Verden

Derfor ligner ikke Trumps nye regjering på noe USA har sett tidligere

NEW YORK (Aftenposten): Miljøvernministeren er klimaskeptiker. Utenriksministeren har kjempet mot USAs utenrikspolitikk. Energiministeren ville legge ned energidepartementet. Velkommen til Donald Trumps nye administrasjon.

Donald Trump har utpekt en rekke kandidater til administrasjonen sin som enten mangler erfaring eller som har vært svært kritiske til departementet de nå blir satt til å lede.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Manhattans 5th Avenue er alltid kaotisk i ukene før jul. Horder av turister flokker seg rundt de forseggjorte og stemningsfulle vindusutstillingene i butikker som Saks, Tiffany’s og Lord&Taylor. Å komme seg frem kan være en utfordring.

I år er kaoset enda større. Noen kvartaler sør for Central Park holder Donald Trump hoff i skyskraperen som bærer hans navn. Turistene trekker også dit for å se på politisperringene og blitsregnet, vel vitende om at de alle er midt i et historisk øyeblikk.

Men turistene er ikke alene om å valfarte mot Trump Tower i desemberkulden. De siste ukene har Trump tatt imot politikere, milliardærer, bedriftsledere og kjendiser i en evig strøm av mennesker som håper å få en rolle i 70-åringens administrasjon.

Microsoft-gründer og mangemilliardær Bill Gates er blant dem som har hatt audiens hos Donald Trump den siste uken.

Så godt som alle de viktigste posisjonene er nå fylt. Bildet som tegnes, vitner om en administrasjon som ikke ligner på noe USA tidligere har sett.

– På ett vis ligner Trump-regjeringen på en typisk republikansk administrasjon. Samtidig har vi vel aldri tidligere sett så mange uerfarne mennesker bli plassert i så viktige posisjoner, sier Gregory Huber, professor i statsvitenskap ved Yale-universitetet.

Mangler erfaring og vil legge ned eget departement

Trumps valg som utenriksminister, Rex Tillerson, har – i likhet med Trump selv – aldri tidligere jobbet hverken som politiker eller i det offentlige.

Les også

Er Rex Tillerson allerede i trøbbel? Den gode tonen med Putin kan koste Trumps drømmediplomat dyrt

Det samme gjelder påtroppende boligminister Ben Carson og wrestlingmogulen Linda McMahon, som er satt til å bestyre departementet for små og mellomstore bedrifter.

En klar mangel på kvinner og minoritetsgrupper er også noe som kjennetegner Trumps utvalgte. 83 prosent av Trumps kandidater er hvite. Til sammenligning hadde rundt halvparten av Barack Obamas første administrasjon minoritetsbakgrunn.

Arverekken i Trump-administrasjonen består utelukkende av hvite menn. Etter Trump følger visepresident Mike Pence*, speaker Paul Ryan, senator Orrin Hatch, utenriksminister Rex Tillerson*, finansminister Steven Mnuchin*, forsvarsminister James Mattis*, justisminister Jeff Sessions* og innenriksminister Ryan Zinke*. (*påtroppende, må bekreftes av Senatet.)

Trump-administrasjonen er full av paradokser. For eksempel: Dersom kandidatene blir godkjent av Senatet, vil den påtroppende regjeringen bestå av flere personer som er satt til å lede departementer de tidligere har vært sterkt skeptiske til:

 • Energiminister Rick Perry, en tidligere Texas-guvernør, stilte til presidentvalget i 2012 med et løfte om å avskaffe energidepartementet.
 • Scott Pruitt, som er satt til å lede miljøvernbyrået EPA, er en klimaskeptiker som beskriver seg selv på LinkedIn som «en ledende stemme i kampen mot EPAs aktivistagenda».
 • Utdanningsminister Betsy DeVos, en av USAs rikeste mennesker, har i årevis kjempet for å gi privatskoler større plass i det amerikanske utdanningssystemet.
 • Utenriksminister Rex Tillerson inngikk avtaler med Russland samtidig som USA innførte sanksjoner mot ledende russiske personer.

- Går i motsatt retning av hva Trump sa i valgkampen

Sammensetningen av kandidater har fått flere ledende eksperter til å klø seg kollektivt i hodet.

– Én ting som er klart, er at dette vitner om noe helt annet enn hva vi hørte fra Trump i valgkampen, sier presidenthistoriker Rick Perlstein, før han forklarer:

– Trump virket i valkampen som en helt ny type konservativ politiker – han snakket varmt om velferdsordninger og la frem planer om å skattlegge de rikeste. Han var imot handelsavtaler og appellerte til arbeiderklassen. Nærmest samtlige av utnevnelsene går i motsatt retning av hva han snakket om i valgkampen, sier Perlstein, som har skrevet en rekke bøker om ledende republikanere fra 1960-tallet og fremover.

Les også

Bidro Putin til at Trump ble valgt? Her er seks spørsmål og svar som forklarer hacker-skandalen i USA.

Han tror Trump-administrasjonen kommer til å bli svært god for USAs aller rikeste og at arbeiderklassen ikke vil bli ivaretatt på den måten de håper.

– Men Trump har en mesterlig manipulator på laget i form av sjefsstrateg Steve Bannon, som er veldig god til å presentere ting på en måte så folk ikke ser hva som egentlig skjer, sier Perlstein.

Frykter at Trump kan endre USA på fundamentalt vis

Yale-historiker Joanne Freeman tror ikke USA tidligere har sett en administrasjon med så lite kunnskap eller erfaring om det de skal gjøre. Selv ikke de aller første presidentene var så uerfarne i amerikansk politikk, påpeker hun.

– Grunnleggerne skapte en presedens om at du forsøker å ansette de beste folkene – de som kan mest om det de skal jobbe med. Problemet den gang var at mange ledende politikere ikke ønsket å jobbe i Washington. Denne gangen ser det ut til at presidenten ønsker folk uten erfaring fra statsapparatet. Det er helt nytt, sier Freeman, som spesialiserer seg på de første tiårene i USAs historie.

Hun lurer på om Trump er klar over at han er i en posisjon der han kan skape fundamentale endringer i måten USA fungerer på.

– Det som bekymrer meg mest, er at han virker så lite bevisst på hvordan han skaper presedens. Grunnloven er et kort dokument, det er bare ment å være en ryggrad. Resten av systemet vårt er skapt av tradisjon og normer. Når Trump med så stor letthet bryter normer dette landet har bygget opp over nesten 300 år, kan det sette presedens for mer ekstreme krefter. Bare se på hvordan rasismen nå er mye synligere i samfunnet enn det var før valgkampen, sier hun.

Kristoffer Rønneberg (@ronneberg) | TwitterKristoffer Rønneberg, Aftenpostens korrespondent i USA | Facebook

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Utenrikspolitikk
 3. USA
 4. Amerikansk politikk
 5. USA-valg 2016
 6. Republikanerne, USA
 7. Politikk