Verden

Donald Trump redder 1000 arbeidsplasser på nabofabrikken. Nå håper Tim Mathis (51) at også han skal slippe å miste jobben.

Tim Mathis (51) fikk nylig beskjed om at fabrikken han jobber ved, Rexnord, skal flytte til Mexico. Dermed står han uten jobb. Mathis stemte på Donald Trump i år fordi han håper på forandring. - Vi kommer til å følge nøye med på hva han gjør. Holder han ikke løftene sine, vil vi ikke nøle med å si fra, fastslår han.

INDIANAPOLIS (Aftenposten): Fem millioner fabrikkjobber er forsvunnet i USA siden årtusenskiftet. Tim Mathis (51) er blant dem som håper at Donald Trump skal snu trenden. Trump truer nå med straffeskatt for dem som flagger ut.

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

– Se, er ikke det HR-sjefen? Fort, hold plakaten opp så han kan se den!

John Feltner (47) skotter mot baksetet i bilen på Tim Mathis (51), som sporenstreks løfter opp protestplakaten sin slik at mannen i den møtende varebilen kan se den. HR-sjefen svarer med et smil og en lett hoderisting før han kjører videre.

– Han vet jo at det ikke er personlig. Han gjør bare jobben sin, selv om han akkurat nå er vår fiende nummer én, sier Feltner med en tørr latter.

De to fabrikkarbeiderne er i kampmodus. Tre uker er gått siden de fikk beskjed om at de – og 300 kolleger – snart er arbeidsledige. Etter 90 år i drift her i Indianapolis skal kulelagerfabrikken Rexnord flyttes til Monterey i Mexico.

– Sjefene liker ikke at vi kommer ut hit for å protestere. Men vi står samlet, og vi har lokalsamfunnet i ryggen. Like etter kunngjøringen om at vi skulle legges ned, hadde vi en stor demonstrasjon på veien utenfor hotellet. Det var rørende å se hvordan folk tutet og heiet på oss, sier Feltner idet vi parkerer utenfor fabrikklokalet.

John Feltner (47) er usikker på hva han skal gjøre etter at han må slutte i jobben ved kulelagerfabrikken Rexnord. - Men jeg må bare ha troen på at det ordner seg til slutt, sier han.

Går fra fabrikkjobb til å bli finansrådgiver

Vi har akkurat kjørt forbi nedlagte fabrikker og forlatte boliger på White-elvens vestbredd i Indianapolis. I løpet av de siste 15 årene har 30.000 fabrikkjobber forsvunnet fra Indianas hovedstad.

– Dette var en mye mer levende by da jeg vokste opp. Nå er det ganske trist å kjøre gjennom en del av disse gatene, sier Feltner.

– Utviklingen går i gal retning i dette landet, spesielt for vanlige arbeidere, sier Tim Mathis, som har jobbet for Rexnord i 11 år.

Michael Robinson (31), som jobber nattskift på fabrikken, angrer på at han lot seg overtale til å ta seg en fabrikkjobb.

– Jeg ble fortalt at selv om stadig flere ting blir automatisert, vil det alltid være behov for folk til å programmere robotene. Men det hjelper jo ikke når fabrikken flyttes til Mexico. Nå gir jeg opp. Planen min nå er å bli finansrådgiver. Det er det alltid bruk for, sier 31-åringen, som spiller rugby og kjører motorsykkel på fritiden.

Les også

Migranter strømmer mot USA for å rekke frem før Trump stenger grensen

Redder arbeidsplasser med skattebetalernes hjelp

Halvannen kilometer unna er stemningen en annen denne uken. På Carrier-fabrikken har rundt 1000 arbeidere fått beskjed om at den påtroppende presidenten, Donald Trump, har reddet jobbene deres.

Carrier-arbeiderne fikk i februar beskjed om at fabrikken skulle flyttes til Mexico og at alle de ansatte måtte gå. Nedleggelsen ble et yndet tema for Trump gjennom valgkampen.

Gang på gang nevnte han denne fabrikken, som produserer varmeovner, som et eksempel på hvordan USAs handelspolitikk ødela for amerikanske arbeidere.

Torsdag kunne Trump kunngjøre, foran jublende Carrier-arbeidere, at han har inngått en avtale med ledelsen om at fabrikken ikke skal flyttes likevel.

Nå er noen av jobbene trygge her på Carrier-fabrikken etter at påtroppende president Donald Trump grep inn og stanset flyttingen. Torsdag ble han tatt imot som en redningsmann da han besøkte fabrikken sammen med påtroppende visepresident Mike Pence.

– Selskaper skal ikke få lov til å flytte fra USA uten at det får konsekvenser, sa Trump, som la til at han var overrasket over at folk hadde tatt løftene hans bokstavelig, men at han likevel var glad for å kunne levere varene.

I dette tilfellet brukte han riktignok gulroten snarere enn kjeppen. I avtalen, som ble fremforhandlet med hjelp av påtroppende visepresident og avtroppende Indiana-guvernør Mike Pence, får Carrier subsidier verdt syv millioner dollar i form av skatteletter de neste ti årene.

Regningen sendes til Indianas skattebetalere.

