Verden

Trump lovet i valgkampen at Mexico skulle betale for grensemuren. Nå vil han gi regningen til amerikanerne i stedet.

NEW YORK (Aftenposten): Den påtroppende presidenten har bedt Kongressen om å finne de opptil 115 milliarder kronene som må til for å bygge muren langs grensen til Mexico.

Ideen om en mur langs Mexico-grensen var blant de vanligste valgkampløftene på Trumps folkemøter i fjor.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Dersom du var med på et valgmøte med Donald Trump i 2016, var du sannsynligvis vitne en variant av følgende ordveksling:

Publikum: «Bygg muren! Bygg muren!»

Trump: «Og hvem skal betale for den?»

Publikum: «Mexico!»

Trump: «Helt riktig. 100% prosent. De vet det bare ikke selv ennå.»

Nå viser det seg at Mexico kommer til å få regningen for den planlagte grensemuren som skal forhindre ulovlige immigranter og narkotika fra å slippe inn i USA.

Men ikke landet Mexico.

Kan få en avtale innen påske

Nei, regningen kommer til å gå til småbyene Mexico, Maine (2700 innbyggere), Mexico, New York (5200 innbyggere), Mexico, Pennsylvania (470 innbyggere), Mexico, Indiana (840 innbyggere), Mexico, Missouri (11.500 innbyggere), Mexico Beach, Florida (1100 innbyggere), delstaten New Mexico (2,1 millioner innbyggere) – i tillegg til alle andre som bor i USA.

 • Trump har ertet på seg hele USAs etterretning. Nå møter han sjefene til oppgjør.

Trumps medarbeidere har nemlig bedt republikanerne i Kongressen om å finne pengene til den omstridte grensemuren, ifølge CNN, Politico, AP og flere andre amerikanske medier og nyhetsbyråer.

Anslagene for hva dette vil koste varierer fra noen få milliarder til 14 milliarder dollar (115 milliarder kroner), ifølge Politico.

– Det er store penger, men det er et spørsmål om prioriteringer, sier det republikanske kongressmedlemmet Luke Messer til CNN.

Flere ledende republikanere forteller amerikanske medier at Trump-medarbeidere ønsker å få på plass pengene så tidlig som i april, og at de ønsker å bruke eksisterende lover for å få det til.

Demokratene kan stanse utbetalingen

Trumps løfte om å få Mexico til å betale for muren ble konsekvent avvist av mexicanske ledere og ble i liten grad tatt seriøst av politikere i Washington, DC, men det var like fullt et hyppig valgløfte i Trumps kampanje.

Nå vil midlene i stedet trolig bli hentet via en lov som ble vedtatt under president George W. Bush i 2006 for å sørge for grensesikkerhet.

Noen korte deler av Mexico-grensen, som her ved El Paso i Texas, er forsterket med et høyt stålgjerde. Trump håper å utvide grensebarriéren kraftig.

Den loven åpnet for å sette opp et høyt gjerde langs 1400 kilometer av den 3200 kilometer lange Mexico-grensen, men kun en brøkdel av dette ble bygget. Dermed finnes en åpning for at Trump kan forsterke barriéren langs grensen på betydelig vis – dersom Kongressen gir grønt lys for å åpne den statlige lommeboken.

– Jo fortere vi kan få det gjort, jo bedre – fordi Trump snakket så mye om dette i valgkampen, sier den republikanske kongressrepresentanten Peter King til Politico.

Demokratene kan komme til å stikke kjepper i hjulene for forslaget, men det kan i så fall føre til en total kollaps i budsjettforhandlingene, noe som igjen vil føre til at statsapparatet stanser helt opp frem til politikerne finner frem til en løsning.

Følg meg på Twitter og Facebook:

Kristoffer Rønneberg (@ronneberg) | TwitterKristoffer Rønneberg, Aftenpostens korrespondent i USA | Facebook

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Mexico
 3. USA
 4. George W. Bush
 5. Narkotika