Verden

EU skal avgjøre hva som kan kalles en pølse

Dette er en plantebasert burger, men om enkelte EU-parlamentarikere får det som de vil, får ikke selskapet Beyond Meat kalle det en burger lenger. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Hva kan egentlig kalles en pølse, schnitzel eller biff? Onsdag skal EU-parlamentet stemme over nettopp det.

  • NTB

Et forbud mot at vegetariske matprodukter skal få bruke begrep i navnet som er koblet med kjøttprodukter skal opp til avstemning i EU-parlamentet onsdag.

Forslaget kommer fra den franske sosialdemokraten Eric Andrieu. Dersom det vedtas, vil ikke vegetariske produkter få bruke begrep som stek, burger, pølse eller schnitzel i navnet.

I tillegg kan forslaget gjøre at det blir forbudt å sammenligne veganske produkter med meieriprodukter, ved for eksempel å skrive «alternativ til ost».

Fra før er det et EU-forbud mot å bruke navn på veganske produkter som kan knyttes til meieriprodukter, deriblant soyamelk.

– I stedet for å ha en diskusjon om hva som er god landbrukspolitikk må vi ta stilling til hva som er en pølse. Det latterliggjør hele landbrukspolitikken, sier den svenske EU-parlamentarikeren Fredrik Federley, som er svært kritisk til forslaget.

Diskusjoner om EUs landbrukspolitikk dreier seg om enorme summer skattepenger. I EUs langtidsbudsjett for 2021–27 går drøyt 40 prosent av pengene til landbruk.

Uansett hva EU-parlamentet går inn for, er det langt fra sikkert at forslaget noen gang blir en realitet. Først må nemlig parlamentet og EUs ministerråd bli enige, og sistnevnte har ikke diskutert spørsmålet om vegetarpølsers navn overhodet.

Les også

  1. Nordmenn har kastet seg over kjøtt som ikke er kjøtt. Internasjonale investorer spår gullrush.

Les mer om

  1. EU
  2. Landbrukspolitikk