 • Misnøyen til tross, arbeidsledigheten i USA har ikke vært lavere på ni år.
Michael Robinson (31) er glad han er såpass ung når han nå blir sagt opp fra jobben på kulelagerfabrikken. På fritiden studerer han nå til å bli finansrådgiver, noe han håper å begynne med til sommeren.

Skylder på grådige eiere

Carrier beholder nå deler av driften i USA. Rundt 1300 arbeidsplasser forsvinner likevel fortsatt til Mexico.

– Dette er en utrolig god nyhet for alle som slipper å miste jobbene sine, men det er ikke mer enn en kortsiktig løsning. Det løser ikke de underliggende utfordringene, sier Chuck Jones, som leder den lokale avdelingen av fagforeningen United Steelworkers of America.

Han peker blant annet på Rexnord-fabrikken, som aldri ble nevnt av Trump i valgkampen og som heller ikke ligger an til å bli reddet av den påtroppende presidenten.

Jones vet at situasjonen i Indianapolis er en del av en større trend – rundt fem millioner fabrikkjobber er forsvunnet i USA siden årtusenskiftet.

– Situasjonen i begge fabrikkene er ganske lik. Begge går med solide overskudd, men de styres av grådige eiere som vil ha enda større fortjeneste. Hva har Trump tenkt å gjøre for å forhindre at Rexnord og andre flytter ut av landet? Han kan ikke løse alle utfordringene like lett som han gjorde med Carrier, sier fagforeningslederen.

Han tar et dypt drag av Marlboro-sigaretten sin før han stumper den i et allerede velfylt askebeger.

– Vi har egentlig ikke lov til å røyke innendørs. Men dette er vår bygning, vi gjør som vi vil, fastslår han.

Donald Trump ble vist rundt på Carrier-fabrikken på torsdag.

Sarah Palin kritiserer Trumps redningsaksjon

På veggen henger et bilde av en smilende Jones sammen med senator og tidligere presidentkandidat Bernie Sanders, som også har engasjert seg i arbeidet for å forhindre at fabrikkjobbene forsvinner fra landet.

Les også

Opprøret mot elitene skaffet ham valgseieren. Nå inntar milliardærene Trumps regjering.

Sanders tror Trump har skutt seg selv i foten fordi fabrikkeiere over hele landet nå kommer til å true med å flytte til Mexico i et forsøk på å få skatteletter fra Trump-administrasjonen.

– Arbeidsplasser som ikke var i fare fra før, vil bli det nå, skriver senatoren i The Washington Post.

Han er ikke alene om å kritisere Trump for Carrier-innsatsen. Også tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin, en tidlig tilhenger av Trump i årets valgkamp, mener at det var en dårlig idé å redde de 1000 arbeidsplassene. I en kronikk på nettstedet Young Conservatives kaller hun det kameraderikapitalisme («crony capitalism»).

– Når myndighetene går vilkårlig inn med individuelle subsidier der de setter én forretning over en annen, etableres en inkonsekvent, urettferdig og ulogisk presedens, skriver hun.

Fagforeningsleder Chuck Jones er glad for at de fleste arbeidsplassene hos Carrier ble reddet, men han er fortsatt svært skeptisk til Donald Trumps løfter om å gjøre livet bedre for fabrikkarbeidere på lang sikt.

Stemte på Trump i håp om bedre tider

Årets valg var preget av at partitilhørigheten ikke er som den var. Arbeidere i hele Midtvesten og langs det såkalte rustbeltet – folk som tradisjonelt har stemt på demokratene – stemte i år på Donald Trump. Blant dem var Rexnord-arbeiderne John Feltner og Tim Mathis.

– NAFTA og andre handelsavtaler har gjort ting mye vanskeligere for vanlige arbeidere. Vi trenger å gjøre noe med systemet her før det blir enda verre. Derfor stemte jeg på Trump. Han lover forandring, sier Feltner.

Men både han og Mathis er tydelige på at de følger nøye med på hva den 70-årige milliardæren gjør som president.

– Vi vet at dette er å ta en stor sjanse. Nå lar vi ham bevise at han kan holde det han har lovet oss. Gjør han ikke det, vil vi kjempe tilbake. Og så kommer vi til å straffe ham i neste valg, sier Mathis.

Trump truer med straffeskatt

Sent fredag kveld så det ut til at Donald Trump hadde fått vite at Carrier-fabrikken ikke var alene om å legge ned arbeidsplassene sine. I en tweet sier han at ledelsen på Rexnord-fabrikken «på en ganske stygg måte» sparker sine 300 ansatte.

– Dette skjer over hele landet. Ikke nå lenger! skriver Trump.

Søndag morgen fulgte han opp med en serie på seks tweets der han lover å innføre en straffeskatt på 35 prosent for selskaper som sender arbeidsplasser utenlands for så å sende produktene sine tilbake til USA.

– Vær derfor advart mot å gjøre en veldig dyr feil. USA ER ÅPEN FOR BUSINESS, tvitret Trump søndag.

Men foreløpig har han ikke omgjort ord til handling for Feltner, Mathis, Robinson og de andre ansatte ved kulelagerfabrikken.

Kristoffer Rønneberg (@ronneberg) | TwitterKristoffer Rønneberg, Aftenpostens korrespondent i USA | Facebook

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Fagforening
 3. Bernie Sanders
 4. Mike Pence
 5. USA
 6. Mexico
 7. Økonomi