Verden

Trump: Hacking-kritikken mot Russland er «politisk heksejakt»

Hackingen hadde ingen effekt på valgresultatet, sier Trump etter et to timer langt møte med USAs etterretningssjefer.

Donald Trump mener kritikken mot Russland etter hackingangrepene i fjor er overdrevne.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Samme dag som sjefene for USAs fremste etterretningstjenester stimlet til Trump Tower på Manhattan for å dele sine konklusjoner om de store hackingangrepene som preget fjorårets valgkamp, fastholdt Trump selv at reaksjonene mot Russland er overdrevne.

 • Slik har Trump ertet på seg USAs etterretning – fredag møter han sjefene.

Trump omtaler overfor The New York Times fokuset på Russland som «en politisk heksejakt».

– Kina hacket, ganske nylig, over 20 millioner navn på folk som jobber i statsapparatet. Hvorfor snakker ingen om det? spør han, og refererer til innbruddet på dataserverne til det statlige personalkontoret for to år siden.

Trump endret ikke tonen nevneverdig etter det to timer lange møtet med sjefene for FBI, CIA og NSA samt den nasjonale etterretningsdirektøren James Clapper.

Et samlet etterretningsapparat mener at Russland hacket amerikanske servere for å bidra til at Trump skulle vinne valget, men Trump viser ingen tegn utad til å la seg overbevise.

I stedet brukte han muligheten etter dagens møte til å fastslå at hackingen ikke hadde hatt noen innvirkning på valgresultatet.

– Selv om Russland, Kina, andre land samt utenlandske grupperinger og personer hele tiden prøver å bryte gjennom cyber-infrastrukturen til våre statlige institusjoner, selskaper og organisasjoner, inkludert den demokratiske nasjonalkomiteen, har dette hatt absolutt null effekt på utfallet av valget, inkludert det faktum at det ikke var noen som helst tukling med valgmaskinene, skriver Trump i en melding fredag ettermiddag.

– Ønsker ikke at andre land skal hacke landet vårt

I intervjuet med The New York Times sier Trump at flere andre hackerangrep ble gitt langt mindre oppmerksomhet enn angrepene som rammet demokratene i fjorårets valgkamp – og som mange mener bidro til at partiets presidentkandidat, Hillary Clinton, tapte valget.

– Samtidig, når det er sagt, ønsker jeg ikke at andre land skal hacke landet vårt. De hacket Det hvite hus. De hacket Kongressen. Det er som om vi er verdens hackinghovedstad, sier Trump til avisen.

Får tilgang til rapporten

Trump har gjentatte ganger avvist og latterliggjort etterretningsorganisasjonenes konklusjoner om russisk hacking i sosiale medier. Tidligere denne uken antydet han at han stoler mer på Wikileaks-grunnlegger Julian Assange enn på USAs egne etterretningsmyndigheter:

Julian Assange said "a 14 year old could have hacked Podesta" - why was DNC so careless? Also said Russians did not give him the info!

Den påtroppende presidenten ble fredag gitt tilgang til etterretningsrapporten om valghackingen, en rapport som dagen før ble overlevert til president Barack Obama. Før møtet måtte Trump tåle refs fra avtroppende visepresident Joe Biden, som ba Trump om å «bli voksen».

Trump benyttet selv tiden til å gå i klinsj med action-stjerne og tidligere California-guvernør Arnold Schwarzenegger om seertallene i TV-serien The Apprentice, der Trump fortsatt er oppført som produsent.

En offentlig versjon av rapporten er ventet å bli sluppet på mandag.

Les også

 1. Jordan advarer Trump mot Jerusalem-ambassade: - Vil føre til katastrofale konsekvenser

 2. Trump lovet i valgkampen at Mexico skulle betale for grensemuren. Nå vil han gi regningen til amerikanerne i stedet.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Hillary Clinton
 3. The New York Times
 4. Russland