Sparker Catalonias politisjef

Den spanske regjeringen har sparket Catalonias politisjef i forbindelse med maktovertakelsen i den spanske regionen.

Den spanske regjeringen avskjediget Josep Lluis Trapero, lederen for de katalanske politistyrkene, eller Mossos d'Esquarda, lørdag morgen.

Det er dagen derpå i Catalonia. Den spanske regionen våknet opp uten selvstyre og under Madrids kontroll et halvt døgn etter at regionen erklærte seg uavhengig.

Les også

Catalonias regjering avsatt – enkelte voldelige protester

Allerede under etterforskning

Spanias innenriksminister Juan Ignacio Zoido skriver i en offentlig kunngjøring at han har avskjediget Josep Lluis Trapero, lederen for de katalanske politistyrkene, eller Mossos d'Esquarda.

Trapero er allerede er under etterforskning for oppvigleri. Han er mistenkt for å ha lagt til rette for folkeavstemningen om katalansk uavhengighet som ble gjennomført 1. oktober, og som spanske myndigheter hadde erklært for grunnlovsstridig.

Den katalanske politisjefen ble et kjent fjes i internasjonal presse etter terrorangrepet i Barcelona i august.

Sparkingen av Trapero lørdag formiddag skjedde samtidig som regionale ledere ble avsatt og Spanias statsminister Mariano Rajoy tok over fullmaktene til den katalanske presidenten Carles Puigdemont.

Trapero har ifølge Reuters oppfordret lokale katalanske politistyrker til å oppføre seg nøytralt under den aktuelle krisen. Det gjelder å ikke ta side i konflikten, fremgår det i et notat til politistyrker.

Men blant katalanere som støtter Spania, er det også en mistro til de lokale politistyrkene.

Les også

Spanske myndigheter vil også ta kontroll over media, politi og finans. Ekspert spår voldelige sammenstøt.

Venter nye demonstrasjoner

Statsminister Mariano Rajoy og hans regjering har også oppløst regionforsamlingen og lyst ut nyvalg 21. desember.

Målet er å få satt en stopper for de katalanske separatistenes ønske om å løsrive seg fra Spania og innføre det Rajoy kaller «normalitet».

Den offisielle maktovertakelsen skjedde lørdag klokka 9.00.

I Madrid er det lørdag ventet store demonstrasjoner i protest mot den katalanske uavhengighetserklæringen.

Den ble vedtatt med 70 av i alt 135 representanter i regionforsamlingen. Ti stemte imot, to stemte blankt, mens resten boikottet avstemningen.

Også internt i Catalonia er uavhengighetserklæringen sterkt omstridt.

I Catalonia har den største separatistbevegelsen ANC oppfordret offentlig ansatte til ikke å lyde ordre fra Madrid og utøve passiv motstand mot maktovertakelsen.