Trump skal ha hyllet diktator i telefonsamtale

Donald Trumps totalt uformelle samtaler med verdensledere ryster diplomater. Det hvite hus ber Trump rådføre seg med utenriksdepartementet før samtalene.

Kasakhstans president Nursultan Nazarbajev er en av Vladimir Putins nærmeste støttespillere. Her er de to sammen i Kasakhstans hovedstad Astana i oktober. Tidligere i uken fikk Nazarbajev en uvanlig telefon fra Donald Trump.
  • Steinar Dyrnes

Onsdag var det Nursultan Nazarbajev, diktatoren i den tidligere sovjetstaten Kasakhstan, som fikk Donald Trump på tråden.

Det tok ikke lang tid før Nazarbajevs pressefolk la ut sin versjon av samtalen på presidentens hjemmeside (lenken er til engelsk versjon):

«D. Trump fremhevet at vårt land under lederskapet til Nursultan Nazarbajev i årene med selvstendighet har oppnådd fantastisk suksess som kan kalles et "mirakel"».

Fikk 97,7 prosent av stemmene i siste valg

Nazarbajev har styrt landet med jernhånd i over 27 år, hvor de første par årene var som leder av kommunistpartiet i den daværende sovjetstaten. Ved det siste presidentvalget, i april i fjor, fikk han offisielt 97,7 prosent av stemmene.

Her er Nursultan Nazarbajev-museet i Kasakhstans hovedstad Astana. I det tidligere presidentpalasset kan en i dag studere presidentens liv, inkludert bilder av hans barneskole - som nå selvfølgelig også er blitt museum - og hans mer eller mindre plettfrie karakterbok.

Telefonsamtalen mellom Trump og Nazarbajev fikk The Washington Post til å skrive følgende artikkel: «Trump kan lære en ting eller to fra Kasakhstans diktator».

I artikkelen påpeker den amerikanske hovedstadsavisen at begge har en felles forkjærlighet til å sette navnet sitt på ting. For Trumps del gjelder det bygninger, et universitet, biffer og en vinflaske til 75 dollar. Nazarbajev har på sin side fått navn og bilde på en pengeseddel, minst ett museum og et parlament som vil oppkalle hovedstaden Astana etter han.

Da undertegnede skrev en artikkel (ikke på nett) om at Nazarbajev hadde opprettet ny offentlig fridag til ære for seg selv, skrev landets utenriksminister dette innlegget i Aftenposten som han kalte «et øyeblikks refleksjon».

Trumps eget team nevner ikke ordet «mirakel» i sin beskrivelse av samtalen. Ifølge Politico nøyde de seg med å si at Trump og Nazarbajev gratulerte hverandre og understreket viktigheten av å styrke det regionale samarbeidet.

På 10.000-tenge seddelen er det bilde av president Nursultan Nazarbajev og bygg som er ført opp mens har var president.

Diplomater trodde først det var parodi

Ifølge The New Yorks Times har «Trumps gemyttlige telefoner til verdensledere forskrekket diplomater» både i Washington og i utlandet. Storavisen skriver at diplomater har fått hakeslipp og at de først trodde at referatene fra samtalene var parodier.

Når en amerikansk president snakker med utenlandske statsledere er det vanlig at han bruker samtaleemner som er godkjent av utenriksdepartementet. Torsdag gikk pressetalsmannen til Det hvite hus, Josh Earnest, til det uvanlige skritt å gi en påtroppende president råd om å benytte seg av ekspertisen til sitt eget utenriksdepartement og utenrikstjeneste.

– Forhåpentlig tar han det, sa Earnest.

En annen telefonsamtale som var vekket oppsikt, er den Trump hadde med den pakistanske statsministeren Nawaz Sharif. USA har et anstrengt forhold til Pakistan og Barack Obama har ikke besøkt landet i sin snart åtte år lange presidentperiode. Trump selv har tidligere langet ut mot Pakistan på Twitter.

Men i samtalen med Sharif, var det ikke måte på med ros. Ifølge pakistanske myndigheter omtalte Trump Sharif som en «kjempebra fyr» som fikk ham til å føle at «jeg snakker med en person jeg har kjent lenge». Trump omtalte videre pakistanere som «et av de mest intelligente folkeslagene». Da Sharif svarte med å invitere ham til Pakistan, svarte Trump at han «ville elske å komme til et fantastisk land, en fantastisk plass for et fantastisk folk».

«Pakistanere er forbløffet, forvirret og oppmuntret»

Radiofreeeuroperadioliberty skriver på sitt nettsted at «Pakistanere er forbløffet, forvirret og oppmuntret av Trumps «fantastisk»-lovprising». Trump har i valgkampen truet med å nekte muslimer innreise til USA og har tidligere skrevet på Twitter at «Pakistan ikke er vår venn». Hans nye toner har fått den pakistanske journalisten Omar Quraishi til å spørre på Twitter om han vet at flertallet av befolkningen i Pakistan er muslimer.

Torsdag var turen kommet til Erna Solberg. Da var det hun som fikk telefon fra Trump.

– Var det samme totalt uformelle tone som beskrevet i The New York Times i samtalen mellom Trump og Solberg, og brukte han ord som fantastisk og/eller utrolig (tremendous) om Norge og/eller det norske folk?

– Det var en konstruktiv samtale, sier Trude Måseide, kommunikasjonssjef ved Statsministerens kontor, til Aftenposten.

Statsledere ringte sentralbordet i Trump Tower

Aftenposten har tidligere fortalt at representanter for andre land har ringt direkte til Trump Tower for å snakke med den påtroppende presidenten uten sedvanlig forhåndsvarsel eller i tråd med kutyme. Etter valget var Egypts Abdel Fattah el-Sisi den første som tilfeldigvis slapp gjennom, etterfulgt av Israels Benjamin Netanyahu.