Verden

- Obama er Antikrist

Én av fem republikanske velgere i USA har et djevelsk dårlig forhold til presidenten.

Plakater der Obama fremstilles som «Jokeren» fra den siste Batman-filmen ble hengt opp i Los Angeles i august. Mange republikanske velgere mener at presidenten er langt verre enn som så. Foto: AFP / ROBYN BECK

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

En meningsmåling utført av det amerikanske Public Policy Polling (PPP) stiller spørsmålet: «Er ekstremisme i ferd med å bli mainstream?» Spørsmålet er ikke helt sært. Ifølge PPP-undersøkelsen er det nemlig mange amerikanere som innehar ekstreme meninger om landets politikere. Hele 35 prosent, altså over en tredjedel av befolkningen, mener enten at president Barack Obama ble født i utlandet eller at tidligere president George W. Bush tillot terrorangrepene 11. september 2001 slik at han kunne invadere Irak. To prosent av befolkningen tror på begge disse teoriene.

— Ikke «Born in the USA»

— Det er vanskelig å omtale en tredjedel av befolkningen som en særgruppe, skriver PPP i en pressemelding om undersøkelsen. Og legger til: - Dette viser en bemerkelsesverdig manglende tillit overfor våre ledere. Ryktene om at Obama ble født i utlandet har versert lenge, spesielt blant republikanske velgere. Under valgkampen i fjor så Obama-kampanjen seg nødt til å offentliggjøre presidentkandidatens fødselssertifikat, der det fremgikk at han kom til verden i Honolulu, Hawaii, 4. august 1961. Men så mange som 42 prosent av republikanerne tror fortsatt at han ble født utenfor USA. Hadde det vært sant, ville han ikke vært kvalifisert til å bli president i USA. Totalt sett er det bare 59 prosent av befolkningen som er sikre på at Obama ble født innenfor USAs grenser. Les alle resultatene fra PPP-undersøkelsen her.

Antikrist

Ytterfløyene i begge partier tar mistilliten mange steg videre. På spørsmålet om Obama er selveste Antikrist, svarer ti prosent av republikanerne «ja». Demokratene har et enda dårligere forhold til George W. Bush: Hele 14 prosent fastholder at han er Antikrist. - Det er merkelige tider i amerikansk politikk, sier Tom Jensen, kommunikasjonsdirektør i PPP. - Glem snakket om å samarbeide på tvers av partilinjene. Det ville vært en måloppnåelse bare å komme til det punktet der partitilhengere ikke så på motstandernes president som Antikrist!

 1. Les også

  Palin om Obama: «Vag og utopisk»

 2. Les også

  Naturvernerne skuffet over Obama

 3. Les også

  Obama hos David Letterman

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Powell kaller Trump en «nasjonal skam» i e-post

 2. VERDEN

  Disse grafene viser hvorfor det kalles vippestater. Og hvorfor de avgjør hvem som blir USAs neste president.

 3. VERDEN

  Falske utsagn og rene eventyr. Donald Trump er faktasjekkerens drøm – og mareritt. Her er de ti verste usannhetene.

 4. VERDEN

  Barack Obama går tungt inn i valgkampen. Det trenger ikke være dårlig nytt for Trump.

 5. VERDEN

  Syv av ti republikanere mener presidentvalget i USA ikke var fritt og rettferdig

 6. VERDEN

  Under halvparten av republikanere regner Trump som partiets leder