Han spådde at Stockholm ville oppnå flokkimmunitet i mai. Nå advarer den svenske professoren mot skråsikkerhet.

Matematikkprofessor Tom Britton sier at han tok feil da han lagde prognosen for smittespredning i april.

Den svenske matematikkprofessoren ble en toneangivende stemme i den svenske koronadebatten. Nå mener han at den har utviklet seg til en skyttergravskrig.

7000 mennesker har dødd av og med koronaviruset i Sverige. De siste to ukene av november ble det meldt i snitt over 30 nye dødsfall hver dag. Onsdag ble det rapportert om 174 nye.

Smittespredningen har økt kraftig, og det er en bratt stigning i tallet på pasienter som trenger intensivbehandling.

Ifølge Folkhälsomyndighetens egen modell er det ikke over. De anslår at smittespredningen vil nå toppen i midten av desember.

Den samme etaten trodde at Sverige ville slippe en stor andre smittebølge siden landet ble så hardt rammet i vår, og lempet på koronatiltakene så sent som i oktober.

Men den andre bølgen kom med full tyngde. Derfor pågår det nå en intens debatt mellom ulike eksperter om hvorfor det er blitt slik, og om hvem som vet best.

Tok helt feil

Matematikkprofessoren Tom Britton er en av dem som har deltatt i debatten. Hans fagfelt er å lage modeller for spredning av smittsomme sykdommer.

I midten av april fikk han mye oppmerksomhet både i inn- og utland for en prognose han lagde. Han anslo at en så stor andel av Stockholms befolkning var smittet, at de ville oppnå flokkimmunitet i midten av mai.

Les hele saken med abonnement