Vil ansette norske politifolk for å løse politimangel i Sverige

Flertallet i den svenske Riksdagen ønsker å ansette norske politifolk for å løse mangelen i Sverige. Det svenske politiforbundet ønsker forslaget velkommen.

Norske politibetjenter i Sverige kan bli en realitet hvis partiet Kristdemokraterna får det som det vil.

Allerede i fjor foreslo det svenske politiforbundet at regjeringen skulle undersøke mulighetene for å styrke det svenske politiet ved å ansatte politibetjenter fra Norge.

Forslaget er inkludert i budsjettforslaget til Kristdemokraterna, som nylig ble presentert. Partiet ønsker at politibetjenter fra Norge – etter en videreutdanning – skal kunne få jobb i Sverige, ifølge Sveriges Radio.

Ifølge radiokanalen er et flertall i Riksdagen positive til forslaget. Liberalerna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna og Moderaterna synes alle at forslaget er interessant.

Les også

Halvparten av alle nyutdannede politifolk står uten jobb. Samtidig bruker politiet pensjonister til å ta unna arbeid.

– Feil vei

Leder av justiskomiteen i den svenske nasjonalforsamlingen Fredrik Lundh Sammeli fra Socialdemokraterna, mener rekruttering av norske politifolk er feil vei å gå.

– Jeg tror det beste er å fokusere på hvordan vi får flere svenske ungdommer til å søke Politihøgskolen, sier han.

Polisförbundet, som tilsvarer Politiets Fellesforbund i Norge, fremhever at det er nødvendig med tiltak.

– Politiet og regjeringen må snu hver stein for å sikre at vi får flere politibetjenter i Sverige, skriver organisasjonsleder Lena Nitz på Twitter.

Fagforening positiv

Politiets Fellesforbund i Norge er positiv til forslaget, skriver NRK.

– Jeg tenker at når en ikke får jobbe i Norge, er det bedre å få praktisert yrket sitt i Sverige. Og når norsk politi er ønsket til Sverige er det ikke noe som er bedre enn det, sier forbundsleder Sigve Bolstad til kanalen.

Ifølge ham får 600 nyutdannede politifolk i Norge ikke jobb i politiet årlig. En ringerunde forbundet har gjort, tyder på en viss interesse for en slik svensk løsning.