Verden

Migranter i Hellas nekter å gi opp håpet

Flyktninger og migranter som står fast nord i Hellas, vil fortsette forsøket på å krysse grensen selv om EU-ledere har erklært Balkan-ruta for stengt.

En kvinne venter på å krysse grensen mellom Hellas og Makedonia sammen med barna sine onsdag formiddag. Flere tusen mennesker bor i teltleire mens de venter på å slippe over grensen.
  • Ntb

Minst 34.000 mennesker befinner seg nå i ulike områder i Hellas som følge av at den ene grensen etter den andre er blitt stengt i land lenger nord.

Tirsdag var det ingen tegn til at presset mot den gresk-makedonske grensen minker, tvert imot. Tusenvis sto fortsatt i kø ved grensepasseringen i håp om å slippe gjennom, til tross for kraftig regnvær og nedslående meldinger fra Brussel.

Samtidig fortsetter folk å ankomme greske øyer etter å ha betalt menneskesmuglere tusenvis av kroner for å krysse Egeerhavet.

– Blir her selv om vi dør

Gresk politi opplyste tirsdag at grensen ikke har vært åpen på 24 timer, minst, og ingenting tyder på at den vil åpne igjen.

Makedonia har den siste uken strammet kraftig inn på hvor mange og hvilke migranter som slipper inn. Bare visse flyktninger fra Syria og Irak har fått krysse grensa den siste tiden.

Onsdag sier en ikke navngitt politikilde til nyhetsbyrået Reuters at grensa er fullstendig stengt for ulovlige migranter.

– Vi kommer til å bli her selv om vi dør alle sammen, sier Kadriya Jasem, en ung kvinne fra Aleppo i Syria, som nå overnatter i den provisoriske teltleiren ved den greske landsbyen Idomeni sammen med tusenvis av andre.

25-åringen holder sin fire måneder gamle baby i armene. Hun sier hun trenger en lege.

– Vær så snill å åpne grensen, om ikke annet så for barna, sier hun.

EU er midt i den mest krevende situasjonene noensinne:

Les også

Dette er de fire farene som kan splitte Europa

Søkkvåte telt

Flere små barn sitter på papplater ved grenseovergangen. Natten før ble de mange teltene i leiren gjennomvåte som følge av det kraftige regnværet. Mange mennesker hoster.

– Jeg er redd for at vi kommer til å dø her, vi er alle syke, sier Amina Khalil (20), også hun fra Aleppo.

– Vi lever som ville dyr, men hvis vi drar, vil vi miste plassen i køen for å komme til Europa, hvis Makedonia noensinne lar oss passere, sier hun.

Det er uklart om greske myndigheter vil forsøke å flytte de mange menneskene lenger bort fra grensen, slik de gjorde for to uker siden. Da var det cirka 1.000 mennesker ved grensen, nå er det 13.000.

Les mer om forholdene på grensen her:

Les også

Her bor over 13.000 migranter i gjørme, mens Europas ledere avgjør deres skjebne

En liten gutt bærer en vannflaske gjennom gjørmen i en teltleir nær grensen mellom Hellas og Makedonia onsdag formiddag.

– Selvopptatte Europa

Heller ikke i den tyrkiske kystbyen Izmir er det noe som tyder på at syrere og flyktninger fra andre land vil gi opp forsøket på å komme seg til Hellas.

– Alle land og presidentene deres er bare opptatt av å passe på sine egne interesser, og de tar imot penger på bekostning av det syriske folket, sier Ibrahim Abdulhamid Ivaki, en syrisk firebarnsfar som kom til Tyrkia for 20 dager siden.

– Jeg vil reise til Europa sammen med familien min, fastslår han.

Det til tross for at Tyrkia og EU er blitt enige om en avtale som innebærer at flyktninger og migranter som kommer til Hellas, skal sendes tilbake til Tyrkia. Planen er at europeiske land i stedet skal ta imot flere kvoteflyktninger direkte fra Tyrkia.

Det er imidlertid flere problemer med planen:

Les også

Dette kan stoppe den massive returplanen

Det kommer fortsatt over 700 flyktninger og migranter til de greske øyene per døgn, selv om NATO startet patruljeringen i Middelhavet mandag

Vil jobbe i Tyskland

I et forlatt hus i Cesme, en tyrkisk by tvers overfor den greske øya Chios, venter afghaneren Mohammed på en anledning til å reise. Han sier han er klar over situasjonen ved den makedonske grensen, men han nekter å gi opp.

– Hvis jeg kommer meg til Hellas, tror jeg det vil være mulig å komme seg til Tyskland, sier 27-åringen.

Han sier han har hatt problemer med å finne jobb Istanbul og at han i stedet vil ta seg til slektninger som jobber som bygningsarbeidere i Tyskland.

Hør Aftenpostens reportere fortelle om det hemmelige spillet bak flyktningavtalen. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.

Til Norge kommer det nå færre asylsøkere:

Les også

Nye tall: Færre og færre asylsøkere til Norge

Det blir vanskeligere for syrere å flykte fra krigen i landet:

Les også

Nå stenger også nabolandene grensene mot Syria

Les Ola Storengs kommentar om situasjonen:

Les også

Kan EU reddes på tre dager?

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa