Verden

Assad erklærte seier over IS – men så dukket IS-krigerne opp fra bakken

ISTANBUL (Aftenposten): Syrias regjeringsstyrker fikk kraftig bank da IS-krigere dukket opp fra underjordiske tunneler.

En syrisk stridsvogn skyter mot fiendtlige styrker like ved grensen mellom Syria og Irak. Bildet er hentet fra en video som er blitt publisert av den syriske hæren.
  • Reuters
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist

Den islamske staten var ikke fullstendig slått likevel. Søndag tok de tilbake kontrollen over byen Albu Kamal, en by som ligger ved grensen mellom Syria og Irak. Dette ble oppgitt å være den siste byen som ble holdt av IS i Syria.

Det skjedde etter at iranskstøttet milits som hadde hevdet at de hadde erobret byen noen dager tidligere, ble utsatt for et bakholdsangrep og tvunget på retrett. Det opplyser stammeledere, beboere og en observatør til Reuters.

IS var i tunneler under sentrum av byen

Krigere fra den libanesiske Hizbollah-militsen hadde slått seg sammen med irakske sjiamuslimske militser som hadde krysset grensen og tatt seg inn i Syria. De hevdet at de erobret Albu Kamal onsdag i forrige uke.

Men de ble alle overrasket av IS-krigere som hadde gjemt seg i tunneler under sentrum av byen.

De sjiamuslimske krigerne rykket frem mot byen ved elven Eufrat etter måneder med russisk bombing. Flere titalls sivile skal ha blitt drept i bombingen, ifølge Reuters kilder.

  • I Libanon er de en stat i staten. I Syria har de reddet Assads regime: Ekstremt hemmelighold har sikret militsens overlevelse. Bli med på innsiden av terrorstemplede Hizbollah.
Dette bildet, som er hentet fra en video, viser ifølge den syriske hæren skyting mot grenseområdet mellom Syria og Irak.

IS brukte selvmordsbombere og raketter

IS-krigerne startet sitt overraskelsesangrep med selvmordsbombere og rakettangrep etter at de iranske militsene ble lurt til å tro at Daesh (IS) hadde forlatt byen, sier Qahtan Ghanam al Ali, en stammeleder som har hatt kontakt med sine slektninger.

Den syriske hæren erklærte torsdag i forrige uke seier over IS. De hevdet de hadde drept mange IS-krigere, mens et stort antall hadde overgitt seg. De uttalte at erobringen av Albu Kamal markerte den endelige kollapsen til IS’ tre år lange styre i regionen.

Hevder militsene som støtter Assad-regimet led store tap

Hæren har ikke kommentert at de nå har mistet kontrollen over Albu Kamal, men Hizbollah-tilknyttede medier sier IS’ gjemmesteder i den vestlige ytterkanten av byen blir utsatt for intens bombing.

Offensiven ble ledet av elitestyrker fra Hizbollah. De har slåss sammen med elementer fra den syriske hæren og irakske og afghanske sjiamilitser, opplyser en militær leder i alliansen til Reuters.

– Angrepene fra IS førte til store menneskelige tap hos styrkene som støtter det syriske regimet, opplyser Syrian Observatory for Human Rights, en London-basert observatørgruppe som rapporterer om hendelsene i Syria.

Siden 2012 er minst 1182 Hizbollah-krigere blitt drept i Syria, ifølge en opptelling som den danske forskeren Ali Alfoneh foretar på bakgrunn av offentlig omtale av dødsfallene. I november er minst 12 Hizbollah-krigere blitt drept i Syria, men det er ikke sikkert disse tallene er oppdatert med eventuelle tap fra Albu Kamal.

I november er også to iranske soldater og fire soldater fra en afghansk sjiamilits blitt drept i Syria.

Den syriske hæren har vært avhengig av støtte fra Hizbollah og de andre sjiamuslimske militsene som støttes av Iran.

Dette bildet, som er hentet fra en video publisert av den syriske hæren, viser angivelig soldater som skyter mot fienden ved grensen mellom Irak og Syria.

Strategisk viktig by ved grensen til Irak

Byen Albu Kamal var viktig for tilførsel av forsyninger og kommunikasjon. Derfor var en erobring av byen viktig for de Iran-støtte militsene.

At IS kontrollerte både Albu Kamal på syrisk side og byen al-Qaim på iraksk side, hadde satt en stopper for den strategisk viktige forsyningslinjen mellom Bagdad og Damaskus. Veien som gikk forbi de to byene, hadde vært viktig for Irans støtte til deres allierte i Syria.

Et kappløp om å ta mest mulig land fra IS

Den islamske staten, som inntil i fjor holdt store landområder både i Syria og Irak, er nå nesten uten unntak blitt presset ut av all bybebyggelse. Det kontrollerer nå bare mindre landsbyer og ørkenområder.

Bashar al-Assads hær og deres allierte, støttet av russisk bombing, har konkurrert med den USA-støttede SDF-militsen om å erobre mest mulig land fra IS.

Daglige rapporter om kamper mange steder i Syria

Det ble før helgen meldt at Russland og USA var nær ved å bli enig om vilkårene for fred i Syria, men en planlagt lansering av planen skal ha blitt avlyst fordi man ikke ble enige.

Det er opprettet fire såkalte de-eskaleringssoner i Syria, men krigføringen mellom de syriske regjeringsstyrkene og deres allierte og diverse opprørsgrupper foregår fremdeles i områder rundt Damaskus og ved Idlib-provinsen nordvest i Syria.

Det er ikke kommet noen pålitelige rapporter om hvor det er blitt av IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi.

Observatørgruppe hevder mange sivile er blitt drept

Det som antas å være russiske bombefly, bombet søndag Albu Kamal og forstedene for tredje dag på rad. Minst 50 sivile, de fleste av dem kvinner og barn, er blitt drept siden fredag, ifølge SOHR og beboere i området.

Fordi de ble påført tap inne i byen og tvunget til å trekke seg tilbake, skal de Iran-støttede militsene ha svart med artilleriild mot østkanten av byen, der hundrevis av familier som hadde flyktet fra Albu Kamal hadde søk tilflukt, opplyser SOHR.

I ett bombeangrep i byen Sukariya, øst for Albu Kamal, skal minst 30 ha blitt drept, de fleste kvinner og barn fra tre familier, har to tidligere innbyggere i byen opplyst til sine slektninger.

Andre bombeangrep traff landsbyene Marshada og Sousa ved et sted der hundrevis av sivile har krysset elven i små båter og flåter, legger de til.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Syriakrigen