Verden

Tidligere president Giscard d'Estaing er død – var koronasmittet

Frankrikes tidligere president Valéry Giscard d'Estaing er død, 94 år gammel, opplyser det franske presidentpalasset onsdag kveld.

Valéry Giscard d'Estaing var president fra 1974 til 1981. Han døde med koronasmitte, opplyser familien til nyhetsbyrået AFP. Her fra begravelsen til politiker Philippe Seguin i 2010.
  • NTB-AFP-AP

Giscard d'Estaing var president fra 1974 til 1981. Han døde med koronasmitte, opplyser familien til nyhetsbyrået AFP.

– Hans helsetilstand forverret seg, og han døde som en følge av covid-19, sier familien i en uttalelse til AFP. Det legges til at begravelsen blir en privat seremoni etter hans eget ønske.

Den tidligere presidenten har vært innlagt på hjerteavdelinger flere ganger de siste månedene, melder radiostasjonen Europe 1. Han døde omgitt av nær familie på sin gård i det sentrale Frankrike.

Hans siste offentlige opptreden var 30. september i fjor, da han deltok i begravelsen til en annen tidligere president, Jacques Chirac, som hadde vært hans statsminister.

Ble yngste president i landets historie

Giscard d'Estaing tilhørte det høyreliberale partiet Union pour la Démocratie Française (UDF). Han ble den yngste presidenten i Frankrikes historie da han som 48-åring i 1974 vant over sosialisten François Mitterrand. Syv år tidligere hadde han tapt for samme mann.

Hans presidentskap markerte et klart skille fra Charles de Gaulles konservative styre i etterkrigstidens Frankrike og de Gaulles etterfølger Georges Pompidou.

I Frankrike er han husket som en president som gjennomførte reformer for å legalisere abort, liberalisere skilsmisser og senke stemmerettsalderen til 18 år.

Frankrikes tidligere president Valéry Giscard d'Estaing er død, 94 år gammel. Her er han sammen med prinsesse Sonja og kronprins Harald, som besøkte Frankrike i februar 1981.

Hedret av Macron

Frankrikes president Emmanuel Macron hyller Valéry Giscard d'Estaing. Hans sju år ved makten forandret landet, sier Macron.

– Retningen han satte for Frankrike er fremdeles en rettesnor. Hans død fører til dyp sorg i hele Frankrike, sier Macron i en uttalelse. Han omtaler sin forgjenger som en «politiker for fremskritt og frihet».

Giscard d'Estaing var en sterk EU-tilhenger og jobbet tett med den tidligere tyske kansleren Helmut Schmidt. Deres sterke bånd banet vei for en felles valuta i eurosonen.

Etter å ha tapt presidentvalget i 1981 til François Mitterrand, håpet han lenge på å vende tilbake til Élyséepalasset frem til han skjønte at han ikke hadde støtten han trengte.

Les mer om

  1. Frankrike
  2. EU