Verden

Trumps leger: – Presidenten har vært feberfri i 24 timer

Donald Trump er på militærsykehuset Walter Reed etter å ha testet positivt for koronaviruset.

– Han får utmerket behandling og har det bra. Men lørdagens pressekonferanse skapte også nye spørsmål om presidentens sykdom.

  • Hilde Bjørhovde
    Journalist

– Donald Trump har vært feberfri i 24 timer. Det sier presidentens legeteam på en pressekonferanse lørdag rundt kl. 18.00 norsk tid.

– Han får utmerket behandling og har det bra. Vi overvåker ham tett for å oppdage komplikasjoner. Vi er svært fornøyd med presidentens fremgang, sier Trumps lege Sean Conley. Han åpnet sin redegjørelse med å si at president Trump og førstedamen er svært takknemlige for all støtte fra det amerikanske folk.

Mr. Trumps vitale funksjoner er intakt, og presidenten får ikke oksygen. Han puster godt, understreker legene i teamet.

Men lørdagens pressekonferanse skapte også nye spørsmål om når presidenten fikk korona-diagnosen. Sean Conley sa nemlig at presidenten er «72 timer inn i sin diagnose». - Den første uken, særlig dag syv til ti, er kritiske i å bestemme hvilken retning sykdomsforløpet skal ta, sa Conley.

Deretter svarte legen uklart på spørsmål fra pressen. Conley ville ikke spesifisere når de tror presidenten ble smittet. Han ville heller ikke svare på hvor mange i presidentens nærhet som kunne være smittet, tatt i betraktning at Donald Trump sjelden har brukt munnbind.

Hvis Donald Trump testet positivt for 72 timer siden, altså for tre døgn siden, er det tidligere enn det som til nå har vært kjent. Da testet han positivt allerde onsdag norsk tid.

Mange amerikanske medier merket seg uttalelsen om 72 timer og diskuterer nå saken.

Les også

Trump får eksperimentell koronamedisin

– Føler han kan spasere ut selv

President Donald Trump har sjelden vist seg med munnbind under pandemien.

Presidenten skal være på en femdagerskur med Remdesivir, blir det forklart. Legene forklarer at presidenten fikk sin første dose antivirus-behandling for 48 timer siden.

– Presidenten sa selv at han føler han kunne spasere ut i dag, sa doktor Sean N. Dooley. Donald Trump er i godt humør, er oppegående og blir oppmuntrer til å spise, drikke og arbeide under sykehusoppholdet.

Ikke behov for ekstra oksygen

Legene ønsket ikke å gi noen dato for når president Trump blir utskrevet. De vil heller ikke si hvor høy feber presidenten har hatt, men at han nå er feberfri og ikke har behov for oksygentilførsel.

På spørsmål fra journalister om presidenten på noe tidspunkt hadde hatt behov for ekstra oksygen, svarte legen at han lørdag ikke hadde behov for det. Doktor Conley var svært uvillig til å svare konkret på om presidenten på noe tidspunkt hadde fått oksygentilførsel. Han ville heller ikke spekulere på om presidenten kunne komme til å få behov for ekstra oksygen.

Journalistene ville også vite hvorfor førstedamen Melania Trump ikke ble lagt inn sammen med presidenten.

– Førstedamen har ingen indikasjoner på behov for sykehusinnleggelse. Hun skal derfor være hjemme i Det hvite hus mens hun blir frisk, svarte legen.

Walter Reed- sykehuset hvor presidenten nå får behandling.

Selv uttrykker presidenten takknemlighet overfor det medisinske personellet på sykehuset. På twitter skriver han at de er fantastiske. «Med deres hjelp, føler jeg meg bra!»

Presidenten har siden fredag vært innlagt på det militære sykehuset Walter Reed. Der mottar han behandling for covid-19.

Den koronasmittede presidenten gikk selv om bord i helikopteret Marine One og ga tommelen opp da han natt til lørdag norsk tid ble fløyet til Walter Reed-sykehuset.

Det militære sykehuset med 7000 ansatte ligger i Bethesda i Maryland omtrent halvannen mil nord for Det hvite hus.

Les også: Trump er i risikogruppen mann på 74 år med fedme grad 1

Egen presidentsuite

Eksperter sa fredag det er sannsynlig at man på sykehuset vil kunne overvåke Trumps tilstand bedre døgnet rundt enn man kan i Det hvite hus.

Sykehuset har en egen presidentsuite der han kan jobbe.

Les også

Koronautbruddet i Det hvite hus øker i omfang. Minst ni i kretsen rundt Trump og tre journalister er smittet.

Les også

  1. Presidentenes helse: En historie om bløff og hemmelighetskremmeri

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Donald Trump
  3. Koronaviruset
  4. Presidentvalget i USA