Verden

«Heksedoktorene» tok armen hans. Kroppsdelene skulle bringe lykke og god helse.

Femåringen drømte om å bli doktor, fortalte moren. Sønnen er en av 10 barn som er drept i Tanzania i en ny, rituell drapsbølge. Nå er 65 «heksedoktorer» arrestert.

Emmanuel Rutema fra Tanzania fikk armen kuttet av i et angrep fra «heksedoktorer», som tror kroppsdelene til barn med albinisme kan kurere sykdommer. Her prøver han en ny protese ved Shrineres Hospital i Pennsylvania i mai 2017. Foto: Carlo Allegri / NTB scanpix

 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Journalist

– Min fem år gamle sønn drømte om å bli lege, fortalte moren til BBC.

Sønnen Goodluck Mfugale er ett av mer enn ti barn som er myrdet i rituelle barnedrap i Tanzania siden slutten av januar.

– Han sa han ville bli lege slik at han kunne hjelpe mennesker, fortalte moren.

65 «heksedoktorer» og tradisjonelle healere i Tanzania er denne uken arrestert etter en ny bølge av rituelle drap på barn, ifølge BBC World News.

 • 10 av de rituelle barnedrapene fant sted i Njombe-regionen, hvor 45 heksedoktorer er arrestert mens drapene etterforskes.
 • I tillegg er 20 «heksedoktorer» pågrepet i den nordlige regionen Simiyu, hvor det også har vært flere drap.

Det er særlig kroppsdelene til en bestemt gruppe barn som «heksedoktorer» er ute etter.

Bak ligger et relativt nytt fenomen, som dukket opp fra intet i 2009 da 40 albino-barn i Tanzania ble hakket opp og deres kroppsdeler solgt som lykkeamuletter.

Mwigulu Matonage fra Tanzania i et portrett fra Staten Island i New York i september 2015. Han er en av flere barn med albinisme som fikk kuttet av kroppsdeler fordi det er etterspurt blant tradisjonelle healere og «heksedoktorer». FN anslår at minst 75 barn med albinisme er blitt drept i Tanzania siden 2000. Foto: Carlo Allegri / Scanpix

Selger kroppsdeler for 75.000 dollar

Siden 2000 er over 75 barn med albinisme drept i Tanzania. Felles for alle drapssakene er at mange av deres kroppsdeler er fjernet.

– Erfaringene til albinoer i regionen rundt De store sjøer bringer frem noen av Afrikas verste minner, slo Røde Kors fast i en rapport, som også var bekymret for at de grufulle historiene forsterker stereotyper om Afrika.

BBCs journalist Vicky Ntetema, som leder BBCs kontor i landet, risikerte livet for å fortelle historien om forfølgelsene som startet i 2008.

Bak ligger først og fremst fattigdom og fordommer i noen av de fattigste områdene i Afrika.

 • Ifølge politiet i Dar-es-Salaam selges et sett med kroppsdeler til barn med albinisme for 75.000 dollar.
 • Kroppsdelene brukes som talismaner for å få lykke og helse blant noen mennesker i Tanzania og nabolandet Burundi, men ble et nytt fenomen da de første drapene ble omtalt i 2008.
 • «Det kom plutselig fra intet, og later til å være et resultat av markedsføring fra heksedoktorer», ifølge Rød Kors- rapporten.

Flere eksperter tror drapene i like stor grad er knyttet til myter i den fattige befolkningen om at de kan bli rike hvis de får tak i kroppsdelene.

De tanzanianske ungdommene Emmanuel, Baraka, Mwigulu og Pendo er eksempler på barn som fikk hugget av kroppsdeler i heksedoktor-ritualer i Tanzania, men som overlevde. Bildene er fra en skoleklasse på Staten Island, hvor barna har fått proteser og muligheten til å begynne et nytt liv. Foto: Carlo Allegri / X90181

Vil kreve lisens fra «heksedoktorer»

– Han manglet noen organer i mageregionen da vi fant ham, fortalte den fortvilte faren til femåringen, Golden Mfugale, til BBC.

– Hvordan kan de gjør dette mot så små barn? Hva kan vi gjøre?

Nøyaktig hvor mange av de drepte barna som er albino, har myndighetene ennå ikke tallfestet. Mange foreldre i Tanzania forsøker å beskytte barna ved å farge håret og gjøre alt for å skjule at de er albinoer.

I tillegg til arrestasjonene av de 65 «heksedoktorene», varsler myndighetene i landet flere tiltak.

– Jeg har beordret at alle tradisjonelle doktorer, både registrerte og uregistrerte, må avhøres og undersøkes, sier generalinspektøren i Tanzania, Simon Sirro, til flere afrikanske medier.

Han sier at politiet også vil innføre lisensplikt for tradisjonelle healere og «heksedoktorer».

Sakene har vakt stor oppmerksomhet i Tanzania, og ført til kritikk mot politiet for ikke å gjøre nok for å oppklare drapene og ta de skyldige.

Også i 2015 ble det gjennomført landsomfattende arrestasjoner av «heksedoktorer» i Tanzania, noe som førte til at 250 personer ble arrestert.

Les mer om

 1. Drap
 2. Afrika
 3. Dar-es-Salaam