Paul Biya (88) har styrt Kamerun i 38 år. Befolkningens medianalder er 18,5 år. Her er han sammen med sin kone Chantal.
I 2014 var Emmerson Mnangagwa visepresident for 89 år gamle Robert Mugabe i Zimbabwe. Nå er Mnangagwa 78 år og president. Halve befolkningen i landet er yngre enn 20 år.
I 2020 stilte Kouadio Konan Bertin (52) som presidentkandidat i Elfenbenskysten. Han fikk solid støtte fra mange ungdommer. Men det var ikke nok til å slå Alassane Ouattara (79).

Gamle presidenter klamrer seg til makten

Afrikanere flest er yngre enn 20 år. Mange av statslederne er over 70. Avstanden mellom de som styrer og de som styres, kan føre til store konflikter.

I 2013 ble Robert Mugabe intervjuet. Den brutale herskeren i Zimbabwe stilte til valg igjen, 89 år gammel. Han ble spurt om han ikke var i eldste laget for en ny periode.

Mugabe svarte at han ikke kunne se at de 89 årene hadde endret ham noe videre.

– De har ikke ført til at jeg visner. De har ennå ikke gjort meg senil. Jeg har fortsatt ideer, ideer folket må godta, sa han.

Den brutale diktatoren klamret seg til makten i tre år til. Arvtageren, Emmerson Mnangagwa, var 75 år gammel da han overtok i 2017. Mugabe døde i 2019.

Halvparten av menneskene han hersker over, er yngre enn 20 år. Aldersforskjellen mellom de styrende og de styrte kan bli et stort problem.

Les hele saken med abonnement