er de forlenget til september.

Avventer utvidelse

Vedtaket omfatter ikke de økonomiske sanksjonene som ble vedtatt i fjor sommer, og som har rammet russisk økonomi. De løper ut i juni og juli og vil komme opp til debatt senere.

Men utenrikssjef Federica Mogherini sier at de vil starte arbeidet med å forberede eventuelle nye sanksjoner, og det vil være opptil stats-og regjeringssjefen som møtes 12. februar å avgjøre om man vil gå videre med dette.

Dette vil avhenge av situasjonen på bakken i Ukraina, som Mogherini karakteriserte som svært bekymringsfull.

— Rådet er sjokkert over det høye antallet døde og skadde, heter et i uttalelsen i kveld.

Les også:

Les også

Prorussiske holdninger i ny gresk regjering bekymrer EU og NATO

Krisemøte

EUs utenriksministere var innkalt til krisemøte om situasjonen i Ukraina. Hensikten var å diskutere om EU skal iverksette nye sanksjoner mot de pro-russiske opprørerne eller mot Russland i kjølvannet av de dødelige angrepene mot byen Mariupol i helgen, der 30 mennesker skal ha blitt drept og 100 såret.

Ifølge NATO får opprørerne støtte fra russiske tropper, noe Russland avviser.

Gresk joker

Det var imidlertid knyttet stor spenning til hvordan den nye greske utenriksministeren Nikos Kotzias ville stille seg til dette.

Det kom som en stor overraskelse i Brussel da den nye greske regjeringen protesterte mot det som skulle vært en felles erklæring fra alle EUs statsministere sist tirsdag. Grekerne mente at de ikke var blitt konsulert på forhånd – og ikke kunne stille seg bak kritikken av Russland.

— Vil unngå splid

— Hellas jobber for å gjenskape fred og stabilitet i Ukraina og samtidig unngå splid mellom EU og Russland, sa Kozias da han kom til møtet i ettermiddag.

Utenrikssjef Federica Mogherini la vekt på at utenriksministrene hadde gode og konstruktive diskusjoner, og at hun var glad for at de kunne fremstå "samlet, som er vår styrke. Det viser at EU er klar til å ta ytterligere steg".

Den greske utenriksministeren var derfor med på uttalelsen som legger ansvar på Russland.

— Rådet registrerer bevis for fortsatt og økende støtte fra Russland til separatistene, hvilket understreker Russlands ansvar, heter det i konklusjonene i kveld.

Det har blitt lagt merke til at den russiske ambassadøren til Hellas var den første statsminister Alexis Tspiras møtte, før han møtte en eneste EU-ambassadør. Tspiras og flere av hans partifeller har også tidligere uttalt seg kritisk til EUs sanksjoner mot Russland.

Les også:

 1. Les også

  Både Hellas og EU kan tape på farlig spill

 2. Les også

  Gresk regjering stanser privatisering

 3. Les også

  Hellas sier nei til å kritisere Russland

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  EU går hardt ut mot russisk passutspill

 2. VERDEN

  Mike Pompeo i hastemøter om Iran

 3. VERDEN

  Europeiske stormakter «ekstremt bekymret» – ber Iran holde seg til atomavtalen

 4. VERDEN

  Nye bilder viser hvordan USAs bombing la syriske anlegg i ruiner

 5. VERDEN

  New York Times: Trump gjør helomvending, omfavner bærebjelker i Obamas utenrikspolitikk

 6. VERDEN

  Russland beordrer USA til å kutte staben i Russland med 755